• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Κρίσιμες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για το success story της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια
Ειδήσεις

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Κρίσιμες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για το success story της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια

3 Ιουλίου, 2024Updated:3 Ιουλίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο «Economist Government Roundtable».

Όπως είπε, ο ΑΔΜΗΕ έχει συνδράμει σε ένα «success story» για τη χώρα, δεδομένου ότι πλέον η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή βρίσκεται σταθερά κοντά στο 60%. Εξήγησε ότι ο Διαχειριστής έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας ηλεκτρίσει 7 νησιωτικές διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα κατά την τελευταία εξαετία ενώ τώρα ολοκληρώνει την όγδοη, μεταξύ Κρήτης και Αττικής, η οποία θα είναι τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος. «Τα έργα αυτά μετατρέπουν την  Ελλάδα σε έναν ενιαίο ηλεκτρικό χώρο», τόνισε.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αποθήκευσης και των διεθνών διασυνδέσεων για να ολοκληρωθεί  η «πράσινη» μετάβαση σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωσε ωστόσο ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, είναι ακόμη απαραίτητο το φυσικό αέριο για την επάρκεια και την ευστάθεια των ηλεκτρικών συστημάτων.

«Ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει στο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακά αυτόνομη και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα σταυροδρόμι υποδομών ενέργειας. Χρειαζόμαστε γρήγορα βήματα προς την αποθήκευση για να έχουμε ένα ευσταθές σύστημα με διασυνδέσεις μεταξύ Ανατολής – Δύσης και Βορρά – Νότου καθώς και διασυνδέσεις κορμού σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», επισήμανε.

Σχετικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις που ωριμάζει ή υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ειδική αναφορά έκανε στον Green Aegean Interconnector, που προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στην ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector (Ελλάδα-Κύπρος- Ισραήλ), ένα έργο το οποίο χαρακτήρισε ως «τεράστιας εθνικής σημασίας» τόσο για την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Τόνισε ότι ο GSI είναι ένα έργο με ειδική βαρύτητα για την Ελλάδα και τους συμμάχους της που εγγυάται την σταθερότητα, ευρύτερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, σχολίασε πως ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του project promoter που αναπτύσσει το έργο. Έκανε επίσης λόγο και για την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία, για την οποία ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής της Σαουδικής Αραβίας έχουν ήδη συστήσει κοινή εταιρεία, η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά την εκπόνηση των μελετών του έργου.
Υπογράμμισε ότι τα έργα αυτά στη σημερινή εποχή μπορεί να ακούγονται φιλόδοξα, ωστόσο εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, με την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων της «πράσινης» μετάβασης, θα είναι απολύτως απαραίτητα για την ευστάθεια των συστημάτων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι και γεωπολιτικά κρίσιμη για ένα κράτος η ανάπτυξη σύγχρονων και ισχυρών υποδομών ενέργειας που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και ψηφιακών υποδομών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. «Είναι χρήσιμο να σχεδιάσουμε έγκαιρα και να τοποθετηθούμε νωρίς στη νέα σκακιέρα που δημιουργεί η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση».

ΑΔΜΗΕ Μανουσάκης
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΟ NiVo στο ΟΠΑΠ Game Time: Ο Ολυμπιακός και το challenge στον Γιάννη Αντετοκούνμπο
Next Article 5 θέσεις εργασίας στο Δήμο Δίου – Ολύμπου

Related Posts

Πώς οι πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια

15 Ιουνίου, 2025

Pimco: Συμβουλές στους επενδυτές για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

15 Ιουνίου, 2025

Σούπερ μάρκετ vs λαϊκή αγορά: Πού βρίσκονται οι καλύτερες τιμές σε φρούτα και λαχανικά

15 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.