• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Γιατί το ασήμι δεν αγγίζει αντίστοιχα υψηλά με αυτά του χρυσού
Πλανήτης

Γιατί το ασήμι δεν αγγίζει αντίστοιχα υψηλά με αυτά του χρυσού

1 Ιουνίου, 2025Updated:1 Ιουνίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια5 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η πορεία-ρεκόρ του χρυσού έχει αφήσει πίσω το ασήμι και, αν και το δεύτερο δεν έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος τόσο γρήγορα όσο περίμεναν πολλοί επενδυτές, η σχέση των τιμών μεταξύ των δύο μετάλλων παραμένει σταθερή κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ το ασήμι αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλλειμμα για πέμπτη συνεχή χρονιά. Αυτό υποδηλώνει ότι το ασήμι εξακολουθεί να είναι υποτιμημένο.

Οι ανανεωμένοι φόβοι για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα έδωσαν ώθηση στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ίδιες ανησυχίες αμβλύνουν τις προοπτικές για το ασήμι ως βιομηχανικό μέταλλο.

Υπάρχουν περιόδους κατά τις οποίες το ασήμι μπορεί να είναι πιο ευμετάβλητο από το χρυσό, ανέφερε ο Πίτερ Γκραντ της Zaner Metals, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αρχές Απριλίου. Οι τιμές του ασημιού έπεσαν κατά περισσότερο από 15% από τις 2 έως τις 4 Απριλίου, μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Tραμπ για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» των δασμών. Ο χρυσός, εν τω μεταξύ, έπεσε περίπου 4% κατά την ίδια περίοδο.

«Η καταστροφή της ζήτησης στον βιομηχανικό τομέα μπορεί να υπερκεράσει το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών και το ασήμι να υποαποδώσει», ανέφερε ο ίδιος.

Μια υποχώρηση του χρυσού μπορεί να επηρεάσει τις τιμές του αργύρου «με πιο έντονο τρόπο», αλλά ο Πίτερ Σπίνα, ιδρυτής των GoldSeek.com και Silverseek.com δήλωσε ότι συνεχίζει να βλέπει μια ευκαιρία να «αγοράσει ασήμι σε καλύτερη τιμή», καθώς η τιμή τείνει να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου ότι το ασήμι υποφέρει από ένα παγκόσμιο διαρθρωτικό έλλειμμα της αγοράς. Σύμφωνα με το Silver Institute, η παγκόσμια ζήτηση για ασήμι αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά για πέμπτη συνεχή χρονιά το 2025.

Ενώ οι τιμές του χρυσού και του ασημιού παρουσίασαν διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, η αναλογία των τιμών μεταξύ των δύο — δη ο αριθμός των ουγγιών ασημιού που απαιτούνται για την αγορά μιας ουγγιάς χρυσού — παρέμεινε σχετικά σταθερή πρόσφατα σε ένα βασικό επίπεδο κοντά στο 100.

Η αναλογία αυτή ήταν κατά μέσο όρο 84,8 από το 2023 έως το 2024, σύμφωνα με σημείωμα του Ντέιβιντ Ουίλσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της BNP Paribas. Η BNP Paribas προβλέπει ότι η αναλογία αυτή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σε υψηλότερα επίπεδα, μεταξύ 100 και 110, καθώς «η παγκόσμια μακροοικονομική αβεβαιότητα που προέρχεται από τους δασμούς των ΗΠΑ εμποδίζει την άνοδο του αργύρου, αλλά στηρίζει το χρυσό» κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος ανοδικής τάσης στις προσδοκίες για τις τιμές του αργύρου, εάν η διάθεση των επενδυτών για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία επανέλθει λόγω της σημαντικής μείωσης των εμπορικών εντάσεων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει το ασήμι σε καλύτερες επιδόσεις από το χρυσό. Η BNP Paribas προβλέπει μέση τιμή 33,20 δολάρια ανά ουγγιά για το ασήμι Comex το 2025, σύμφωνα με το MarketWatch.

Ο βασικός κίνδυνος πτώσης των τιμών, εν τω μεταξύ, θα ήταν η αποτυχία των κύριων μερών στον εμπορικό πόλεμο να συνάψουν «ουσιαστικές» εμπορικές συμφωνίες μετά τη λήξη της τρέχουσας αναστολής των δασμών, δήλωσε ο Ουίλσον.

Προς το παρόν, σε επίπεδα γύρω στα 100 και άνω, η αναλογία χρυσού-ασημιού «στέλνει σήμα στην αγορά ότι υπάρχει πώληση ασημιού», δήλωσε ο Σπίνα της GoldSeek.com.

