Όσα λένε τα δελφίνια μεταξύ τους, λόγια σοβαρά λόγια αληθινά… Τι λένε άραγε τα εντυπωσιακά θαλάσσια θηλαστικά που ξεχωρίζουν για την ευφυΐα τους; Έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούν εργαλεία, ότι επιλύουν προβλήματα, ότι συνεργάζονται και μαθαίνουν γρήγορα. Δεν είναι τυχαίο οι επιστήμονες υπολογίζουν το IQ τους σε περίπου 45, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν να εκδηλώσουν συναισθήματα αγάπης προς τον άνθρωπο.
Ανάμεσα στον τρόπο κοινωνικοποίησής τους συγκαταλέγεται και η «ομιλία» τους, μέσω της οποίας στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα στα άλλα μέλη της αποικίας τους.
Τι σημαίνουν, όμως, οι ήχοι που εκπέμπουν και πώς μπορούμε να τους κατανοήσουμε; Υπάρχει άραγε η πιθανότητα να συνομιλήσουμε με αυτά τα ξεχωριστά είδη;
Ερευνητές από το Wild Dolphin Project (WDP), το οποίο μελετά εδώ και 40 χρόνια τα δελφίνια, σε συνεργασία με τη Google και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, σχεδίασαν και δοκίμασαν το μοντέλο DolphinGemma σε μία κοινότητα δελφινιών στις Μπαχάμες.
Χάρη στα πολύτιμα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες από το WDP, ήταν δυνατή η αποκωδικοποίηση ήχων που εκπέμπουν τα θαλάσσια θηλαστικά και η συσχέτισή τους με συγκεκριμένες ενέργειες, όπως το κάλεσμα για αναπαραγωγή, ακόμα κι οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της αποικίας.
Όπως αναφέρει η Google, το DolphinGemma χρησιμοποιεί το σύστημα CHAT (Τηλεμετρία επαύξησης ακοής κητωδών) στο κινητό τηλέφωνο Pixel 6 της εταιρίας για να μιμηθεί τη φωνητική συμπεριφορά των δελφινιών και βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί τα συστήματα Gemini της Google, με περίπου 400 εκατομμύρια παραμέτρους. Επιπλέον, λειτουργεί περίπου όπως το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο LLM και το ChatGPT, αλλά είναι προσαρμοσμένο ώστε να κατανοήσει και να προωθήσει την επικοινωνία με τα δελφίνια.
Παρότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάφρασης της ομιλίας του δελφινιού, δημιουργείται ένα πιο απλό λεξιλόγιο, το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να συμβουλευτεί για να κατανοήσει περισσότερο το είδος.
Η Ντενίζ Χέρζινγκ από το WDP δήλωσε: «Δε γνωρίζουμε αν τα ζώα χρησιμοποιούν λέξεις. Τα δελφίνια αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και χρησιμοποιούν εργαλεία. Επομένως είναι έξυπνα. Αλλά η γλώσσα αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο. Επομένως, διοχετεύοντας ένα μοντέλο ΑΙ όπως το DolphinGemma με ήχους δελφινιών μπορεί να μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε καλύτερα τα γλωσσικά μοτίβα και τις λεπτομέρειες που εμείς οι άνθρωποι δε μπορούμε να διακρίνουμε».
Την ίδια ώρα, ο Θαντ Στάρνερ από τη Google Deepmind τόνισε ότι αν τα δελφίνια έχουν τη δική τους γλώσσα, τότε πιθανώς να έχουν και τον δικό τους πολιτισμό».