• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Οικονομία»ING: Περισσότερο κακάο, λιγότερος καφές το 2025 – Πού θα πάνε οι τιμές
Οικονομία

ING: Περισσότερο κακάο, λιγότερος καφές το 2025 – Πού θα πάνε οι τιμές

12 Ιανουαρίου, 2025Updated:12 Ιανουαρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Για τις τιμές του κακάο και του καφέ το 2024 ήταν μία πρωτόγνωρη χρονιά, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και επίπεδα ρεκόρ.

Η μεταβλητότητα, βασικός παράγοντας της οποίας είναι η αβεβαιότητα για τα επίπεδα παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών, θα συνεχιστεί και το 2025, όπως εκτιμά ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING, Γουόρεν Πάτερσον.

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο, «η στενότητα σε αυτές τις αγορές σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα των καιρικών συνθηκών σημαίνει ότι οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς το 2025.»

Κακάο: Από το έλλειμμα σε πλεόνασμα

Όπως επισημαίνει ο κ. Πάτερσον, τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων κακάο έχουν καταστήσει την αγορά εξαιρετικά ευαίσθητη στην απόδοση της συγκομιδής της περιόδου 2024-2025, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τιμές του κακάο στο Λονδίνο σημείωσαν ιστορικά υψηλό (στις 10.625 στερλίνες/τόνο) τον Απρίλιο του 2024, τιμή που ακολουθήθηκε από μια πτώση κάτω από τις 5.000 στερλίνες/τόνο τον Σεπτέμβριο, για να ανέβουν και πάλι πάνω από τις 8.000 στερλίνες/τόνο πιο πρόσφατα με τις νέες ανησυχίες για την παραγωγή της Δυτικής Αφρικής.

Την περίοδος εμπορίας 2023-2024 η παγκόσμια αγορά κακάο κατέγραψε έλλειμμα 478 τόνων – το μεγαλύτερο των τελευταίων 60 ετών – και επίσης το τρίτο συνεχόμενο έτος ελλείμματος. Το έλλειμμα αυτό οφείλεται στις αποτυχίες των καλλιεργειών στη Δυτική Αφρική, ιδίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.

Το έλλειμμα οδήγησε τα παγκόσμια αποθέματα κακάο στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ ο λόγος αποθεμάτων προς άλεση μειώθηκε από 35,3% σε 27,9%, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008-2009.

Οι προοπτικές για την περίοδο εμπορίας 2024-2025 φαίνονται καλύτερες.

Αν και  εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις καιρικές εξελίξεις στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται πάνω από το 70% των παγκόσμιων προμηθειών, οι προβλέψεις δείχνουν επί του παρόντος ότι η παραγωγή θα είναι υψηλότερη.

Η ισχυρότερη παραγωγή και οι προσδοκίες ότι η ζήτηση θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2022-2023 σημαίνουν ότι η παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να δει ένα πλεόνασμα λίγο πάνω από τους 150 χιλιάδες τόνους.

Η παγκόσμια αγορά κακάο θα επιστρέψει σε πλεόνασμα αλλά υπάρχουν κίνδυνοι (χιλ. τόνοι) πηγή:  ICCO, ING Research

Πάντως, ο αναλυτής της ING εκτιμά ότι οι υψηλές τιμές του κακάο χρησιμεύουν για να κρατούν υπό έλεγχο τη ζήτηση.

«Οι τιμές πρέπει να παραμείνουν υψηλές για να συγκρατηθεί η ζήτηση» γράφει. «Για το 2025, υποθέτουμε μέτρια αύξηση της ζήτησης, η οποία εξακολουθεί να αφήνει την αγορά σε πλεόνασμα κατά τη διάρκεια του 2024/25.»

Οι υψηλές τιμές συγκρατούν την άλεση του κακάο (χιλ. τόνοι), πηγή: ECA, CAA, NCA, ING Research

Καφές: Συνεχίζει με έλλειμμα και το 2025

Οι τιμές του καφέ σημείωσαν υψηλό σχεδόν 50 ετών τον Νοέμβριο του 2024. Ο καφές Arabica κατέγραψε άνοδο σχεδόν 70% φέτος. Οι συνθήκες ξηρασίας στη Βραζιλία έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την προσφορά και την επόμενη σεζόν. Ως ο κορυφαίος παραγωγός Robusta, το Βιετνάμ αντιμετώπισε επίσης προβλήματα παραγωγής.

Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών (EUDR) προσέθεσε ένα ακόμα επίπεδο αβεβαιότητας. Ο κανονισμός επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά η Επιτροπή αποφάσισε να τον αναβάλει κατά ένα έτος. Ο κανονισμός θα είναι σημαντικός για την παραγωγή και το εμπόριο καφέ, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι βασικός εισαγωγέας στην παγκόσμια αγορά καφέ.

Οι προβλέψεις της ING για τις τιμές κακάο και καφέ μέσα στο 2025

Στη Βραζιλία, η παραγωγή καφέ του 2024-2025 αναμένεται να καταγράψει μικρή άνοδο. Η παραγωγή καφέ Arabica, η οποία αποτελεί το 68% της συνολικής παραγωγής της Βραζιλίας, αναμένεται να αυξηθεί μόνο κατά 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ η σοδειά Robusta αναμένεται να μειωθεί κατά 1,9% σε ετήσια βάση.

«Η παγκόσμια αγορά καφέ πρόκειται να αντιμετωπίσει την τέταρτη συνεχόμενη ελλειμματική χρονιά και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η σοδειά της Βραζιλίας 2025-2026, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πέμπτη ελλειμματική χρονιά» γράφει ο Γουόρεν Πάτερσον.

«Τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά επίπεδα, αναδεικνύοντας τη στενότητα που αντιμετωπίζει η αγορά καφέ. Τα περιορισμένα αποθέματα καφέ και το επίμονο ελλειμματικό περιβάλλον είναι πιθανό να διατηρήσουν την καμπύλη των μελλοντικών συμβολαίων σε πορεία backwardation. Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ευμετάβλητες και αυξημένες, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη συγκομιδή της Βραζιλίας 2025-2026».

κακάο
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΔΥΠΑ – e-ΕΦΚΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 17 Ιανουαρίου
Next Article Εξοικονομώ 2025: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Related Posts

Σούπερ μάρκετ vs λαϊκή αγορά: Πού βρίσκονται οι καλύτερες τιμές σε φρούτα και λαχανικά

15 Ιουνίου, 2025

Μπορεί η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση του υπερτουρισμού;

15 Ιουνίου, 2025

ΗΠΑ: Σημαντική ανάκαμψη στην καταναλωτική εμπιστοσύνη μετά το σοκ των δασμών Τραμπ

14 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.