• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Ντόναλντ Τραμπ: «Έκλεισε» η συμφωνία με Κίνα – Θα μας προμηθεύσουν σπάνιες γαίες
Πλανήτης

Ντόναλντ Τραμπ: «Έκλεισε» η συμφωνία με Κίνα – Θα μας προμηθεύσουν σπάνιες γαίες

11 Ιουνίου, 2025Updated:11 Ιουνίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα συμφώνησε να προμηθεύει εκ των προτέρων σπάνιες γαίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας που –όπως ανέφερε– έχει ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η τελική έγκριση σε επίπεδο ηγετών.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι εξαιρετική», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. Πρόσθεσε δε με κεφαλαία γράμματα: «ΕΜΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΑΣΜΟΥΣ 55%, Η ΚΙΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 10%».

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και την προμήθεια σπάνιων γαιών – υψηλής στρατηγικής σημασίας για την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία των ΗΠΑ – αναμένεται να επικυρωθεί από τον ίδιο και τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ ακολούθησαν τις ανακοινώσεις Αμερικανών και Κινέζων διαπραγματευτών την Τρίτη στο Λονδίνο, όπου μετά από δύο ημέρες εντατικών συνομιλιών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τον περιορισμό των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία

Παρόλο που οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι γνωστές, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές είχαν διαβεβαιώσει πως «αναμένουν απόλυτα» ότι τα ζητήματα σχετικά με τις αποστολές σπάνιων γαιών και μαγνητών θα επιλυθούν.

«Μόλις το εγκρίνουν οι πρόεδροι, θα επιδιώξουμε να το εφαρμόσουμε», είχε πει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λάτνικ στους δημοσιογράφους.

Ένας βασικός στόχος για τους Αμερικανούς διαπραγματευτές ήταν να πείσουν την Κίνα να επιταχύνει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών και μαγνητών που τα περιέχουν, όπως είχαν συμφωνήσει οι Κινέζοι ομόλογοί τους στη Γενεύη τον περασμένο μήνα.

Η κινεζική ομάδα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και έμπιστο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, Χε Λιφένγκ, προχώρησε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση ζητώντας από την αμερικανική πλευρά να χαλαρώσει σημαντικά τους περιορισμούς στην πώληση τεχνολογίας και άλλων προϊόντων στην Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.

Κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες

Να θυμίσουμε ότι η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας οξύνθηκε μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές αρκετών στοιχείων σπάνιων γαιών και μαγνητών, κρίσιμων για τις βιομηχανίες αυτοκινήτου και άμυνας.

Η Κίνα παραμένει αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος στην αλυσίδα εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, παράγοντας περίπου το 60% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών και επεξεργαζόμενη σχεδόν το 90%. Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από την εγχώρια παραγωγή, εισάγει μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών από τρίτες χώρες για να τις επεξεργαστεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η κινεζική κυριαρχία στα στρατηγικά ορυκτά συνιστά σημαντική γεωπολιτική πρόκληση, ειδικά εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας.

Άλμα στο πετρέλαιο

Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα στην ανάρτηση του Τραμπ, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν άνοδο.

Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του Brent ενισχύθηκαν κατά 1 δολάριο το βαρέλι, στα 67,87 δολάρια, λίγο μετά τη σχετική ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου.

Λίγο αργότερα, κινούνταν στο +1,5% για τη συνεδρίαση. Αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,8%, φτάνοντας στα 66,14 δολάρια το βαρέλι.

Ντόναλντ Τραμπ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΝ.Παπαθανάσης: Απορρόφηση 4,9 δισ. ευρώ φέτος και 6,9 δισ. το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης
Next Article Κυριάκος Πιερρακάκης: Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών IRIS μέχρι τέλος του έτους

Related Posts

ΝΥΤ: Χτυπώντας την καρδιά του ιρανικού καθεστώτος, ο Νετανιάχου προστατεύει την κληρονομιά του

14 Ιουνίου, 2025

Τι προβλέπουν 9 επενδυτικοί οίκοι για την αγορά πετρελαίου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

14 Ιουνίου, 2025

Ο κόμβος της παγκόσμιας ενέργειας υπό απειλή: Η γεωπολιτική σημασία των Στενών του Ορμούζ

14 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.