Ο χρυσός κινήθηκε σταθεροποιητικά, μετά την έντονη άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης που τροφοδοτήθηκε από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν κοντά στα 4.135 δολάρια η ουγγιά, έχοντας ενισχυθεί σχεδόν 2% τη Δευτέρα.
Η άνοδος αποδίδεται στις δηλώσεις του διοικητή της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, που τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης τον Δεκέμβριο λόγω της επιβράδυνσης στην αμερικανική αγορά εργασίας. Ο χρυσός παραδοσιακά ωφελείται από τα χαμηλότερα επιτόκια, καθώς δεν αποδίδει τόκο.
Το ιστορικά μεγαλύτερο shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης, διάρκειας έξι εβδομάδων, έχει καθυστερήσει τη δημοσίευση βασικών οικονομικών δεικτών. Έτσι, οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed αποτελούν πλέον τις βασικές ενδείξεις για την επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, δήλωσε την Παρασκευή ότι βλέπει «βραχυπρόθεσμο» περιθώριο για μείωση, με τις αγορές να τιμολογούν πιθανότητα σχεδόν 80% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Αναταράξεις στην αγορά χρυσού
Η έντονη μεταβλητότητα έχει γίνει κανόνας, σύμφωνα με τον Λούκα Μπιντέλι της Banque Lombard Odier, ο οποίος σημείωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις δείχνουν πόσο ευαίσθητη είναι η αγορά σε κάθε δήλωση από τη Fed.
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα καθυστερημένα οικονομικά στοιχεία:
– Δείκτες λιανικών πωλήσεων και τιμών παραγωγού Σεπτεμβρίου την Τρίτη
– Αιτήσεις ανεργίας την Τετάρτη
Πρόκειται για τις τελευταίες ανακοινώσεις πριν από την προεκλογική «σιγή» της Fed, που ξεκινά στις 29 Νοεμβρίου.
Σε υψηλά έτους παρά τη διόρθωση
Ο χρυσός έχει επανέλθει μετά τη διόρθωση από το ιστορικό υψηλό άνω των 4.380 δολαρίων, με ορισμένους επενδυτές να θεωρούν ότι το ράλι είχε ξεπεράσει τα όρια. Παρ’ όλα αυτά, το μέταλλο ενισχύεται σχεδόν 60% από τις αρχές του έτους, οδεύοντας προς την καλύτερη επίδοση από το 1979, χάρη στις αγορές κεντρικών τραπεζών και τις εισροές στα ETFs.
Στις 8:45 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, ο χρυσός ήταν σχεδόν αμετάβλητος στα 4.135,24 δολάρια. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε επίσης σταθερός. Το ασήμι υποχώρησε 0,3%, ενώ πτώση σημείωσαν και η πλατίνα και το παλλάδιο.

