Η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στις πολικές περιοχές, μεταβάλλοντας τις συνθήκες στο οικοσύστημα. Δεν είναι λίγες οι μελέτες γύρω από την Αρκτική που πρασινίζει και ανάλογες είναι οι έρευνες σχετικά με την Ανταρκτική. Εντούτοις, μία νέα έκθεση αμφισβητεί τα ευρήματα γύρω από τη δραματική αλλαγή στην παγοκάλυψη της Ανταρκτικής που έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της βλάστησης και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη βρύων σε γυμνό έδαφος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πραγματικότητα διαφέρει από τις μελέτες για το πρασίνισμα της Αρκτικής, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στις αλλαγές στην παραγωγικότητα των αγγειακών φυτών και στην οικολογική διαδοχή.

Η έκθεση από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτικής (BAS) που δημοσιεύθηκε στο Global Change Biology θέτει υπό αμφισβήτηση τη θεωρία γύρω από 14πλάσια αύξηση της βλάστησης τις τελευταίες δεκαετίες και ζητά πιο ακριβή επιστημονική ανάλυση της τάσης της βλάστησης που θα βασίζεται σε έρευνα πεδίου και όχι σε δορυφορικά δεδομένα που μπορεί να είναι παραπλανητικά.
Βρύα, φύκια, λειχήνες και απλά βακτήρια αναπτύσσονται εξαιρετικά αργά, μόλις μερικά χιλιοστά το χρόνο και αλλάζουν χρώμα όταν έχει βραχεί, ή όταν είναι στεγνά. Επομένως, οι δορυφορικές εικόνες είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε ορθή ερμηνεία της ανάπτυξής τους.
Ο καθηγητής Πίτερ Κόνβεϊ από την BAS, εκ των συντακτών της έκθεσης, ανέφερε πως ορισμένες από τις πρόσφατες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ρυθμούς επέκτασης ταχύτερους από εκείνους των χωροκατακτητικών ειδών σε εύκρατες ζώνες, «κάτι που απλώς δεν είναι βιολογικά εφικτό στο ακραίο περιβάλλον της Ανταρκτικής».

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί ότι η Ανταρκτική γίνεται ολοένα πιο πράσινη δεν συμφωνούν με αυτά που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στο πεδίο εδώ και δεκαετίες.
Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα από κοντά για να κατανοηθεί το περιβάλλον στην περιοχή, καθώς οι μετρήσεις από δορυφόρο είναι πιθανό να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα και να παραπλανήσουν τόσο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και το κοινό.