• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»O Ντ. Τραμπ προανήγγειλε «σημαντική» μείωση στους επιπλέον δασμούς στην Κίνα
Πλανήτης

O Ντ. Τραμπ προανήγγειλε «σημαντική» μείωση στους επιπλέον δασμούς στην Κίνα

23 Απριλίου, 2025Updated:23 Απριλίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να αποπέμψει τον επικεφαλής της Fed και προανήγγειλε «σημαντική» μείωση των δασμών που έχει επιβάλει στην Κίνα, προκαλώντας ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές.

Η ελπίδα μιας πιθανής αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, μετά τη δήλωση του Τραμπ για τους δασμούς, οδήγησε σε άνοδο τα χρηματιστήρια της Ασίας σήμερα, από το Τόκιο ως το Χονγκ Κονγκ, και επέτρεψε στο δολάριο να ανακάμψει.

Εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος διαβεβαίωσε ότι «δεν προτίθεται» να αποπέμψει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ζερόμ Πάουελ, παρά τη σφοδρή κριτική που του έχει ασκήσει.

Στο περιθώριο τελετής στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ παραδέχθηκε ενώπιον δημοσιογράφων ότι οι επιπλέον δασμοί ύψους 145% που επέβαλε ο ίδιος στο Πεκίνο «είναι πολύ υψηλοί», προσθέτοντας ότι «θα μειωθούν σημαντικά».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα παραμείνουν κοντά σε αυτό τον αριθμό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και εξήγησε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στο μηδέν».

«Θα είμαστε πολύ ευγενικοί, θα είναι πολύ ευγενικοί και θα δούμε τι θα γίνει», επεσήμανε ο Τραμπ αναφερόμενος στην Κίνα. «Στην τελική, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία διότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούν πλέον να έχουν εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

«Εμείς ορίζουμε τους όρους της συμφωνίας και θα είναι μια δίκαιη συμφωνία. Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία που θα προχωρήσει αρκετά γρήγορα», εκτίμησε.

Ο Τραμπ επέβαλε στις αρχές Απριλίου επιπλέον δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, μείωσε στο 10% τους επιπλέον δασμούς για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα.

Οι επιπλέον δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικάνος στο Πεκίνο ανέρχονται στο 145%, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

Αν και το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ εκτίμησε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για καμία από τις δύο πλευρές.

Ο Μπέσεντ θεωρεί ότι οι επιπλέον δασμοί λειτουργούν σαν εμπορικό εμπάργκο και εμποδίζουν τις ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Κάρολαϊν Λέβιτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο προχωρούν «πολύ καλά».

Την ίδια ώρα η Κίνα κάλεσε τη Βρετανία και την ΕΕ να υπερασπιστούν το παγκόσμιο εμπόριο έναντι της αμερικανικής επίθεσης.

«Στο τρέχον πλαίσιο γενικευμένου μονομερούς εκφοβισμού η Κίνα και η Βρετανία έχουν ευθύνη να προστατεύσουν την πολυμερή εμπορική τάξη», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε άλλη συνομιλία που είχε με την Αυστριακή ομόλογό του Μπεάτε Μάινλ- Ράιζινγκερ ο Ουάνγκ Γι επεσήμανε ότι «η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν διεθνείς ευθύνες, να υπερασπιστούν με μια κοινή συμφωνία το πολυμερές εμπορικό σύστημα και να εργαστούν από κοινού για να χτίσουν μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία».

Τραμπ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleMetlen: Συμφωνία με την Glenfarne για μega-υβριδικό έργο ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης στη Χιλή
Next Article Προσοχή στις απάτες μέσω Viber: Ποιοι αριθμοί πρέπει να αποφεύγονται

Related Posts

Τεχνητή Νοημοσύνη και εργασία: Πώς αλλάζουν οι δεξιότητες που ζητούνται σήμερα

15 Ιουνίου, 2025

Η επόμενη κρίση μετά την πανδημία ξεκινά (και) με τις σπάνιες γαίες

15 Ιουνίου, 2025

Ανάλυση: Ποια είναι τα χειρότερα σενάρια για την κρίση στη Μέση Ανατολή

15 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.