• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Φθινοπωρινά σκιρτήματα στις αγορές!
Opinion

Φθινοπωρινά σκιρτήματα στις αγορές!

26 Σεπτεμβρίου, 2025Updated:26 Σεπτεμβρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Η Federal εκπλήρωσε τις προσδοκίες των αγορών και έκανε το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών της επιτοκίων, δεσμευόμενη ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία και στους επόμενους μήνες.

Με κινήσεις μετρημένες, 25 μ.β. κάθε φορά καθώς τόσο τα γεωπολιτικά δεδομένα όσο και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας με τη ανεργία στο χαμηλό ποσοστό του 4,3%, δεν συνηγορούν κατά τον Τζέρομ Πάουελ σε μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων στην παρούσα φάση, όπως επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ και τα μέλη του Δ.Σ. της Federal που εκφράζουν τις απόψεις του.

Του Δημήτρη Τζάνα

Με τον Πάουελ να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, στοιχείο που παρακολουθούν στενά οι αγορές καθώς συσχετίζεται άμεσα τόσο με την ισοτιμία του δολαρίου όσο και με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ωστόσο, η αναρρίχηση της τιμής του χρυσού που ξεπέρασε και τα 3.700 δολάρια/ουγκιά συνιστά σαφή ένδειξη ότι ολοένα και περισσότερα χαρτοφυλάκια τον επιλέγουν ως το κατάλληλο επενδυτικό καταφύγιο, ενόψει της αποχώρησης του Πάουελ από τη Federal καθώς η θητεία του λήγει το Μάιο 2026.

Την ίδια ώρα, οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται με ανθεκτικότητα προσπερνώντας τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα, όπως τον πόλεμο στη Γάζα και την Ουκρανία αλλά και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία που οδηγούν σε νατοϊκές απαντήσεις. Μάλιστα, στη Wall Street η αναρρίχηση των τιμών των τεχνολογικών κολοσσών οδηγεί σε νέα ιστορικά ρεκόρ τους δείκτες Dow Jones και S & P, με το ύψους $100 δις. επενδυτικό πρόγραμμα της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Nvidia να εκτοξεύει την κεφαλαιοποίηση της τελευταίας στα $4,5 τρις. περίπου!

Στην Ελλάδα, η Moody’s επιβεβαίωσε την βαθμολογία Baa3 του προηγούμενου Μαρτίου και τις σταθερές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς η περαιτέρω βελτίωση θα απαιτούσε την προοπτική της άμεσα αναμενόμενης βελτίωσης του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και υποχώρησης του ελληνικού χρέους. Με την ΤτΕ να βλέπει φετινό ρυθμό μεγέθυνσης στο 2,2% και υποχώρηση του χρέους/ΑΕΠ κάτω από το 150%, με τον λόγο να πιθανολογείται ότι θα διαμορφωθεί περί το 100% όχι νωρίτερα από το 2030.

Από την άλλη πλευρά, η ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαίων συνεχίζεται καθώς 8 ελληνικοί τίτλοι (EEE, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου, Eurobank, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, Aktor και Πετρόπουλος) περιλήφθηκαν στους δείκτες FTSE Russell και Stoxx τις προηγούμενες ημέρες.

Η Metlen επίσης, εισήλθε στο δείκτη FTSE 100 με τις συναλλαγές στο LSE να φτάνουν τα 5 εκατομμύρια τεμάχια κατά την 1η ημέρα της συνεδρίασης, 10 φορές περισσότερες από εκείνες που διενεργήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιπλέον, ο οίκος FTSE Russell πιθανολογείται ότι θα ανακοινώσει την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά στις 7/10, ενώ η Mediobanca στην τελευταία έκθεσή της αναβαθμίζει τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών με το περιθώριο ανόδου να φτάνει ως και το 29%.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ολοκλήρωσε τη Σεπτεμβριανή συσσώρευσή του και προσπέρασε πάλι τις 2035 μονάδες, κινούμενος για αναμετρήσεις με υψηλότερα όρια. Οδηγούμενος από τον τραπεζικό κλάδο η συμβολή του οποίου συνιστά «εκ των ων ουκ άνευ» προϋπόθεση για να κλείσει με ανοδική επίδοση ένας ακόμη μήνας, ο 11ος κατά σειρά. Στο βαθμό που η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη οδηγήσει σε συνέχιση της σχέσης «ήρεμων νερών» ανάμεσα στις δύο χώρες και το εξωτερικό περιβάλλον δεν επιδεινωθεί, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί σε κοντινό χρόνο να κινηθεί πάλι προς το υψηλό έτους των 2135 μονάδων που καταγράφηκε στις αρχές Αυγούστου.

* Ο Δημήτρης Τζάνας είναι Σύμβουλος Διοίκησης του Κύκλου ΑΧΕΠΕΥ

Δημήτρης Τζάνας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑμυντικές δαπάνες vs ΚΑΠ: Η σκληρή μάχη του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ
Next Article Η Βουλή εγκρίνει τις συμφωνίες Belharra - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Related Posts

«Το σχέδιο του Νετανιάχου για τη Γάζα είναι μια ψευδαίσθηση που μας οδηγεί στην καταστροφή»

24 Σεπτεμβρίου, 2025

Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με αξία

24 Σεπτεμβρίου, 2025

Αυτός είναι ένας άλλος Τσίπρας – Είναι όμως ο λάθος Τσίπρας

24 Σεπτεμβρίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.