Ηλικία άνω των 20 ετών έχει το 74,1% των ακινήτων που ενοικιάστηκαν το 2025, ενώ μόλις το 6,4% ανήκει στα νεόδμητα, έως 5 ετών, σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Ελλάς.
Παράλληλα, μεγαλύτερη ζήτηση φαίνεται πως είχαν τα μικρότερα διαμερίσματα, καθώς ένας στους δύο ενδιαφερόμενους νοίκιασε κατοικία έως 50 τετραγωνικών μέτρων, ενώ τρεις στους δέκα μίσθωσαν κατοικίες 75–100 τ.μ.
Τα μεγέθη των μισθώσεων
Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 44,7% των μισθώσεων αφορά κατοικίες έως 50 τ.μ., το 21,9% ακίνητα 51–75 τ.μ., ενώ το 30,1% κατοικίες 76–150 τ.μ.
Μόλις το 3,3% των ενοικιάσεων αφορά κατοικίες άνω των 151 τ.μ.
Τα ενοικιαζόμενα της Αττικής
Στην Αττική, οι κατοικίες που ενοικιάστηκαν ήταν κυρίως μικρού και μεσαίου εμβαδού.
Το 53,7% των μισθώσεων αφορούσε κατοικίες έως 75 τ.μ., το 45,2% κατοικίες 76–150 τ.μ., ενώ μόλις το 1,1% αφορούσε ακίνητα άνω των 151 τ.μ.
Ο μεγαλύτερος αριθμός μικρών μισθώσεων παρατηρήθηκε στο κέντρο της Αθήνας και στα δυτικά προάστια, ενώ στα βόρεια και νότια προάστια προτιμήθηκαν κατοικίες 75–150 τ.μ.
Στον Πειραιά, οι περισσότερες μισθώσεις αφορούσαν διαμερίσματα 50–75 τ.μ.
Όσον αφορά την ηλικία των ακινήτων, το 84,9% των μισθώσεων αφορά κατοικίες άνω των 20 ετών, ενώ τα νεόδμητα (έως 5 ετών) καλύπτουν μόλις 4,3% του συνόλου — στοιχείο που αντικατοπτρίζει την έλλειψη νέου αποθέματος και τις οικονομικές επιλογές των ενοικιαστών.
Οι πιο ακριβές περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα του Spitogatos για το γ’ τρίμηνο του 2025, τα Νότια Προάστια διατηρούν την πρωτιά στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας, με μέση ζητούμενη τιμή (ΜΖΤ) ενοικίασης 13,1 ευρώ/τ.μ.
Ακολουθούν:
-
Οι Κυκλάδες,
-
Τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας,
-
Το κέντρο της Αθήνας,
-
Και ο Πειραιάς, με ΜΖΤ 10,4 ευρώ/τ.μ.
Λίγα τετραγωνικά και στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση συγκεντρώνεται στα μικρά ακίνητα.
Το 63,1% των μισθώσεων αφορά έως 50 τ.μ., ενώ 17,9% αφορά κατοικίες 51–75 τ.μ.
Η πλειονότητα των ενοικιάσεων (83,7%) αφορά παλαιότερα ακίνητα άνω των 20 ετών, ενώ τα νεόδμητα αποτελούν μόλις 3,4% του συνόλου — ποσοστό χαμηλότερο από αυτό της Αττικής.
Οι ΜΖΤ πώλησης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2024, ενώ οι ΜΖΤ ενοικίασης σημείωσαν άνοδο 7,7%.
Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά είναι:
-
Καλαμαριά (3.059 ευρώ/τ.μ.),
-
Κέντρο Θεσσαλονίκης (2.895 ευρώ/τ.μ.),
-
Πυλαία (2.833 ευρώ/τ.μ.).
Για ενοικίαση, οι υψηλότερες ΜΖΤ καταγράφονται σε:
-
Κέντρο Θεσσαλονίκης (11,5 ευρώ/τ.μ.),
-
40 Εκκλησιές–Ευαγγελίστρια (11,1 ευρώ/τ.μ.),
-
Βαρδάρη–Λαχανόκηπους (10,4 ευρώ/τ.μ.).
Η εικόνα στην Περιφέρεια
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυριαρχούν μικρά και μεσαία ακίνητα.
Το 39,6% αφορά κατοικίες έως 50 τ.μ., το 23,2% ακίνητα 51–75 τ.μ., ενώ το 33,1% αφορά 76–150 τ.μ..
Μόλις 4,1% των μισθώσεων αφορά κατοικίες άνω των 151 τ.μ.
Η παλαιότητα είναι μικρότερη σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα:
το 66,8% αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, το 17,6% κατοικίες 16–20 ετών, ενώ 15,6% είναι έως 15 ετών.
Τα σπίτια με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Τα φωτεινά, οικονομικά και κοντά σε ΜΜΜ είναι τα ακίνητα που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς.
Οι ενοικιαστές αναζητούν διαμπερείς κατοικίες, με θέση στάθμευσης, δυνατότητα φιλοξενίας κατοικιδίων και εύκολη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς.
Παραμένει έντονη η προτίμηση για ανακαινισμένα και ποιοτικά ακίνητα, ενώ το ενδιαφέρον για τεχνολογίες “smart home” παραμένει περιορισμένο.
Όσον αφορά τη θέρμανση, το φυσικό αέριο κυριαρχεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ στην Περιφέρεια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται πετρέλαιο και κλιματιστικά.