• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Εργασία»Κατώτατος μισθός: Πότε αρχίζει η αναθεώρηση – Τα σενάρια για την αύξηση
Εργασία

Κατώτατος μισθός: Πότε αρχίζει η αναθεώρηση – Τα σενάρια για την αύξηση

13 Ιανουαρίου, 2023Updated:13 Ιανουαρίου, 2023Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Πρόσκληση από το Υπουργείο Εργασίας θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στους κοινωνικούς εταίρους για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού με στόχο το τελικό ποσοστό της αύξησης να κλειδώσει το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, ώστε η αύξηση να περάσει στους εργαζόμενους από την πρώτη Απριλίου.

Από τη μία οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση δια των εκπροσώπων τους και μέσα από την έκθεση που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποί τους, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν και έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό που για το 2022, θα κλείσει λίγο πάνω από το 9,5%, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις.

Από την άλλη, οι εργοδότες θα επικαλεστούν και το υψηλό τους λειτουργικό κόστος, ζητώντας να υπάρχει μεν αύξηση κατώτατου μισθού, η οποία όμως να είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά στον αριθμό των θέσεων εργασίας.

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου πρόκειται να υπάρξει η τελική ανακοίνωση του ποσοστού των αυξήσεων. Άρα υπάρχουν έξι με επτά εβδομάδες διαβουλεύσεων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν, από το κατώτερο σενάριο του 5,5% που φέρνει τον κατώτατο μισθό στα 752 ευρώ, εκεί που ήταν δηλαδή πριν ξεκινήσει η μνημονιακή περίοδος για τη χώρα. Σε πρακτικούς όρους αυτό μεταφράζεται σε 30 ευρώ επιπλέον στα καθαρά.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και διαφορετικά ποσοστά αύξησης 6,5% 8% 9,5%, δηλαδή στο όριο του πληθωρισμού. Εκεί τα μεικτά ανεβαίνουν στα 781 ευρώ, τα καθαρά στα 665 ευρώ. Ωστόσο, εκεί φαίνεται να υπάρχει μια δεύτερη παράμετρος στο σενάριο, να μπουν και να μπει και μια μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μετριαστεί το εργοδοτικό κόστος.

Εκτός από τα χρήματα που πάνε στις τσέπες των εργαζομένων, οι εργοδότες έχουν να καταβάλουν και τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές που αναλογούν στο ποσοστό του. Το ποσοστό του 5,5% προκαλεί μηνιαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους κατά 49 ευρώ. Από εκεί και πέρα, στο ανώτατο όριο που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι το 9,5%, εκεί φαίνεται να ανεβαίνει το ποσό, το ποσό στα 85 ευρώ τον μήνα, γι’ αυτό και μπαίνει στο τραπέζι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι εργοδότες, ώστε να υπάρξει επιμερισμός αυτού του κόστους ανάμεσα στους εργοδότες και στον κρατικό προϋπολογισμό.

κατώτατος μισθός
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος: Απάτη εκατομμυρίων με κοινοτικές επιδοτήσεις – Εμπλέκονται 26 άτομα και 16 εταιρείες
Next Article Θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Related Posts

Συντάξεις: Ερχεται προσαύξηση έως 120 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

16 Ιουνίου, 2025

Συντάξεις Ιουλίου 2025: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές, αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

14 Ιουνίου, 2025

ΕΦΚΑ: Αναδρομικά έως 8.500€ σε 50.000 συνταξιούχους – Ποιοι τα δικαιούνται και πότε πληρώνονται

14 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.