Η ακραία ζέστη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και δη στην παραγωγή γάλακτος, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και δημοσιεύθηκε στο Science Advances.
Αναλυτικότερα, προκύπτει από ότι ακόμα και μία ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες ελαττώνει την παραγωγή γάλακτος έως και 10% και υπολογίζεται ότι οι επιπτώσεις της έντονης ζέστης μπορεί να έχουν διάρκεια ακόμα και 10 ημέρες αργότερα.
Παρά, μάλιστα, τις προσπάθειες κτηνοτρόφων να διατηρήσουν δροσερές τις αγελάδες με ειδικά συστήματα ψύξης, αυτές αποδεικνύονται ανεπαρκείς, καθώς η εφαρμογή τεχνολογιών για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στους χώρους όπου ζουν οι αγελάδες αντισταθμίζει μόνο περίπου το ήμισυ της απώλειας.
«Η κλιματική αλλαγή θα έχει ευρείες επιπτώσεις σε αυτό που τρώμε και πίνουμε, συμπεριλαμβανομένου αυτού του κρύου ποτηριού γάλα», αναφέρει ένας εκ των συντακτών και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Εγιάλ Φρανκ.
Όπως είπε ο ειδικός, τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η ακραία ζέστη οδηγεί σε σημαντικές και διαρκείς επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος, και ακόμη και οι φάρμες που υιοθετούν συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, αναπτύσσουν στρατηγικές προσαρμογής που μπορεί να μην είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, έπειτα από ανάλυση δεδομένων σχετικά με την υγρασία και τη θερμοκρασία σε περισσότερες από 130.000 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες σε διάστημα 12 ετών στο Ισραήλ, χώρα η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες για την παραγωγή γάλακτος με προηγμένο σύστημα. Επιπλέον, πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερες από 300 γαλακτοπαραγωγικές μονάδες για να διαπιστώσουν τα πραγματικά οφέλη από τις τεχνολογίες ψύξης.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε σημαντικά τις ζεστές και υγρές ημέρες σε ποσοστό έως και 10% όταν ο δείκτης WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της θερμικής καταπόνησης από την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία, ξεπέρασε τους 26 βαθμούς Κελσίου.
Παρότι σχεδόν όλες οι μονάδες είχαν εφαρμόσει συστήματα ψύξης, οι απώλειες αντισταθμίστηκαν στο μισό και μόνο τις ημέρες που το θερμόμετρο έδειχνε 20 βαθμούς Κελσίου.
«Οι γαλακτοπαραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το θερμικό στρες στα κοπάδια τους και χρησιμοποιούν πολλαπλές μορφές προσαρμογής», υποστηρίζει ο Αγιάλ Κιμχί, εκ των συντακτών της έκθεσης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικοοικονομικής Έρευνας Shoresh.
«Η προσαρμογή είναι δαπανηρή και οι αγρότες πρέπει να εξισορροπήσουν προσεκτικά τα οφέλη που αποκομίζουν έναντι του κόστους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε κάποιες επενδύσεις σε μέτρα ψύξης, αλλά όχι πλήρη απομόνωση των αγελάδων από το περιβάλλον τους, κάτι που θα ήταν πολύ δαπανηρό να εφαρμοστεί», προσθέτει.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερες στρατηγικές, όχι μόνο για την ψύξη των αγελάδων αλλά και για τη μείωση των παραγόντων στρες, όπως ο περιορισμός και ο διαχωρισμός των μοσχαριών, καθώς αυτοί καθιστούν τις αγελάδες πιο ευαίσθητες στη θερμότητα και λιγότερο ανθεκτικές.