Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 2,7% τον Ιούνιο και οι αγορές άρχισαν να... δαγκώνονται σχετικά με τις συνέπειες των δασμών και της "δασμοτρομοκρατίας" που ασκεί ο Τραμπ!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η άνοδος του δείκτη προκάλεσε σημαντικές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές υποχώρησαν για τρίτη σερί συνεδρίαση. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κρατάει... χαρακτήρα και χθες έκλεισε με άνοδο 0,60%, φτάνοντας στις 1.960 μονάδες. Οι δασμοί του Τραμπ, το νεφελώδες τοπίο σχετικά με την αντιμετώπιση της Ρωσίας, η εμμονή Πούτιν για συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, καθώς και η δημιουργία έντασης στις σχέσεις της νέας συριακής κυβέρνησης με τους Ισραηλινούς, λόγω των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά Δρούζων στα νότια της Συρίας, συνθέτουν μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε... 112 για τις αγορές!
Χθες, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank προειδοποίησε για ξεπούλημα στις αγορές προς το τέλος του μηνός, υπενθυμίζοντας το... κάζο του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, όταν σημειώθηκαν ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα. Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο για τις αγορές είναι οι δασμοί Τραμπ από την 1η Αυγούστου και εκφράζεται η άποψη ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν προεξοφλούνται υψηλότεροι δασμοί. Θα περιμένουν προφανώς το... πλήρωμα του χρόνου και εφόσον ο Τραμπ επιμείνει στην απόφαση του, τότε θα υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για την έναρξη ενός πτωτικού κύκλου. Σύμφωνα με την DB, εάν οι δασμοί επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα την 1η Αυγούστου και στη συνέχεια αρχίσουν να έρχονται αρνητικά μηνύματα από την απασχόληση, τότε αυτό θα αναζωπυρώσει εύκολα τους φόβους ύφεσης στις ΗΠΑ.
Μια άλλη γερμανική τράπεζα, η Berenberg επισημαίνει ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις εντείνουν την αβεβαιότητα που πιθανότατα εμποδίζει τις επενδυτικές αποφάσεις στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς τους εταίρους, αλλά επισημαίνει ότι ο Τραμπ θα είναι ευέλικτος στο τέλος, Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στη βεβαιότητα ότι οι δασμοί θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, αποτελώντας επιχείρημα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ώστε να συνάψει συμφωνίες μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους. Δηλαδή, ο Τραμπ, μπροστά στον κίνδυνο να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ένα πληθωριστικό σπιράλ, διακινδυνεύοντας μια ύφεση, θα αναγκαστεί να κλείσει συμφωνίες, μέσω της συνέχισης του εμπορικού πολέμου, απειλώντας τους εταίρους του και κυρίως την Ευρώπη! Σατανικό μυαλό!
Σύμφωνα με την Berenberg Bank, η Ε.Ε. θα σπεύσει να ολοκληρώσει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ίσως και μεθαύριο. Η επιβολή χαμηλών δασμών χωρίς κάποια αντίδραση από την Ε.Ε. θα κλείσει το... σήριαλ, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις εντός της Ένωσης. Για παράδειγμα, η Γερμανία λόγω της υψηλής έκθεσης στην αμερικανική αγορά θέλει τα πράγματα να κυλήσουν... ομαλά με τους Αμερικανούς, ενώ η Γαλλία τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής, δηλαδή θέλει ισχυρά αντίποινα κατά των επιπλέον δασμών των ΗΠΑ. Αν ο Τραμπ αποφασίσει την επιβολή χαμηλών δασμών έως 10% αναλαμβάνοντας κάποιες σοβαρές δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης, τότε το πράγμα θα σταματήσει κάπου εδώ. Αν δεν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, τότε ο εμπορικός πόλεμος θα περάσει σε επόμενη φάση. Σε κάθε περίπτωση, η... ανισορροπία και η μη προβλεψιμότητα του Τραμπ, αποτελούν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη... ανακατωσούρα. Ας τον φωτίσει ο θεός, γιατί στο τέλος θα φάει το κεφάλι του και θα πάρει και άλλους μαζί του...
Γιατί η Goldman Sachs πίνει... νερό στο όνομα της Ελλάδας!
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η χθεσινή ανάλυση της Goldman Sachs για την Ελλάδα, όπου αναφέρονται ύμνοι για την πορεία της οικονομίας.
Ο αμερικανικός κολοσσός, εν μέσω γενικής αβεβαιότητας και... Τραμποτρέλας, κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των επιλογών της για τις αναδυόμενες αγορές, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αποτελεί τον καθρέφτη της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, βλέπει "υπεραπόδοση" και κατάκτηση των 2.100 μονάδων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η οποία ισοδυναμεί με επιπλέον άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 14%. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους η... Λεωφόρος Αθηνών έχει σημειώσει κέρδη 32% και η επίδοση αυτή σε όρους δολαρίου ξεπερνά κάθε άλλη χώρα στον δείκτη MSCI Emerging Markets.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα αυξηθούν 5% φέτος και 6% το 2026, ενώ η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 5,5%. Παρά τα ισχυρά κέρδη, η GS θεωρεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται φθηνότερα έναντι των περισσότερων αναδυόμενων αγορών, αποτελώντας το πλέον υποσχόμενο asset στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αν δεν χαλάσει εντελώς το κλίμα λόγω Τραμπ ή νέων γεωπολιτικών ανατροπών, τότε οι προβλέψεις της Goldman Sachs μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά συντηρητικές.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παραμένει ελκυστικός λόγω της χαμηλής λογιστικής αξίας, αλλά και του θετικού μακροοικονομικού και δημοσιονομικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. Εν ολίγοις, η GS... ζητωκραυγάζει υπέρ της Ελλάδας και του τραπεζικού κλάδου, παρέχοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βέβαια, όλα αυτά αποτελούν... ψιλά γράμματα για τα κόμματα της εγχώριας αντιπολίτευσης, τα οποία, προσπαθούν να βρουν τρόπο για να ρίξουν την κυβέρνηση, ζημιώνοντας επί της ουσίας τη χώρα και τους πολίτες! Εν ολίγοις στέλνει το αντι-μητσοτακικό μπλοκ στον... κουβά για να το πούμε με απλά λόγια και σε πολύ απλά ελληνικά. Αν το πάμε και λίγο... παραπέρα, οι αγορές μας λένε ότι υπάρχει ο Μητσοτάκης και η "εναλλακτική" πρόταση είναι το... χάος!
