«Σήμερα πράγματι είναι μία σπουδαία μέρα για την Κρήτη, μια σπουδαία μέρα συνολικά για την κυβέρνησή μας, καθώς επιτέλους μετά από πολλές δυσκολίες, μετά από πολλά εμπόδια υπογράφουμε την σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά με προαίρεση έως την Κίσσαμο. Μια δέσμευση την οποία είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την εκπληρώσω» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης για τον ΒΟΑΚ.
«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη καθώς επιτέλους μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια υπογράφουμε τη σύμβαση παραχώρησης Ηράκλειο-Χανιά με προαίρεση μέχρι την Κίσσαμο, μια δέσμευση που είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την παρουσιάσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης.
«Όλοι και όλες έχουμε την υποχρέωση να κοιτάξουμε μπροστά. Έχουμε ήδη δύο ανοιχτά εργοτάξια από Χερσόνησο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Οι Κρητικοί ήδη βλέπουν την αλλαγή».
«Αγαπητέ κ. Περιστέρη περιμένω πολύ σύντομα να δούμε τα ανοιχτά εργοτάξια στο τμήμα Ηράκλειο-Χανιά. Ξέρουμε ότι είναι ένα έργο σύνθετο με ορίζοντα τα 5 χρόνια. Γι αυτό και ζητώ τη συνεργασία των τοπικών αρχών. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία που έχει εν συνόλω για την Κρήτη και όχι τα μικρά τοπικά ζητήματα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ας βάλουμε τα δυνατά όλοι μας το έργο να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην παραχώρηση. Είναι ένα έργο με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες συν ότι ο δρόμος πρέπει να είναι λειτουργικός παράλληλα» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα θέματα οδικής ασφάλειας έκανε λόγο για «παρανοϊκό φόρο αίματος στην Κρήτη λόγω των κακών δρόμων και της κακής οδηγικής συμπεριφοράς» προσθέτοντας ότι «έχω ζητήσει έργα οδικής ασφάλειας που θα τον κάνουν πιο ασφαλή και κοντά στο Ηράκλειο και κοντά στα Χανιά».
«Οι μελέτες το τμήμα Παχιά Άμμος – Σητεία θα προχωρήσουν άμεσα ώστε ο ΒΟΑΚ πραγματικά να αποτελέσει ένα δρόμο που θα συνδέει την Κισσάμου με την Σητεία» ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός.
«Έχω ζητήσει από τον υπουργό να δρομολογήσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους, έργα οδικής ασφάλειας που θα κάνουν τον υφιστάμενο βορειοδυτικό άξονα πιο ασφαλή, και σε τμήματα στο Ηράκλειο και σε τμήματα κοντά στα Χανιά. Έργα τα οποία θα μοιάζουν πολύ με τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στην παλιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου, έργα τα οποία απεδείχθησαν εξαιρετικά αποτελεσματικά ως προς την βελτίωση της οδικής ασφάλειας».
«Από τότε που με εκλέξατε Πρωθυπουργό το 2019, σας είχα μιλήσει για τέσσερα μεγάλα έργα: Για το βόρειο οδικό άξονα, σας είχα μιλήσει για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα – τεράστιο έργο για την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού μας – σας είχα μιλήσει επίσης για τα πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν συνολικά στην Κρήτη, σας είχα μιλήσει επίσης για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, ένα αεροδρόμιο το οποίο θα έρθει και θα καταστήσει την Κρήτη ακόμα πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα έργα αυτά προσέθεσε τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο και Ρέθυμνο. «Σχεδόν 5.000 φοιτητές θα έχουν πρόσβαση κι έτσι θα μειωθεί κ αι το στεγαστικό πρόβλημα».