• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Η αβεβαιότητα στη Γαλλία εγκλωβίζει τις αγορές σε μακροχρόνιο ρίσκο
Πλανήτης

Η αβεβαιότητα στη Γαλλία εγκλωβίζει τις αγορές σε μακροχρόνιο ρίσκο

8 Σεπτεμβρίου, 2025Updated:8 Σεπτεμβρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία δημιουργεί κινδύνους «μακράς διάρκειας» για τις μετοχές και τα ομόλογα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο, για τους επενδυτές, ο κίνδυνος από την ασταθή πολιτική σκηνή της Γαλλίας βρίσκεται πέρα από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης της Δευτέρας στο Κοινοβούλιο, όταν ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι πιθανό να χάσει την πρωθυπουργία.

Αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι ήδη ενσωματωμένο στις αγορές: Από τότε που ο Μπαϊρού ζήτησε την ψηφοφορία στις 25 Αυγούστου, ο δείκτης CAC 40 έχει υποχωρήσει περισσότερο από τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες ενώ η επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν γαλλικά κυβερνητικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας έναντι των γερμανικών έχει εκτοξευθεί.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, ωστόσο, προέρχονται από όσα μπορεί να εκτυλιχθούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Η αδυναμία της Γαλλίας να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της έχει οδηγήσει σε τρεις κυβερνήσεις σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι μια τέταρτη θα τα πάει καλύτερα.

Έτσι, οι επενδυτές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ακόμη αδιέξοδο τους επόμενους μήνες σχετικά με τον προϋπολογισμό, την προοπτική άλλων πρόωρων εκλογών και τα επίμονα αιτήματα για παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή, σημειώνει το πρακτορείο, είναι μια δηλητηριώδης συνταγή για την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, η οποία με τη σειρά της είναι πιθανό να πιέσει τις μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών που εστιάζουν στην εγχώρια αγορά. Η αποτυχία περιορισμού του ελλείμματος στον προϋπολογισμό θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων.

«Δεν αναμένουμε τώρα ένα ξαφνικό σημείο καμπής στο οποίο τα ομόλογα και οι μετοχές θα κατέρρεαν ξαφνικά», δήλωσε ο Raphael Thuin, επικεφαλής στρατηγικών κεφαλαιαγοράς στην Tikehau Capital SCA. «Πρόκειται μάλλον για την τιμολόγηση μιας δυνητικά προοδευτικής και μακράς διάρκειας πτώσης».

Για μια ιδέα του τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον, αρκεί να κοιτάξει κανείς το πρόσφατο παρελθόν. Από τότε που ο Μακρόν σόκαρε τη Γαλλία καλώντας σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2024, δημιουργώντας το σημερινό αδιέξοδο, ο CAC 40 έχει υποχωρήσει 4,1%, σε σύγκριση με άνοδο 4,9% για τον Stoxx Europe 600 και 24% για τον DAX.

Οι γαλλικές μετοχές, που διαπραγματεύονταν με premium σε σχέση με τις γερμανικές, βρίσκονται πλέον σε discount.

Το τελευταίο επεισόδιο αστάθειας, που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες όταν ο Μπαϊρού ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης, έχει πιέσει ιδιαίτερα τις μετοχές εταιρειών όπως η Vinci, η Eiffage, ο όμιλος Nexity και οι διαχειριστές οίκων ηλικιωμένων Emeis SA και Clariane SE, με απώλειες 10% ή περισσότερο. Οι τράπεζες όπως η Credit Agricole και η BNP Paribas υποχώρησαν περίπου 8%.

Το discount στα γαλλικά assets είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί μετά τη διαφαινόμενη απομάκρυνση Μπαϊρού, καθώς οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τις περικοπές προϋπολογισμού.

Η απόδοση των γαλλικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας ανέβηκε σχεδόν στο 3,6%, απειλώντας να ξεπεράσει εκείνο της Ιταλίας, με το spread έναντι των γερμανικών να φτάνει σχεδόν τις 80 μ.β.

Ο Thomas Helaine, αναλυτής της TP ICAP Europe, δήλωσε ότι οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις σημαίνουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού και οδηγούν σε μείωση επενδύσεων. «Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναλλαγές μείωσης έκθεσης στη Γαλλία και ενίσχυσης Ιταλίας και Γερμανίας», τόνισε.

Ο κύριος κίνδυνος είναι ότι η ακροδεξιά εμφανίζει υψηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να κερδίσει τις πρόωρες εκλογές, με το spread να εκτινάσσεται στις 90 μ.β.

Οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να επανεξετάσουν τη Γαλλία τους επόμενους μήνες: Fitch (13/9), DBRS (19/9), Scope (26/9), Moody’s (24/10), S&P Global (28/11).

Όλα αυτά αθροίζονται σε μια παρατεταμένη περίοδο κατά την οποία οι γαλλικές μετοχές και τα ομόλογα δύσκολα θα υπεραποδώσουν έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

«Το κλίμα που εισπράττουμε από τους πελάτες μας είναι ότι συνηθίζουν στην ιδέα ότι υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου μακράς διάρκειας που συνδέεται με τη Γαλλία», δήλωσε ο Thuin της Tikehau Capital.

Γαλλία κρίση Μπαϊρού
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑΔΜΗΕ: Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής κεντρικό θέμα της παρουσίας του Διαχειριστή στη ΔΕΘ
Next Article Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ μπορούν να μετατρέψουν την άνοδο των ΑΠΕ σε ευσταθές σύστημα ενέργειας ως το 2030

Related Posts

Ινδία: Η φορολογική μεταρρύθμιση Μόντι βγάζει εκτός μόδας τις μεγάλες ξένες μάρκες

8 Σεπτεμβρίου, 2025

Ιαπωνία: Τέλος εποχής Ισίμπα και επιστροφή σε Abenomics - Ανησυχία στις αγορές

8 Σεπτεμβρίου, 2025

Η Γαλλία αντιμέτωπη με νέα πολιτική κρίση με την αναμενόμενη πτώση της κυβέρνησης του Μπαϊρού

8 Σεπτεμβρίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.