Πώς ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να στείλει στον... κουβά τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ!
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του α΄ εξαμήνου αποτελούν πλέον τη βάση στην οποία εδράζεται το σχέδιο Μητσοτάκη για ελαφρύνσεις προς όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Ιουνίου, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,66 δισ. ευρώ, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 32,3 δισ. ευρώ ή 5,4 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκε στα 416 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2,795 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δυνατό τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), λόγω του τουρισμού, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν εκ νέου και συνεπώς, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διευρυνθεί.
Σύμφωνα με τους αριθμούς και λαμβάνοντας υπόψιν τον "αέρα" των 1,5 δισ. ευρώ που δίνει στη χώρα μας η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής λόγω των αμυντικών δαπανών, φαίνεται ότι το συνολικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα κινηθεί μεταξύ 2,5-3,0 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πέραν των φοροελαφρύνσεων (μείωση συντελεστών φορολογίας, ενοικίων, τεκμηρίων κλπ.) ετοιμάζει 2-3 μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν... πάταγο!
Ο Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε μερικές εντυπωσιακές κινήσεις, οι οποίες θα κάνουν... κλικ στους πολίτες για να περιορίσει τον όποιο αντίκτυπο από θέματα όπως αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το... χειρότερο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι τα μέτρα του 2026 θα αποτελέσουν το πρώτο μέρος της αντεπίθεσης Μητσοτάκη, καθώς αναμένεται και νέο πακέτο στο τέλος του επόμενου έτους για το 2027, με φόντο τις εκλογές, που θα διεξαχθούν στα μέσα της άνοιξης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν μέσω... απελπισίας προσπαθούν να βρουν τρόπους για να προκαλέσουν ζημιά στην κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για τη χώρα. Δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνουν οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, δεν κατανοούν τι σημαίνουν τα χαμηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, δεν... βλέπουν ότι η απογείωση των τιμών των ακινήτων είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης των αγορών. Επίσης, δεν θέλουν να πιστέψουν ότι επί των ημερών ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη, οι εργοδότες ψάχνουν με τα... κιάλια για να βρουν εργαζομένους και είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν περισσότερα. Ή μήπως όλα αυτά τα κατανοούν, αλλά κάτι πρέπει να κάνουν για να πέσει ο Μητσοτάκης, ο οποίος έχει μπει στο... μάτι κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και φατριών; Το ερώτημα μάλλον είναι ρητορικό...
Έστω ότι μετά τις εκλογές του 2027 σχηματιζόταν κυβέρνηση χωρίς τη Νέα Δημοκρατία. Ποια θα ήταν η επόμενη μέρα; Τρία τέσσερα κόμματα-αχταρμάς θα προσπαθούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές θα έφευγαν... τρέχοντας από τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές, βυθίζοντας την οικονομία στην αβεβαιότητα. Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί τη βάση για την κατάκτηση των ισχυρών επιδόσεων της τελευταίας εξαετίας και όσο γρηγορότερα το κατανοήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο το καλύτερο γι αυτά...
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μας... πείθουν καθημερινά ότι διαθέτουν αρχηγούς που δεν ξέρουν να δέσουν ούτε τα... κορδόνια τους. οπότε τι καλό μπορεί να περιμένει η χώρα την επόμενη μέρα; Η απάντηση μάλλον είναι αυτονόητη, αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι το αντιπολιτευτικό παίγνιο μας βάζει σε... υποψίες και για άλλα πράγματα. Η πτώση της κυβέρνησης θα αποτελούσε χαράς ευαγγέλιο για τους εγχώριους Πουτινόφιλους και αντιευρωπαϊστές! Ας μας πει κάποιος όλα αυτά τα χρόνια, αν συντάχθηκε ένα κόμμα με την εθνική γραμμή, απέναντι στην εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τόσα άλλα. Κανένα απολύτως! Όταν ο ελληνικός λαός αντιληφθεί ότι οι επιδιώξεις της αντιπολίτευσης είναι εις βάρος των συμφερόντων του, τότε θα έχει γίνει ένα πολύ θετικό βήμα για την επόμενη μέρα.
Η πολιτική αποσταθεροποίηση βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν προγραμματικό λόγο που να στέκεται στην τρέχουσα συγκυρία. Άλλωστε, δεν τους ενδιαφέρει να έχουν πειστικό και ρεαλιστικό λόγο, ο οποίος να λειτουργεί ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση για να τρέξει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για την ακρίβεια, η επόμενη κυβέρνηση, ακόμη και αν έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία, να μην έχει επικεφαλής τον Μητσοτάκη! Βέβαια, πολλοί θα αναρωτηθούν πώς μπορούν οι Ανδρουλάκηδες και οι... λοιποί να κάνουν του κεφαλιού τους, αγνοώντας τα μηνύματα των αγορών και πολύ περισσότερο των κυβερνήσεων της Ευρώπης, όταν θα έρθει η ώρα του σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2027. Υπομονή, όταν θα έρθει αυτή η ώρα...