• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Για ποιες e-πληρωμές οι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ (παραδείγματα)
Ειδήσεις

Για ποιες e-πληρωμές οι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ (παραδείγματα)

25 Ιουλίου, 2021Updated:25 Ιουλίου, 2021Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Έξτρα κίνητρα προς τους φορολογούμενους σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικά τις συναλλαγές τους με κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Πρόκειται για κατηγορίες που καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Οι πληρωμές σε δεκαοχτώ κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εφόσον πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, θα εκπίπτουν σε ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδημα και μέχρι ποσού 5.000 ευρώ.

Με αυτό το μέτρο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος από 450 έως και 2.200 ευρώ κάθε χρόνο, εφόσον εξαντλούν το όριο των 5.000 ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωμές προς τις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις εφόσον πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα θα υπολογίζονται εις διπλούν, κατά την εφαρμογή του ήδη ισχύοντος μέτρου που προβλέπει την κάλυψη του 30% του ετησίου εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κυβέρνηση συμφώνησαν να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι:

1. Θα αφαιρείται (θα εκπίπτει) από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή.

Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Για ποιες κατηγορίες επαγγελματιών θα ισχύει το κίνητρο

Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:
α) Δικηγόροι
β) Αρχιτέκτονες
γ) Ιδιωτικοί ερευνητές
δ) Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.
ε) Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
στ) Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
ζ) Ξυλουργοί
η) Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.
θ) Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
ι) Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
ια) Ταξιτζήδες.
ιβ) Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
ιγ) Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
ιδ) Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
ιε) Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
ιστ) Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
ιζ) Φωτογράφοι.
ιη) Εργολάβοι σκυροδέματος.

Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:

* έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
* έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
* έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
* έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
* έως 2.000 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις θα μετρούν εις διπλούν για να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή των γιατρών

2. Ειδικά τα έξοδα που πραγματοποιεί ετησίως κάθε φυσικό πρόσωπο για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους και κτηνιάτρους, εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα «μετρούν» εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Π.χ. μια δαπάνη ύψους 50 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό, λόγω επίσκεψης το ιατρείο του, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως δαπάνη 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στο σχετικό κείμενο: «Αυτό το κίνητρο αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πρώτου σταδίου, καθώς και να επιτρέψει στους ηλικιωμένους να φτάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Δεδομένου ότι τα ιατρικά έξοδα δεν μπορούν να αποφευχθούν, δηλαδή εξαρτώνται από την πραγματική ανάγκη του ασθενούς, είναι σκόπιμο να επιβληθεί η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να μειωθεί η φοροδιαφυγή των ιατρών.

Λόγω του υψηλότερου όγκου συναλλαγών σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τους τομείς που περιλαμβάνονται στο μέτρο της προηγούμενης παραγράφου 1, προτείνεται (σ.σ. οι συναλλαγές αυτές) να συμπεριληφθούν στο μέτρο κατωφλίου 30% (σ.σ. στο ήδη ισχύον μέτρο που προβλέπει κάλυψη του 30% του ετησίου εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών), προκειμένου να περιοριστεί το δυνητικό κόστος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μόνο το ποσοστό εκείνων που δεν φτάνουν ήδη το όριο (δηλαδή 20%) μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το μέτρο».

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα υπολογίζονται στο διπλάσιο θα αφορούν, ειδικότερα, έξοδα για παροχή υπηρεσιών από:

α) ιατρούς
β) οδοντιάτρους,
γ) ορθοδοντικούς
δ) κτηνιάτρους
ε) διαγνωστικά κέντρα (εξετάσεις και λοιπές διαδικασίες διάγνωσης).

e-πληρωμές
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΜύκονος: Φοροδιαφυγή – μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά «φάντασμα»
Next Article Συντάξεις: Έρχονται διπλές αυξήσεις για οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων (παραδείγματα)

Related Posts

ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τα €750 εκατ. οι δαπάνες μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

3 Ιουλίου, 2025

Metlen: Ανεβάζει στα 62,4 ευρώ την τιμή στόχο η Optima Bank - Διατηρεί τη σύσταση "Αγορά"

3 Ιουλίου, 2025

Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργατικός «Κόμβος Θερμοκηπίων» για την ανάπτυξη των καλλιεργειών

3 Ιουλίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.