Η παραγωγή παγωτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου το 2024, με επέκταση κατά 2% σε σχέση με το 2023. Η συνολική παραγωγή ανήλθε στα 3,3 δισ. λίτρα από 3,2 δισ. λίτρα πέρυσι.
Ηγεσία και μετατοπίσεις παραγωγής
Η Γερμανία διατήρησε την πρωτοκαθεδρία με 607 εκατ. λίτρα, με τη Γαλλία (501 εκατ.) και την Ιταλία (492 εκατ.) να ακολουθούν. Σημαντική παρουσία είχαν επίσης η Ισπανία (378 εκατ.) και η Πολωνία (298 εκατ.).
Ωστόσο, η Πολωνία ξεχώρισε με ισχυρή αύξηση παραγωγής +29%, ενώ οι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κατέγραψαν υποχώρηση: Γαλλία -12%, Ιταλία -7%, Ισπανία -6%, Γερμανία -1%. Η συνολική άνοδος στηρίχθηκε σε ισχυρές επιδόσεις από μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο (+35%), τη Βουλγαρία (+19%) και την Τσεχία (+15%).
Οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες αυξήθηκαν οριακά κατά 1%, φτάνοντας τα 265,3 εκ. κιλά. Αντιθέτως, οι εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ εκτινάχθηκαν κατά 24%. Η Γαλλία διατήρησε την ηγεσία των εξαγωγών με 55,9 εκ. κιλά (21% του συνόλου), ενώ ακολουθούν η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και το Βέλγιο.
Η παραγωγική αποδοτικότητα σε συνδυασμό με σταθερά υψηλές εξαγωγές καταδεικνύει τη συνολικότερη συναλλακτική ανθεκτικότητα της αγοράς παγωτού της ΕΕ, ακόμη και εντός ενός περιβάλλοντος οικονομικής αβεβαιότητας.