Η Νότια Ευρώπη κρατάει σταθερά τα σκήπτρα στην κατανάλωση κλιματισμού, με νέα στοιχεία να δείχνουν ότι η Ιταλία είναι μακράν πρώτη στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία. Οι ακραίοι καύσωνες έχουν μετατρέψει τον κλιματισμό από πολυτέλεια σε αναγκαιότητα, ειδικά σε χώρες με ηλικιωμένους πληθυσμούς και συχνές θερμικές εξάρσεις.
Ιταλία: Πρωταθλήτρια στην ψύξη
Η Ιταλία απορροφά πάνω από το ένα τρίτο της ενέργειας για κλιματισμό σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat. Παρά τις υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, οι διαδοχικοί καύσωνες και ο γηρασμένος πληθυσμός εντείνουν την εξάρτηση από τα κλιματιστικά. Στη Σικελία και τη Σαρδηνία, οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 48°C, φέρνοντας νέο ρεκόρ.
Η Ελλάδα, αν και μικρότερη σε μέγεθος και πληθυσμό, κατατάσσεται δεύτερη στην ΕΕ, καταναλώνοντας πάνω από 8.000 τερατζάουλ ετησίως για κλιματισμό. Παρ’ όλα αυτά, το 62% της συνολικής οικιακής ενέργειας πηγαίνει ακόμη στη θέρμανση, ενώ μόλις το 0,6% απορροφάται από την ψύξη.
Το 2025, η Ευρώπη και τα Βαλκάνια χτυπήθηκαν από θερμικά κύματα και ξηρασίες. Η Πορτογαλία κατέγραψε 46,6°C, ενώ η Ισπανία έφτασε στους 46°C, με θύματα και τεράστιες ζημιές. Η Ελλάδα είδε 43,2°C στη Σκάλα Λακωνίας, ενώ πυρκαγιές προκάλεσαν εκκενώσεις χιλιάδων τουριστών.
Ενεργειακή συνείδηση και μείωση κατανάλωσης
Παρά τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης για κλιματισμό, η συνολική οικιακή κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ μειώθηκε κατά 5,6% το 2023 σε σχέση με το 2022. Το μεγαλύτερο μερίδιο παραμένει η θέρμανση χώρων και νερού, ενώ οι Ευρωπαίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές.