Η αγορά αιγοπρόβειου κρέατος βρίσκεται υπό πίεση, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω ευλογιάς και η αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων ζώων προκαλούν σοβαρές ελλείψεις. Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αύξηση 6,2% στις τιμές κρεάτων τον Ιούλιο σε ετήσια βάση.
Όπως επισημαίνει ο Νίκος Παλάσκας, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, «τα σφαγεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Η μεταφορά ζώων από τις μονάδες στα σφαγεία έχει απαγορευτεί. Στην αγορά υπάρχει έλλειψη, ενώ οι ποσότητες που φτάνουν από γειτονικές περιοχές είναι περιορισμένες. Έτσι, ο καταναλωτής δεν θα βρίσκει εύκολα αρνίσιο ή πρόβειο κρέας, το οποίο θα είναι και ακριβό».
Οι παραγωγοί σύμφωνα με την ΕΡΤ, προβλέπουν ότι η τιμή του πρόβειου κρέατος, που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 4 με 4,5 ευρώ το κιλό, θα φτάσει σύντομα τα 6 ευρώ. Αυτή η αύξηση θα μεταφερθεί και στους καταναλωτές. Το μπούτι, από τα 9,5 – 11 ευρώ το κιλό, ίσως φτάσει τα 12,5 ευρώ, ενώ τα παϊδάκια, που κοστίζουν τώρα 10 έως 12 ευρώ, ενδέχεται να φτάσουν τα 13,5 ευρώ το κιλό.
Ο κρεοπώλης Νίκος Καρατζιώλης δηλώνει πως «οι πελάτες εξακολουθούν να ζητούν πρόβειο. Υπάρχει μερίδα που φοβάται λόγω των κρουσμάτων, αλλά περίπου το 70% εξακολουθεί να το προτιμά». Το αρνί παραμένει επίσης ακριβό: από 8,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, φτάνει έως 17 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν σταθεροποίηση των τιμών του αρνιού, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητά.
Ακόμη και το μοσχαρίσιο κρέας έχει ακριβύνει έως και 25% σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της πολιτικής της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση, που μείωσε το ζωικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα, που καλύπτει το 80% των αναγκών της από εισαγωγές, βλέπει τη χονδρική τιμή της μπάλας να ανεβαίνει από τα 12,5 στα 15,8 ευρώ το κιλό.