Οι υπολογιστές έχουν ήδη κατακτήσει τη νίκη σε σκάκι, Go και πόκερ. Όμως στον προγραμματισμό, οι άνθρωποι εξακολουθούν – προς το παρόν – να υπερτερούν.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Πολωνός προγραμματιστής και πρωταθλητής νοητικών σπορ, Πσέμισλαβ Ντεμπιάκ (γνωστός ως Psyho), κατέκτησε οριακά τη νίκη επί του μοντέλου της OpenAI στον τελικό του AtCoder World Tour Finals 2025, στο Τόκιο. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σηκώσει το τρόπαιο, λόγω της ιλιγγιώδους τεχνολογικής προόδου.
«Το πιθανότερο είναι πως ναι», δηλώνει ο 41χρονος Psyho, που είχε εργαστεί παλαιότερα στην OpenAI πριν αποσυρθεί. «Θα προτιμούσα να μην είναι έτσι, γιατί μου αρέσουν αυτοί οι διαγωνισμοί και η ιδέα ότι μια μαγική οντότητα μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από μένα είναι κάπως απογοητευτική.»
Παραδέχεται και την ειρωνεία της υπόθεσης: «Πριν τον διαγωνισμό είχα γράψει στο Twitter: “Όποιος ζει με το σπαθί, πεθαίνει από το σπαθί”. Βοήθησα να αναπτυχθεί η AI, και τώρα κινδυνεύω να ηττηθώ από αυτή. Αν και αυτή τη φορά, νίκησα – για την ώρα».
Διαγωνισμός ανθρώπων και αλγορίθμων
Στον φετινό διαγωνισμό AtCoder συμμετείχαν 11 κορυφαίοι προγραμματιστές βάσει παγκόσμιας κατάταξης και ένας αλγόριθμος της OpenAI. Η μονάδα της OpenAI τερμάτισε δεύτερη, με διαφορά 9,5% από τη βαθμολογία του Psyho. Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, συνεχάρη δημόσια τον νικητή.
Ο 10ωρος διαγωνισμός περιλάμβανε την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων βελτιστοποίησης, όπως το γνωστό «πρόβλημα του πλανόδιου πωλητή». Αυτά τα προβλήματα είναι απλά στη διατύπωση, αλλά εξαιρετικά δύσκολα στην εύρεση της βέλτιστης λύσης, μεταδίδει ο Guardian.
Παρά την πρόοδο της AI στη συγγραφή κώδικα ρουτίνας, η επίλυση ανοιχτών προβλημάτων λογικής παραμένει πρόκληση. «Σήμερα, οι κορυφαίοι άνθρωποι παραμένουν καλύτεροι στη λογική και την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων», λέει ο Psyho. «Αλλά εμείς περιοριζόμαστε από το πόσο γρήγορα μπορούμε να πληκτρολογούμε, ενώ η AI δοκιμάζει εκατοντάδες παραλλαγές πολύ ταχύτερα.»
Συνεχίζει: «Η AI μπορεί να μην είναι η πιο έξυπνη αυτή τη στιγμή, αλλά είναι σίγουρα η πιο γρήγορη. Και μερικές φορές, το να πολλαπλασιάσεις έναν μέσο άνθρωπο πολλές φορές δίνει καλύτερο αποτέλεσμα από έναν ιδιοφυή άνθρωπο μόνο του.»
Η νίκη του Psyho έρχεται την ώρα που εταιρείες όπως η Meta και η Microsoft επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή κώδικα. Ο CEO της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, προειδοποίησε τον Μάιο ότι η AI θα μπορούσε να αντικαταστήσει το 20% των white collars (διοικητικά και διευθυντικά στελέχη) μέσα στα επόμενα 1–5 χρόνια.
Όπως και πολλοί στον κλάδο, έτσι και ο Psyho αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τη ραγδαία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. «Έχουμε ένα σωρό ζητήματα: παραπληροφόρηση, κοινωνικές επιπτώσεις, άνθρωποι που δεν βρίσκουν νόημα στη ζωή τους. Η κοινωνία κινείται αργά, αλλά η τεχνολογία καλπάζει.»