• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Τράπεζες»Γιατί αυξάνεται η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια
Τράπεζες

Γιατί αυξάνεται η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια

15 Μαΐου, 2022Updated:15 Μαΐου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε επίπεδα του 80% υπολογίζεται η αύξηση των αιτήσεων για καταναλωτικά δάνεια στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, αλλά με τις συνολικές εκταμιεύσεις να παρουσιάζουν άνοδο κατά περίπου 20%, καθώς υπολογίζονται γύρω στα 330 εκατ. ευρώ. Μαζί με την αυξημένη ζήτηση και την εκταμίευση καταναλωτικών δανείων εμφανίστηκε μικρή άνοδος στις καθυστερήσεις, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο ότι οφείλεται στην κρίση. Τόσο η τάση για νέα δάνεια όσο και η τάση για τα κόκκινα θα φανούν ύστερα από τον Μάιο με Ιούνιο, σύμφωνα με τις τράπεζες, αναφέρει το capital.gr.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η συνεχιζόμενη αύξηση στα καταναλωτικά δάνεια που έγινε ιδιαίτερα εμφανής από πέρσι οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:
Πρώτον, οι εφαρμογές για γρήγορα και μικρά δάνεια μέσω κινητού τηλεφώνου έδωσαν πρόσβαση σε πολλούς που ούτε θα είχαν μπει στη διαδικασία να επισκεφτούν τραπεζικό κατάστημα να ζητήσουν δάνειο για κάποια έκτακτη υποχρέωση. Όσο αυξάνονταν οι τράπεζες που προσέφεραν τα λεγόμενα fast loans, τόσο η ζήτηση και οι εκταμιεύσεις αυξάνονταν. Από τις αρχές του 2022 εισήλθε στα δάνεια μέσω κινητού και η τέταρτη συστημική τράπεζα Alpha Bank.

Δεύτερον, ξεκίνησε η αγορά των καταναλωτικών δανείων από πολύ χαμηλή βάση. Για το λόγο αυτό, οι μεγάλες μεταβολές προκύπτουν σε ετήσια βάση, δηλαδή γίνεται σύγκριση με το 2021 ή το 2020. Στο τετράμηνο η άνοδος των αιτήσεων ήταν 80%, σε ετήσια βάση, ενώ τον Απρίλιο υπολογίζεται σε περίπου 20%, σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, οριακά θετική σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 και οριακά πτωτική με τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Τρίτον, η ακρίβεια και η αύξηση των υποχρεώσεων, ειδικά προς το τέλος του 2021 και μέχρι σήμερα, με τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, οδήγησε αρκετούς να καταφύγουν στη λύση των καταναλωτικών δανείων και στα fast loans. Αυτό φαίνεται και από την αύξηση των αιτούμενων ποσών που είχαν αρχίσει από 600 ευρώ και σήμερα φτάνουν τα 2000-2.500 ευρώ.

Τέταρτον, αρκετές από τις αιτήσεις και τις εκταμιεύσεις δεν αφορούν σε ανάγκες νοικοκυριών και φυσικών προσώπων, αλλά ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών και ατομικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για πολύ μικρές μονάδες που δεν έχουν πρόσβαση στην επιχειρηματική πίστη, ενώ μπορεί να έχουν τη δυνατότητα δανεισμού ως φυσικά πρόσωπα.

Πέμπτον, οι ανάγκες για εξοπλισμό, φυσικό αέριο κλπ που δημιουργήθηκαν από τις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 και την απόκτηση κατοικιών. Σημειώνεται ότι στο τετράμηνο τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Έκτον, διατηρείται σταθερή η ζήτηση -αν και επιβραδύνθηκε λόγω ελλείψεων- για αγορά αυτοκινήτων και συγκεκριμένα υβριδικών και ηλεκτροκίνητων.

Στεγαστικά

Παρ’ όλα αυτά, ο Απρίλιος δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός μήνας των τάσεων, ούτε το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων ήταν όσες των στεγαστικών, δηλαδή 263 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο τετράμηνο, οι συνολικές εκταμιεύσεις στεγαστικών εκτιμώνται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στον Μάρτιο (125 εκατ. ευρώ), κάτι που δεν συνεχίστηκε τον Απρίλιο για τεχνικούς λόγους. Διότι μεσολάβησε το Πάσχα και η Πρωτομαγιά που αύξησαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ περιόρισαν τις εργάσιμες ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθούν διαδικασίες για στεγαστικά δάνεια (αιτήσεις, υποθηκοφυλακεία, αναζήτηση ακινήτων λόγω εορτών και τετραημέρων, κλπ).

Γενικά, πάντως, παρατηρείται επιβράδυνση στη στεγαστική πίστη, όταν συγκρίνεται με καλά τρίμηνα όπως το τρίτο και το τέταρτο του 2021. Από την άλλη πλευρά, μεταξύ αιτήσεων και εκταμιεύσεων μεσολαβεί μεγαλύτερος χρόνος από ό,τι στα καταναλωτικά. Σε επίπεδο αιτήσεων, στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο αριθμός εμφανίζεται αυξημένος κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, αλλά χαμηλότερο κατά 5% σε σχέση με τα καλά τρίμηνα του προηγούμενου έτους.

Οι κρίσιμοι μήνες

Για τους λόγους αυτούς, όπως και για το ποια θα είναι η επίπτωση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, οι τράπεζες περιμένουν τον Μάιο αρχικά, ίσως και τον Ιούνιο, για να αξιολογήσουν την πορεία της λιανικής τραπεζικής. Η αναθεώρηση θα λάβει υπόψη τις τάσεις, σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ακρίβεια και τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι στη λιανική τραπεζική περιλαμβάνονται και τα μικρά δάνεια προς επιχειρήσεις, τα οποία κινούνται σταθερά ανοδικά, τα οποία πλησιάζουν το επίπεδο του μισού δισ. ευρώ.

featured καταναλωτικά δάνεια
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleOneCoin: Η τεράστια φούσκα – Πώς η «cryptoqueen» Ρούγια Ιγκνάτοβα βρέθηκε καταζητούμενη από τη Europol
Next Article Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα στις ΗΠΑ – Από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν ως την ομιλία στο Κογκρέσο

Related Posts

Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο για είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ

14 Μαΐου, 2025

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση για τον ΝΟΚ - Ποιοι χτίζουν με τα μπόνους - 12 ερωταπαντήσεις από το ΥΠΕΝ

14 Μαΐου, 2025

Optima Bank: Κέρδη 39 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο – Στα 0,57 ευρώ το μέρισμα

14 Μαΐου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.