• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»Handelsblatt για Πιερρακάκη: Περιζήτητος σύμβουλος για μεταρρυθμίσεις
Οικονομία

Handelsblatt για Πιερρακάκη: Περιζήτητος σύμβουλος για μεταρρυθμίσεις

27 Νοεμβρίου, 2025Updated:27 Νοεμβρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ως «περιζήτητο σύμβουλο για μεταρρυθμίσεις» περιγράφει τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη η εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμά της σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού στο Βερολίνο, ενώ αναφέρεται σε «μαθήματα που μπορεί να πάρει η Γερμανία από την Ελλάδα».

«Κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει γίνει πιθανότατα ποτέ δεκτός στο Βερολίνο όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Το βράδυ της Δευτέρας, μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Hertie, μίλησε για τις μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της χώρας του. Τον υποδέχτηκαν λέγοντας, “Η Γερμανία μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα”. Οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Η Ελλάδα ως πρότυπο μεταρρύθμισης για τη Γερμανία
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «ήταν πολύ μακριά από αυτό αυτή τη φορά», συνεχίζει η Handelsblatt: «Συνομίλησε με τον υπουργό Οικονομικών Λαρς Κλινγκμπάιλ (SPD) σχετικά με τα περαιτέρω βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών και με τον υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού Κάρστεν Βίλντμπεργκερ (CDU) σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τον οποίο ο κ. Πιερρακάκης είχε προωθήσει με επιτυχία στην Ελλάδα στον προηγούμενο ρόλο του».

Στο Βερολίνο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, ο Έλληνας πολιτικός «δεν είναι ικέτης, αλλά περιζήτητος σύμβουλος».

Ο υπουργός παραμένει διπλωματικά επιφυλακτικός: «Δεν θα μιλούσα για πρότυπο, αλλά μάλλον για έμπνευση. Αυτό που χρειάζεται η Βάδη-Βυρτεμβέργη δεν λειτουργεί απαραιτήτως στην Πελοπόννησο». Προσθέτει ότι πρέπει να τακτοποιηθούν τα δημοσιονομικά, να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και να παραμείνουν ανταγωνιστικά τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Επιτυχίες της Ελλάδας και συγκριτικά πλεονεκτήματα
«Η Ελλάδα έχει επί του παρόντος καλύτερες επιδόσεις από τη Γερμανία σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς», σημειώνει η Handelsblatt. Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 2% για τη χώρα, ενώ για τη Γερμανία προβλέπεται μόνο 0,2% και 0,9% αντίστοιχα. Ο Κ. Πιερρακάκης αναμένεται να πετύχει πλεόνασμα προϋπολογισμού, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συσσωρεύει χρέος-ρεκόρ.

Χώρα – πρότυπο στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης
Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έμπνευση για την Ευρώπη, με την οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι πλεονασματικός. Η χώρα διαθέτει πάνω από 2.200 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας Gov.gr, η οποία βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, η εισαγωγή της πλατφόρμας είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής μεταρρύθμιση στην ελληνική ιστορία, μετά το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πρώην επικεφαλής του ESM, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντικές αλλαγές, παρά τις αρχικές δυσκολίες και τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Μαθήματα από την ελληνική κρίση
Ο Κ. Πιερρακάκης τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μετακυλίει πλέον τα βάρη και τα χρέη στην επόμενη γενιά. Η εμπειρία της χώρας δείχνει ότι «αν δεν ληφθούν τα σωστά πολιτικά μέτρα, δεν θα υπάρξει ποτέ ανάκαμψη».

Η πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να προσθέσει 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη 2,4% για το επόμενο έτος. Από το 2019, το επίπεδο εισοδήματος της Ελλάδας αυξήθηκε από το 62% στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ενίσχυση εξαγωγών να αποτελούν βασική προτεραιότητα.

Σχετικά με τη Γερμανία, ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή οικονομία και δυναμισμό, ενώ εκφράζει πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του καγκελάριου Μερτς θα το επιδείξει και στην πολιτική σκηνή.

Handelsblatt K. Πιερρακάκης Γερμανία
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤράπεζα Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Next Article Ν. Παπαθανάσης: 56 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την καθολική υλοποίηση της δράσης «Νταντάδες της γειτονιάς»

Related Posts

Κ. Πιερρακάκης στους FT: Πώς η ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την Ευρώπη

27 Νοεμβρίου, 2025

Αντιμετωπίζοντας τα χρέη: Ο Οδηγός που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό

27 Νοεμβρίου, 2025

Φίλιπ Λέιν (ΕΚΤ): Η επιβράδυνση μισθών ανοίγει τον δρόμο για πληθωρισμό 2%

26 Νοεμβρίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.