Για 16ο διαδοχικό τρίμηνο και με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από εκείνον της Ευρωζώνης, αναπτύχθηκε το α’ τρίμηνο η ελληνική οικονομία χάρη στην ενίσχυση της συνολικής κατανάλωσης όπως αναφέρει στην τριμηνιαία του έκθεση το ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα η η ελληνική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης +2,2%, έναντι του +1,2% που κατέγραψε κατά μέσο όρο η Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την έκθεση η θετική δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και για το υπόλοιπο του έτους, ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχύνει το 2026 και θα διαμορφωθεί στο +2,4% .
Όπως αναφέρει η έκθεση:
Στο α’ τρίμηνο του 2025 – και για 16ο συνεχόμενο τρίμηνο – η ελληνική οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης +2,2%, κατά πολύ ανώτερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης (+1,2%),
ωστόσο αισθητά μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο (+2,5%). Κινητήριοι μοχλοί ήταν τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια κατανάλωση, με τη συμβολή των παγίων επενδύσεων να καθίσταται αρνητική για πρώτη φορά μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου. Στο ίδιο κλίμα, παρά την πολύ καλή επίδοση των εξαγωγών, το εξωτερικό ισοζύγιο επιδεινώθηκε λόγω της συγκριτικά μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών.
ιδιωτικής (+1,9% από +1,1%) όσο και της δημόσιας κατανάλωσης (+0,7% από -3,4%).
Ως προς τις πάγιες επενδύσεις το α’ τρίμηνο του 2025, παρατηρείται σημαντική υποχώρηση -3,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+7,6%), ενώ οι συνολικές επενδύσεις διατήρησαν την ανοδική πορεία τους (+4,1% από +23,7%), οδηγούμενες κυρίως από την αύξηση των αποθεμάτων. Παρά τη θετική εξέλιξη στις επιμέρους κατηγορίες όπως ο Μηχανολογικός και μεταφορικός εξοπλισμός (+0,7% από +2,8%) και τα Λοιπά προϊόντα (+1,2% από +0,8%), η μεγάλη πτώση των Κατασκευών (-6,0% από +14,6%) συμπαρέσυρε το σύνολο των πάγιων επενδύσεων.
Στο εξωτερικό ισοζύγιο, η ισχυρή επίδοση των εξαγωγών (+2,2% ετησίως έναντι +2,9% στο προηγούμενο τρίμηνο) δεν κατάφερε να καλύψει την αύξηση των εισαγωγών (+2,4% από +2,4%), επιδεινώνοντας το έλλειμμα κατά περίπου €154 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι. Παρά την πλήρη αντιστάθμιση των εισαγωγών αγαθών (+1,7% από +2,0%) από τις εξαγωγές αγαθών (+1,7% από +1,1%), η σημαντική αύξηση των εισαγωγών υπηρεσιών (+3,8% από +4,8%) σε συνδυασμό με την οριακή υποχώρηση των εξαγωγών υπηρεσιών (-0,2% από +4,4%) επιδείνωσε την ανάπτυξη.
Ενδείξεις επιτάχυνσης το 2026
Η θετική δυναμική που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το προηγούμενο έτος αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, με ενδείξεις επιτάχυνσης το 2026. Η προοπτική αυτή ενισχύεται από την ταχύτερη υλοποίηση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης, την προοπτική επιτάχυνσης της Ευρωζώνης, μέσα και από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές εν μέσω εμπορικού προστατευτισμού – οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις ελληνικές εξαγωγές –, καθώς και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών συστάσεων πολιτικής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
• Η πρόβλεψη για την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη παραμένει αμετάβλητη για το 2025 στο +2,2%, ενώ για το 2026 αναμένεται μικρή επιτάχυνση στο +2,4%.
δημόσια κατανάλωση αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, τόσο το 2025 (+1,2% από +0,6% προηγούμενης πρόβλεψης) όσο και το 2026 (+1,2%).
• Οι επενδύσεις εμφανίζουν σημαντική επιβράδυνση το 2025, με τις συνολικές να περιορίζονται στο +4,1% (από +6,0% προηγούμενης πρόβλεψης) και τις πάγιες στο +5,0%
(από +9,5%), κυρίως λόγω της υποτονικής επίδοσης στο α’ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, για το 2026 αναμένεται ανάκαμψη, με τις αντίστοιχες αυξήσεις να φθάνουν το +9,0% και +11,2% για τις συνολικές και τις πάγιες επενδύσεις αντίστοιχα.
• Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να επιδεινωθεί ελαφρά, καθώς το 2025 η αύξηση των εισαγωγών (+1,6%) αναμένεται να υπερβεί την αύξηση των εξαγωγών (+1,5%). Το
2026 η απόκλιση εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω, με τις εισαγωγές να ενισχύονται κατά +3,1% και τις εξαγωγές κατά +2,9%.
προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο +2,3% και την ανεργία να μειώνεται στο 9,0%.
Τέλος όπως αναφέρει η έκθεση στους παράγοντες που εντείνουν την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές επιδόσεις της οικονομίας συγκαταλέγονται η πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού
πολέμου και των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των επιτοκίων λόγω πολιτικών παρεμβάσεων στις κεντρικές τράπεζες, το
επίμονα υψηλό και διαρθρωτικού χαρακτήρα έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο, καθώς και η απώλεια ανταγωνιστικότητας εξαιτίας του υψηλότερου πληθωρισμού σε σύγκριση με τον μέσο
όρο της Ευρωζώνης.