Υπάρχει κάτι πιο απολαυστικό από έναν καλοκαιρινό περίπατο στη Ρώμη ή τη Φλωρεντία με ένα παγωτό στο χέρι; Αναμφίβολα, το ιταλικό gelato θεωρείται το πιο διάσημο στην Ευρώπη, με την Ιταλία να πρωτοπορεί εδώ και δεκαετίες στην τέχνη της παγωμένης γεύσης που δύσκολα κανείς απορρίπτει.
Παρ’ όλα αυτά, αν και η Ιταλία είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμη για την παραδοσιακή τεχνική της, δεν είναι η πρώτη σε παραγωγή εντός ΕΕ. Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν το καλοκαίρι, το παγωτό παραμένει σταθερά μια δροσιστική απόλαυση και μέρος της καθημερινότητας. Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει άφθονες ποσότητες. Σύμφωνα με την Eurostat, όπως παρουσιάζει το Euronews η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% το 2024, φτάνοντας τα 3,3 δισ. λίτρα, από 3,2 δισ. λίτρα το 2023,
Η Γερμανία οδηγεί την παραγωγή
Ενώ πολλοί συσχετίζουν την Ιταλία με εμβληματικές γεύσεις όπως η Stracciatella, είναι η Γερμανία που κατέχει την πρώτη θέση, με 607 εκατομμύρια λίτρα παγωτού το 2024. Ακολουθεί η Γαλλία με 501 εκατομμύρια λίτρα και στην τρίτη θέση η Ιταλία, με 492 εκατομμύρια λίτρα. Στην τέταρτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία με 378 εκατομμύρια λίτρα και στην πέμπτη η Πολωνία με 298 εκατομμύρια. Οι τρεις πρώτοι απέχουν σημαντικά από τις υπόλοιπες χώρες σε όγκο παραγωγής.
Πρωταθλήτρια εξαγωγών η Γαλλία
Η εξαγωγή παγωτού σε τρίτες χώρες αυξήθηκε 1% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα 265,3 εκατομμύρια κιλά. Αντίθετα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά κατά 25%, δηλαδή κατά 13,6 εκατομμύρια κιλά. Όταν μετράμε τις εξαγωγές εντός ΕΕ, η Γαλλία έρχεται πρώτη με 55,9 εκατομμύρια κιλά, αντιστοιχώντας στο 21% των συνολικών εξαγωγών προς χώρες εκτός ΕΕ. Ακολουθεί η Ιταλία με 42,6 εκατομμύρια κιλά και η Ολλανδία με 31,9 εκατομμύρια. Η Γερμανία, αν και κορυφαία παραγωγός, εξάγει μόλις 28,2 εκατομμύρια κιλά εκτός ΕΕ, γεγονός που δείχνει έμφαση στην εγχώρια αγορά και στις χώρες του μπλοκ.