Η τελετή έναρξης του Κονκλαβίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 7ης Μαΐου, με τη συμμετοχή 135 καρδιναλίων ηλικίας έως 80 ετών, οι οποίοι θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο ποντίφικα.
Αναλυτικά, οι εκλέκτορες προέρχονται από όλες τις ηπείρους: 53 από την Ευρώπη, 37 από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, 23 από την Ασία, 18 από την Αφρική και 4 από την Ωκεανία.
Η συντριπτική πλειονότητα, 110 καρδινάλιοι, έχει οριστεί από τον πάπα Φραγκίσκο, ενώ 22 είχαν αναδειχθεί επί των ημερών του πάπα Βενέδικτου και 5 από τον Ιωάννη Παύλο Β’.
Η τελετουργία της απομόνωσης και οι κανόνες του Κονκλαβίου
Με την είσοδο των καρδιναλίων στην Καπέλα Σιξτίνα, ακούγεται η χαρακτηριστική λατινική φράση “extra omnes” («έξω όλοι»), σηματοδοτώντας την έναρξη της απομονωμένης διαδικασίας. Από εκείνη τη στιγμή και έως την εκλογή του νέου πάπα, οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Η διαδικασία περιλαμβάνει δύο ψηφοφορίες ημερησίως, με απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την εκλογή του νέου Αγίου Πατέρα. Το παραδοσιακό σημάδι της εκλογής είναι ο λευκός καπνός που αναδύεται από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, γνωστός παγκοσμίως.
Μετά από κάθε ψηφοφορία, τα ψηφοδέλτια καταστρέφονται, προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της διαδικασίας. Αν δεν αναδειχθεί νέος πάπας μέχρι και την 34η ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Η ιστορία του πρώτου Κονκλαβίου και οι αυστηροί περιορισμοί
Το πρώτο επίσημο Κονκλάβιο με αυστηρούς κανόνες πραγματοποιήθηκε το 1274 μ.Χ. στη Βιτέρμπο, κοντά στη Ρώμη. Τότε επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα, όπως η απαγόρευση εξόδου και η περιορισμένη παροχή τροφίμων, προκειμένου να επιταχυνθεί η εκλογή νέου πάπα, καθώς οι καρδινάλιοι είχαν αποτύχει να συμφωνήσουν για σχεδόν 33 μήνες.