Λίγες ημέρες απομένουν για ανέργους που θέλουν να ιδρύσουν νέα επιχείρηση και να επωφεληθούν από επιχορήγηση 14.800 ευρώ μέσω του προγράμματος επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ. Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 18 Ιουλίου, και αφορά ανέργους από τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Αχαΐας, Σερρών, Ρόδου και τους Δήμους Περάματος, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Σαλαμίνας.
Αν εγκριθεί το επιχειρηματικό τους σχέδιο, οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιχορήγηση για διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας.
Πώς καταβάλλεται η ενίσχυση
Η επιδότηση συνολικού ύψους 14.800 ευρώ διανέμεται σε τρεις δόσεις:
- 4.000 ευρώ καταβάλλονται με την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.
- 5.400 ευρώ δίνονται μετά το πρώτο εξάμηνο.
- 5.400 ευρώ καταβάλλονται μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εξαμήνου.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη 850 ανέργων ηλικίας 18-60 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στις προαναφερθείσες περιοχές.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, θα πρέπει:
- Να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
- Να έχει συμφωνήσει σε ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ).
- Να ξεκινήσει επιχείρηση σε μία από τις επιλέξιμες περιοχές.
- Να είναι Έλληνας πολίτης, ή πολίτης ΕΕ, ή ομογενής, ή πολίτης τρίτης χώρας με άδεια διαμονής σε ισχύ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
- Να έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (ΣΑΕΠ).
Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νομίμως απαλλαγεί από στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Πού και πώς γίνεται η αίτηση
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και του επιχειρηματικού σχεδίου γίνεται στη διεύθυνση:
Οι αιτήσεις εξετάζονται συγκριτικά και όσες προεγκρίνονται, οδηγούν σε περαιτέρω βήματα. Μέσα σε 60 ημέρες από την προέγκριση, ο υποψήφιος πρέπει να ξεκινήσει επίσημα τη δραστηριότητά του και να υποβάλει συμπληρωματικά τα στοιχεία της επιχείρησης στο gov.gr. Μετά την τελική έγκριση χρηματοδότησης, ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι:
– Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία δηλώνεται ότι: α) η επιχείρηση που θα δημιουργήσουν δεν θα έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας µε επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης, β) η επιχείρηση δεν θα δημιουργηθεί μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση ή/και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης ή εκμίσθωση από τους ίδιους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας και γ) οι δραστηριότητες της επιχείρησης δεν εμπίπτουν στο εξαιρούμενο αντικείμενο εργασιών του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831
– ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. 1599/1986 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ (De Minimis) ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (EE) 2023/2831 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ
Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις υποβάλλονται βεβαιωμένες για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή άλλη αρμόδια αρχή ή μέσω της διαδικτυακής πύλης (gov.gr).