Η Nvidia Corp. συνεργάζεται με την αυστραλιανή νεοφυή εταιρεία Firmus Technologies Ltd. για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου data centers τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα λειτουργούν αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει για δύο κέντρα δεδομένων στη Μελβούρνη και την Τασμανία, στο πλαίσιο του Project Southgate, μιας επένδυσης ύψους 4,5 δισ. αυστραλιανών δολαρίων (2,9 δισ. δολ. ΗΠΑ) που θα αξιοποιεί ισχύ 150 μεγαβάτ. Τα κέντρα θα βασίζονται στους νέους επεξεργαστές GB300 της Nvidia και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως τον Απρίλιο.
Η Firmus ανέφερε ότι το έργο μπορεί να επεκταθεί σε 1,6 γιγαβάτ ισχύος μέχρι το 2028, με συνολική επένδυση 73,3 δισ. αυστραλιανών δολαρίων. Το σχέδιο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη 5,1 γιγαβάτ νέας παραγωγικής ισχύος από αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Αυστραλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF.
Η δημιουργία καθαρών ενεργειακών data centers εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση για μεγάλα έργα ΑΠΕ, αξιοποιώντας τα εκτεταμένα ακατοίκητα εδάφη της χώρας, πλούσια σε ήλιο και άνεμο.
Όπως δήλωσε ο Όλιβερ Κέρτις, συνδιευθύνων σύμβουλος της Firmus, «το Project Southgate αποτελεί οδικό χάρτη για το πώς η Αυστραλία μπορεί να ηγηθεί παγκοσμίως στην ανάπτυξη βιώσιμων και κλιμακούμενων υποδομών τεχνητής νοημοσύνης».