• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»«Κλοπή του αιώνα» στο Ιράκ: Δύο νέα εντάλματα σύλληψης για τα $2,5 δισ. που «χάθηκαν» από την εφορία
Πλανήτης

«Κλοπή του αιώνα» στο Ιράκ: Δύο νέα εντάλματα σύλληψης για τα $2,5 δισ. που «χάθηκαν» από την εφορία

29 Αυγούστου, 2024Updated:29 Αυγούστου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η ιρακινή δικαιοσύνη εξέδωσε χθες Τρίτη δυο εντάλματα σύλληψης, σε βάρος επιχειρηματία και πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου για τη φερόμενη εμπλοκή τους για την κλοπή ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εφορία.

Η υπόθεση, γνωστή στο Ιράκ με την ονομασία «η κλοπή του αιώνα», είχε κάνει πάταγο το 2022, όταν αποκαλύφθηκε στη χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά.

Ο βασικός κατηγορούμενος, που συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2022 καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος και προσέφυγε στο εξωτερικό, είναι ο επιχειρηματίας Νουρ Ζουχάιρ. Δεν έχει παρουσιαστεί σε καμιά ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο της δίκης του, που άρχισε στα μέσα Αυγούστου.

Χθες ποινικό δικαστήριο ειδικευμένο σε υποθέσεις διαφθοράς «εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Νουρ Ζουχάιρ και του Χάιθαμ αλ Τζουμπούρι, πρώην κυβερνητικού συμβούλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αναμένεται να δικαστούν περίπου τριάντα ύποπτοι. Τουλάχιστον έξι τελούν υπό κράτηση ή εν αναμονή έκδοσής τους στο Ιράκ, ανέφερε στις αρχές Αυγούστου κυβερνητική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς.

Το φθινόπωρο, η Γενική Αρχή Φόρων, η ιρακινή εφορία, αποκάλυψε ότι εκλάπησαν 2,5 δισεκ. δολάρια, μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Αυγούστου του 2022, μέσω 247 επιταγών που εξαργυρώθηκαν από πέντε εταιρείες.
Τα χρήματα κατόπιν αναλήφθηκαν σε μετρητά από τους λογαριασμούς των εταιρειών αυτών, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν τραπεί σε φυγή στην πλειονότητά τους.

Ο Νουρ Ζουχάιρ αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο του 2022, αφού επέστρεψε στο κράτος λίγα περισσότερα από 125 εκατ. δολάρια και δεσμεύτηκε να επιστρέψει και το υπόλοιπο ποσό.

Η υπόθεση αυτή είναι «σκάνδαλο (…) το οποίο αφορά όλο το πολιτικό σύστημα, το οποίο επέτρεψε σε ανθρώπους όπως αυτός να διαφύγουν», τόνισε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιρακινός σχολιαστής Χάμεντ αλ Σάγεντ.

«Η έξοδός του από τη φυλακή ενώ αντιμετώπιζε έρευνα ήταν απόδραση, με συνεργό το πολιτικό σύστημα στο κορυφαίο επίπεδο», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζουχάιρ παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα συνέντευξη σε ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να αποκαλύψει πού βρίσκεται. Μέσα ενημέρωσης έκαναν κατόπιν λόγο για τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη στον Λίβανο.

Οι αρχές αγνοούν πού βρίσκεται ο κ. Τζουμπούρι, ο οποίος αρχικά επέστρεψε 2,6 εκατ. δολάρια στην εφορία. «Εδώ και μήνες» σταμάτησε την αποπληρωμή των οφειλών του στο κράτος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στο ιρακινό δικαστικό σύστημα υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ενώ η διαφθορά αποτελεί γάγγραινα στους κρατικούς θεσμούς και στη δημόσια διοίκηση στο Ιράκ, οι καταδίκες πολύ συχνά αφορούν κυρίως στελέχη μεσαίου επιπέδου ή απλούς εκτελεστές, με άλλα λόγια πολύ σπάνια καταδικάζονται πρόσωπα με σημαντικά αξιώματα.

Εφορία Ιράκ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΈχετε πρόταση από άλλη δουλειά; Γιατί δεν πρέπει να το πείτε στο αφεντικό σας
Next Article ΕΛΣΤΑΤ: Περιορίστηκε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο

Related Posts

Ταϊβάν: Γιατί βάζει στη «μαύρη λίστα» τις κινεζικές Huawei και SMIC

16 Ιουνίου, 2025

Κρυπτονομίσματα: Έρχονται οι συντάξεις σε… crypto

16 Ιουνίου, 2025

Πόσο πραγματική είναι η απειλή του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ; Διχασμένοι οι αναλυτές, μιλούν για «παγκόσμιο σοκ» ή γι' «αυτογκόλ» της Τεχεράνης

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.