Μπορεί η ανδρική ομάδα ποδοσφαίρου της Κίνας να μην έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό τα τελευταία χρόνια, οι ομάδες ανθρωποειδών ρομπότ ωστόσο έχουν κερδίσει τους οπαδούς στο Πεκίνο περισσότερο χάρη στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν παρά τις αθλητικές τους επιδόσεις.
Τέσσερις ομάδες ανθρωποειδών ρομπότ αναμετρήθηκαν σε πλήρως αυτόνομους αγώνες ποδοσφαίρου 3 εναντίον 3, που λειτουργούσαν εξ ολοκλήρου με τεχνητή νοημοσύνη, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Κίνας, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο του είδους του στην Κίνα και μια προεπισκόπηση των επερχόμενων Παγκόσμιων Αγώνων Ανθρωποειδών Ρομπότ, που θα πραγματοποιηθούν στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένα βασικό χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν ότι όλα τα ρομπότ που συμμετείχαν λειτουργούσαν πλήρως αυτόνομα, χρησιμοποιώντας στρατηγικές βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με το Associated Press.
Εξοπλισμένα με προηγμένους οπτικούς αισθητήρες, τα ρομπότ ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν την μπάλα και να κινούνται με ευκινησία στο γήπεδο.
Επίσης, είχαν σχεδιαστεί ώστε να σηκώνονται μόνα τους μετά από πτώση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του αγώνα, αρκετά από αυτά έπρεπε να μεταφερθούν εκτός γηπέδου με φορεία από το προσωπικό, προσθέτοντας ρεαλισμό στην εμπειρία.
Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας αθλητικούς αγώνες όπως μαραθώνιοι, πυγμαχία και ποδόσφαιρο ως πεδίο δοκιμών στον πραγματικό κόσμο.
Ο Cheng Hao, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Booster Robotics, της εταιρείας που προμήθευσε τους ρομποτικούς παίκτες, δήλωσε ότι οι αθλητικοί αγώνες προσφέρουν το ιδανικό πεδίο δοκιμών για ανθρωποειδή ρομπότ, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο αλγορίθμων όσο και ολοκληρωμένων συστημάτων υλικού-λογισμικού. Τόνισε επίσης ότι η ασφάλεια αποτελεί βασικό μέλημα στην εφαρμογή των ανθρωποειδών ρομπότ.
«Στο μέλλον, μπορεί να οργανώσουμε αγώνες ποδοσφαίρου μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ρομπότ είναι απολύτως ασφαλή», δήλωσε ο Cheng. «Για παράδειγμα, ένα ρομπότ και ένας άνθρωπος θα μπορούσαν να παίξουν έναν αγώνα όπου η νίκη δεν έχει σημασία, αλλά θα γίνονται πραγματικές επιθετικές και αμυντικές αλληλεπιδράσεις. Αυτό θα βοηθούσε το κοινό να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να καταλάβει ότι τα ρομπότ είναι ασφαλή».
Η Booster Robotics παρείχε τον εξοπλισμό και για τις τέσσερις πανεπιστημιακές ομάδες, ενώ η ερευνητική ομάδα κάθε σχολής ανέπτυξε και ενσωμάτωσε τους δικούς της αλγόριθμους για την αντίληψη, τη λήψη αποφάσεων, τις διαμορφώσεις των παικτών και τις στρατηγικές πάσας, συμπεριλαμβανομένων μεταβλητών όπως η ταχύτητα, η δύναμη και η κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Cheng.
Στον τελικό αγώνα, η THU Robotics του Πανεπιστημίου Tsinghua νίκησε την ομάδα Mountain Sea του Πανεπιστημίου Γεωργίας της Κίνας με σκορ 5-3 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.
Ο κ. Wu, υποστηρικτής του Tsinghua, γιόρτασε τη νίκη τους, ενώ παράλληλα εξήρε τον διαγωνισμό.
Οι άνδρες της Κίνας έχουν συμμετάσχει μόνο μία φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έχουν ήδη αποκλειστεί από τον διαγωνισμό του επόμενου έτους στον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.