Στους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Οδησσό έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διεξάγεται στη Ρώμη.
«Είμαστε εδώ σήμερα όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και ως υπερασπιστές των αξιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η ανθεκτικότητα όταν ενισχύεται με αλληλεγγύη, τότε μπορεί να κάνει πολλά».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να στήριξει την Ουκρανία.
O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το σθένος που επιδεικνύει η Ουκρανία, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για εθνική κυριαρχία, αλλά και για δημοκρατία και ελευθερία και ακεραιότητα.
«Η Ελλάδα στέκεται σθεναρά με τον λαό της Ουκρανίας και το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και συνεπές από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου. Η επιθετικότητα δεν μπορεί ποτέ να επιβραβευθεί και θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια και θα πρέπει να εργαστούμε για τη συνεχή ειρήνη».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Ιταλία που φιλοξενεί αυτό το σημαντικό συνέδριο, τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα συνέδρια αυτά για την ανάκαμψη της Ουκρανίας έχουν δείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δρούμε όλοι μαζί.
«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και σίγουρα μεγαλύτερη δέσμευση και στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ουκρανία μαζί με την στρατηγική ανασυγκρότησης χρειάζεται και κάτι που αντανακλά το βάθος των θυσιών που έχουν κάνει οι Ουκρανοί. Οι επιχειρήσεις, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η περιφερειακή ανάκαμψη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αλληλένδετοι πυλώνες της επιτυχίας».
«Παρά τις αντιξοότητες, η χώρα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχει η προσχώρηση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε επιδείξει σταθερότητα, έχουμε το μέσο διευκόλυνσης για την Ουκρανία, έχουμε δείξει ότι θα υποστηρίξουμε με τους απαραίτητους πόρους στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η δημόσια χρηματοδότηση δεν είναι αρκετή, σημείωνοντας ότι είναι ανάγκη να εμπλακεί πλήρως και ο ιδιωτικός τομέας σε αυτό, πράγμα που σημαίνει να δημιουργήσουν τις σωστές προϋποθέσεις, να μετριάσουν τους κινδύνους, να παράσχουν εγγυήσεις, να χτίσουν πιο ισχυρούς θεσμούς που μπορούν να εμπιστευτούν οι επενδυτές. «Αυτό δεν θα γίνει μόνο μέσω συνεργειών μεταξύ κρατών, θεσμών και επιχειρήσεων» ανέφερε.
Ο κ. Μητροτάκης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα εστιάζει ιδιαίτερα στην Ουκρανία και την Οδησσό, καθώς είναι μια πόλη που έχει ιστορικούς δεσμούς με τη χώρα μας και είναι ένας στρατηγικός κόμβος σημαντικός στη Μαύρη Θάλασσα.
«Η Ελλάδα δεσμεύεται να υποστηρίξει την ανάκαμψη και το μέλλον της Ουκρανίας και βλέπουμε την Ουκρανία ως έναν πολύ σημαντικό δεσμό μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».