Ωστόσο, η αναλογία αυτή είναι χαμηλότερη από το υψηλότερο επίπεδο που έφτασε φέτος.

Η αναλογία χρυσού-αργύρου έφτασε στο υψηλότερο σημείο της, 106 προς 1, μετά την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών τον Απρίλιο, δήλωσε ο Στέφαν Γκλίσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Money Metals Exchange. Ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα, πιστεύει ότι «το ασήμι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για όσους έχουν μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».

Ο Γκλίσον δήλωσε, παράλληλα, ότι δεν αποκλείει την περαιτέρω υπεραπόδοση του χρυσού έναντι του αργύρου, «ειδικά αν υπάρξει ένα γεγονός ρευστότητας στις πιστωτικές αγορές ή μια γενική κατάρρευση της χρηματιστηριακής αγοράς».

Η Moody’s στις 16 Μαΐου υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης κατά μία βαθμίδα, από Aaa σε Aa1, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου και συμβάλλοντας στην άνοδο του χρυσού τ.

Ο Γκραντ της Zaner Metals, εν τω μεταξύ, δήλωσε στο MarketWatch ότι η τρέχουσα αναλογία χρυσού-αργύρου κοντά στο 100 υποδηλώνει ότι ο άργυρος είναι υποτιμημένος σε σχέση με τον χρυσό.

Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια ευκαιρία αγοράς, είπε, αλλά το ασήμι «αγωνίζεται να ξεπεράσει τα 33 δολάρια». Ο ίδιος αναμένει να δει περισσότερη «διακύμανση» για το ασήμι, προς το παρόν.

Εάν οι κίνδυνοι για το εμπόριο και την ανάπτυξη μετριαστούν περαιτέρω, ο Γκραντ δήλωσε ότι αναμένει το ασήμι θα αρχίσει να υπεραποδίδει έναντι του χρυσού, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της αναλογίας χρυσού-ασημιού. Θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Τελευταία, το ασήμι κινείται περισσότερο σε συνάρτηση με την χρηματιστηριακή αγορά από ό,τι ο χρυσός, δήλωσε ο Γκλίσον της Money Metals Exchange.

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, δεδομένου ότι το ασήμι είναι ένα πιο «οικονομικά ευαίσθητο» μέταλλο, όπως υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η πορεία της τιμής του ασημιού συχνά μοιάζει με ένα μείγμα μεταξύ χρυσού και ασημιού».

Ο Γκραντ, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι αν οι επενδυτές αναζητούν «αντιστάθμιση ή διατήρηση του πλούτου toyw», θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στο χρυσό. Αν και το ασήμι χρησιμεύει επίσης ως πολύτιμο μέταλλο, γίνεται όλο και περισσότερο ένα «κερδοσκοπικό στοιχείο που μοιάζει περισσότερο με τον χαλκό παρά με το χρυσό».

Η πρόσφατη άνοδος της αναλογίας χρυσού-ασημιού υποδηλώνει ότι τα δύο μέταλλα «γίνονται λιγότερο συσχετισμένα», υπογράμμισε. Ταυτόχρονα, ο χαλκός και το ασήμι γίνονται «όλο και πιο συσχετισμένα λόγω κοινών παραγόντων προσφοράς και ζήτησης» που οφείλονται στις τεχνολογικές τάσεις και την ηλεκτροκίνηση.

Επεσήμανε ότι το ασήμι είναι υποπροϊόν της εξόρυξης χαλκού. Με τον χαλκό να παρουσιάζει πλεόνασμα 289.000 μετρικών τόνων για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την International Copper Study Group, η παραγωγή ενδέχεται να μην αποτελεί προτεραιότητα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα προσφοράς στην αγορά του αργύρου, δήλωσε ο Γκραντ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό για τις τιμές του αργύρου, ωθώντας την αναλογία χρυσού-αργύρου πίσω προς τον μέσο όρο των 25 ετών, που είναι περίπου 68 ουγγιές αργύρου για την αγορά μιας ουγγιάς χρυσού, συμπλήρωσε.

Ασήμι
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠόλεμος χιλιοστών στα smartphones – Τα πιο λεπτά είναι η νέα τάση
Next Article Απαγόρευση πώλησης καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Related Posts

Πολυτελή brands σε κρίση – Ποιες εταιρείες αντέχουν στην παγκόσμια αβεβαιότητα

2 Ιουνίου, 2025

Χρυσός: Στα ύψη η ζήτηση για αποθήκευση του πολύτιμου μετάλλου

2 Ιουνίου, 2025

Ποια ευρωπαϊκή πόλη κερδίζει τους ταξιδιώτες του 2025

2 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.