Για έκτο συνεχόμενο μήνα η Κίνα ενίσχυσε τα αποθέματά της σε χρυσό καθώς η χώρα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της από το δολάριο.
Οι ράβδοι χρυσού που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αυξήθηκαν κατά περίπου 70.000 ουγγιές τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης. Στο τελευταίο εξάμηνο, ο όγκος έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο ουγγιές ή περίπου 30 τόνους.
Ο χρυσός έχει σημειώσει ράλι κατακτώντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, υποστηριζόμενος από τις συντονισμένες αγορές των κεντρικών τραπεζών, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα μακριά από το δολάριο ΗΠΑ.
Η άνοδος του χρυσού, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% φέτος, τροφοδοτείται επίσης από την αυξανόμενη επενδυτική ζήτηση, καθώς ο εμπορικός πόλεμος αναστατώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξάνει την ανησυχία για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και οδηγεί στη ζήτηση καταφυγίων.
Στην Κίνα οι επενδυτές επενδύουν στον χρυσό, με τον όγκο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης να αυξάνεται σε ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες. Η κεντρική τράπεζα (PBOC) ανακοίνωσε νέες ποσοστώσεις για τις εμπορικές τράπεζες ώστε να εισάγουν ράβδους χρυσού.
Ταυτόχρονα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη στήριξη της οικονομίας και έθεσαν τις βάσεις για εμπορικές συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Την Τετάρτη, το Πεκίνο μείωσε το επιτόκιο πολιτικής του και μείωσε το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε απόθεμα, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Οι κεντρικές τράπεζες και η Κίνα
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν πενταπλασιάσει περίπου τις αγορές χρυσού από το 2022 μετά το πάγωμα των ρωσικών αποθεμάτων, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του χρυσού τους τελευταίους μήνες. Η τάση αυτή είναι πιθανότατα «μια διαρθρωτική αλλαγή στη συμπεριφορά διαχείρισης αποθεμάτων και δεν αναμένουμε βραχυπρόθεσμη αντιστροφή» ανέφεραν οι αναλυτές της.
Η τράπεζα εκτιμούσε ότι η PBOC κατείχε περίπου το 8% των αποθεματικών της σε χρυσό, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20% περίπου, και επίσης πολύ χαμηλότερο από το αυξημένο μερίδιο που παρατηρείται σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες. Εάν το Πεκίνο στόχευε σε κατανομή 20% και διατηρούσε ένα μέσο ρυθμό περίπου 40 τόνων το μήνα, θα χρειαζόταν περίπου τρία χρόνια για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Οι μέτριοι όγκοι που αγοράστηκαν τους τελευταίους μήνες υποδηλώνουν ότι ενώ είναι αγοραστές, θα το κάνουν μόνο αν η τιμή είναι ελκυστική» σημειώνει ο Ross Norman, διευθύνων σύμβουλος της Metals Daily. «Πιθανότατα θα δούμε συνεχείς αγορές χρυσού από την PBoC, καθώς μειώνει τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ, όπως τα κρατικά ομόλογα».