• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Φθηνή Στέγη: Ποια προγράμματα έρχονται τον Μάρτιο
Οικονομία

Φθηνή Στέγη: Ποια προγράμματα έρχονται τον Μάρτιο

15 Φεβρουαρίου, 2023Updated:15 Φεβρουαρίου, 2023Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε εφαρμογή τίθενται από τον Μάρτιο τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης.

Ειδικότερα, πρόκειται για το «Κάλυψη» και το «Σπίτι μου», δύο από τα τέσσερα προγράμματα «Φθηνής Στέγης» τα οποία θα κάνουν πρεμιέρα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, λίγες μόλις ημέρες πριν την νέα απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρώπη.

Μετά τη Σύνοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που έγινε την Πέμπτη (2/2), το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει για τις αρχές Μαρτίου την έναρξη των δύο προγραμμάτων που θα δώσουν «ανάσα» σε χιλιάδες ωφελούμενους.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση εφαρμογής του «Σπίτι μου» τουλάχιστον 1.000 δανειολήπτες θα λάβουν χαμηλότοκα ή άτοκα δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.
Παράλληλα, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (5006/2022) οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και για το «Κάλυψη», το οποίο προβλέπει τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τα προγράμματα αυτά σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με έμφαση στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες πολιτών. Παράλληλα με τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής αυξάνεται η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα, ενώ αξιοποιείται δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

 Το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αφορά δράσεις συνολικού ύψους 1,75 δισ. ευρώ από τα οποία εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν σχεδόν 137.000 δικαιούχοι που θα εξασφαλίσουν προσιτή κατοικία υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να αποσταλεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στα μέσα του μήνα υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί ο Οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, ενώ τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και σταδιακά η έγκριση από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.
Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ, εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Στο πλαίσιο των δράσεων της στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Κάλυψη» για την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν με τριετή συμβόλαια 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών, και την διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια.

Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα, συνεχίζοντας να εισπράττουν το ενοίκιο από το κράτος. Σημειώνεται πως η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, η οποία καλύπτει επίσης τις δαπάνες για επισκευές των ακινήτων πριν την εκμίσθωσή τους.

Ακόμα δύο νέα προγράμματα
  • Η Κοινωνική Αντιπαροχή συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.
  • Και τέλος, μέσω της δράσης «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.
  • Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση Δημόσιας περιουσίας από φραγμούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί για στεγαστικούς σκοπούς, την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και τη λήψη ειδικής μέριμνας για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (Μάτι).

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής και οι δικαιούχοι των προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται κυρίως από νέους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, παραμένουν στο πλαίσιο που έχει ήδη ανακοινωθεί.

προγράμματα φθηνή στέγη
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous Article872 θέσεις εργασίας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Next Article Άδεια μητρότητας: Τι ισχύει για την επέκτασή της – Ποιες γυναίκες αφορά

Related Posts

Ενοίκια στην Ελλάδα: Γιατί κινούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα

12 Μαΐου, 2025

Πιερρακάκης στο Bloomberg: 10 χρόνια νωρίτερα αποπληρώνονται τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

12 Μαΐου, 2025

Τράπεζα της Ελλάδος για πληθωρισμό: Στο 2,9% το 2025 - Επιβράδυνση τα επόμενα δύο χρόνια

12 Μαΐου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.