• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Ο πρωθυπουργός δεν κάνει αλλαγές για να… αυτοχειριασθεί
Opinion

Ο πρωθυπουργός δεν κάνει αλλαγές για να… αυτοχειριασθεί

5 Ιανουαρίου, 2021Updated:5 Ιανουαρίου, 2021Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, επονομαζόμενος πρωθυπουργός, δηλαδή πρώτος τη τάξει υπουργός, παίζει τον ρόλο- εν τη ευρεία έννοια- του μάνατζερ μια μεγάλης επιχείρησης ή στην πιο απλουστευμένη- λαϊκή- εκδοχή του προπονητή μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό.

Του Γιάννη Μιχαήλ 

Μπορεί ο παραλληλισμός αυτός να ξενίζει, όμως δεν αφίσταται από την πραγματικότητα, όπως άλλωστε, το φανερώνει το πολιτικό status.

Ο εκάστοτε πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Σύνταγμα συγκροτεί και την Κυβέρνησή του, καθώς διορίζει τους υπουργούς, αλλά και τους υφυπουργούς.

Κατά την διάρκεια άσκησης της εξουσίας, οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις εντολές του Προέδρου της Κυβέρνησης και εάν αυτό δεν τελεσφορεί , τότε παίρνουν τον δρόμο της εξόδου από το υπουργικό συμβούλιο.

Δηλαδή από εδώ πάνε κι άλλοι. Και αυτή η διαδικασία, δηλαδή του ανακατέματος της τράπουλας στο υπουργικό συμβούλιο ονομάζεται Ανασχηματισμός.

Είναι μια διαδικασία, την οποία αποφασίζει ο προεδρεύων της Κυβέρνησης, όταν διαπιστώνει αβελτηρίες και παραλείψεις στην άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων από τους υπουργούς.

Εξυπακούεται ότι ο κάθε πρωθυπουργός γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις δραστηριότητες του κάθε υπουργού, προκειμένου να τον ανταμείψει με παραμονή ή να τον αποπέμψει από το υπουργικό συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, κάθε φορά που γίνεται ανασχηματισμός, το γεγονός, αποκτά ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον και δεν αφορά, μόνον τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν μοναδικό στόχο την υπουργική τους καρέκλα.

Για να μην αδικήσουμε κανέναν, πρέπει να υπομνήσουμε, ότι υπάρχουν υπουργοί, άκρως επιτυχημένοι, που αφήνουν το αποτύπωμά τους σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει, όμως, μια μοναδική πρωτοτυπία στην ελληνική πολιτική σκηνή που δεν απαντάται στις άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, ο Ανασχηματισμός- που υποτίθεται ότι δεν προαναγγέλεται, αλλά γίνεται αιφνιδιαστικά- προσλαμβάνει ένα ενδιαφέρον πολιτικό αφήγημα. Επί ημέρες τα Μέσα Ενημέρωσης, γράφουν (εφημερίδες) ή ομιλούν (τηλεκάναλα και ραδιόφωνα) για τον επικείμενο ανασχηματισμό, με αποκλειστικές πληροφορίες για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, με σιβυλλικές πληροφορίες του τύπου: ποιοι υπουργοί μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι αλλάζουν υπουργεία και ποιοι άλλοι μπαίνουν στην κυβέρνηση.

Έτσι διεγείρεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ βρίσκονται σε εγρήγορση οι κάθε είδους ενδιαφερόμενοι. Και όταν φθάνει η ημέρα της κρίσεως και αναγγέλλεται ο Ανασχηματισμός, οι αντιδράσεις ποικίλλουν.

Μια από τα ίδια, λένε οι προβληματισμένοι, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, υποστηρίζουν οι αντιρρησίες, για αποτυχία λέει η Αντιπολίτευση.

Ουδείς, όμως, μιλάει για το αυτονόητο, ότι κανένας πρωθυπουργός δεν κάνει αλλαγές προκειμένου να αυτοχειριασθεί. Οι φύλακες έχουν γνώση. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς ζύγισε τα υπέρ και τα κατά των αλλαγών.

Άλλωστε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα είναι εκείνος που θα «γευθεί» τα επίχειρα των αποφάσεών του…

 

Μιχαήλ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑπό 1η Φεβρουαρίου καταργούνται τα πλαστικά μιας χρήσης στο Δημόσιο
Next Article Αυτή είναι η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα

Related Posts

Πώς τα κρυπτονομίσματα κάνουν πλουσιότερο τον Τραμπ

16 Ιουνίου, 2025

Σύμβουλος καριέρας: Γιατί η επιμονή στην τέλεια επιλογή οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα

16 Ιουνίου, 2025

Συλλαλητήριο πνιγμένο στο αίμα

16 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.