Σε τροχιά υλοποίησης θέτει το υπουργείο Οικονομικών νέα μέτρα για την άμβλυνση της στεγαστικής κρίσης, δίνοντας έμφαση σε άτοκα δάνεια και ενισχύσεις για την ανακαίνιση ανενεργών κατοικιών.
Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό κατέχει η ενίσχυση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο μέχρι στιγμής παρουσιάζει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Αν και δίνεται η δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου έως 25.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν συμμετάσχει μόνο 1.335 νοικοκυριά, με απορροφητικότητα που φτάνει μόλις το 8,2%.
Προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή, σχεδιάζονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα για ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν τα ανακαινισμένα ακίνητα. Στόχος είναι η επιστροφή στην αγορά χιλιάδων εγκαταλελειμμένων κατοικιών – που εκτιμώνται σε 700.000 σε όλη την Ελλάδα και 120.000 στην Αττική.
Παράλληλα, εξετάζεται η ανακατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη δράσεων με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το νέο χρηματοδοτικό σχήμα θα επιδοτεί παρεμβάσεις όπως θερμομόνωση, αλλαγή κουφωμάτων, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας. Ο ΦΠΑ θα καλύπτεται από το δάνειο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται εντός επταετίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος άτοκων στεγαστικών δανείων εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέρος των κονδυλίων θα προέλθει από ιδιωτική τραπεζική συμμετοχή.