Πριν 25 χρόνια, το τηλεοπτικό παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» βρισκόταν στην κορυφή της τηλεθέασης στις ΗΠΑ, ενώ τα μέσα ενημέρωσης γέμιζαν με ιστορίες ανθρώπων που πλούτισαν την εποχή της φούσκας του dot com. Ο χαρακτηρισμός «εκατομμυριούχος» προκαλούσε τότε εντύπωση, θαυμασμό και συχνά φθόνο, καθώς συμβόλιζε ένα σπάνιο επίπεδο οικονομικής επιτυχίας που πολλοί ονειρεύονταν να φτάσουν. Πλέον, όμως, το προφίλ του εκατομμυριούχου έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τη Federal Reserve, ο μέσος πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνά το 1,06 εκατομμύριο δολάρια — για πρώτη φορά στα χρονικά, ο μέσος όρος περνά αυτό το ψυχολογικό και οικονομικό όριο.
Η UBS Wealth Management εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 22 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ που ανήκουν στην κατηγορία των εκατομμυριούχων, δηλαδή περίπου το ένα στα έξι.
Ο όρος περιγράφει εκείνους που διαθέτουν καθαρή περιουσία (περιλαμβανομένων μετοχών, καταθέσεων, ακινήτων κ.ά.) άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αφού αφαιρεθούν τα χρέη. Ακόμα και αν αφαιρεθεί η αξία της κύριας κατοικίας, 15 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν στον κατάλογο. Όπως αναφέρει το The Hustle, ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Τον 19ο αιώνα, οι εκατομμυριούχοι ήταν εξαιρετικά σπάνιοι. Το 1848, μόλις 50 νοικοκυριά διέθεταν περιουσία αντίστοιχη του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σήμερα.
Μέχρι το τέλος του 1800, τα νοικοκυριά με περιουσίες τέτοιου μεγέθους είχαν αυξηθεί σε 4.000, χάρη στη βιομηχανική άνθηση. Η δεκαετία του 1920 έφερε νέα αύξηση λόγω ανόδου των μετοχών, που διακόπηκε από τη Μεγάλη Ύφεση.
Το άλμα των τελευταίων ετών
Την περίοδο 2019–2022, ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε ραγδαία καθώς η μέση καθαρή αξία κατοικίας εκτινάχθηκε από 139.000 σε 201.000 δολάρια, τα εισοδήματα ενισχύθηκαν και οι τιμές των μετοχών ξεπέρασαν τον πληθωρισμό.