Η πτώση της θερμοκρασίας φέρνει για ακόμη μία χρονιά στο προσκήνιο το έξοδο της θέρμανσης για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τη διάθεση πετρελαίου να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές Brent και την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, αν η διάθεση ξεκινούσε σήμερα, η τιμή θα διαμορφωνόταν περίπου στα 1,13 ευρώ το λίτρο, στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο του 2024 (1,16–1,17 ευρώ), όταν η σεζόν έκλεισε τον Απρίλιο στα 1,09–1,10 ευρώ.
Την τελευταία διετία, το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει φθηνότερο συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια, λόγω συγκρατημένων διεθνών τιμών. Το 2024 η προσιτή τιμή ενθάρρυνε τους καταναλωτές να γεμίσουν νωρίτερα: η ζήτηση αυξήθηκε κατά 12,5% τον Οκτώβριο και κατά 9% τον Νοέμβριο σε σχέση με το 2023, ενώ συνολικά η σεζόν έκλεισε υψηλότερα. Για φέτος, εκτός από την τιμή, ρυθμιστικό ρόλο θα παίξουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά και οι προσφορές των εταιρειών.
Από την 1η Ιανουαρίου 2026, περισσότερα νοικοκυριά θα έχουν όφελος λόγω μειωμένου ΦΠΑ σε επιπλέον 19 ακριτικά νησιά του Αιγαίου (πέραν όσων ήδη ισχύει). Ο συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 17%, καλύπτοντας δήμους όπως Λειψών, Τήνου, Αγαθονησίου, Χάλκης, Καλυμνίων, Νισύρου, Πάτμου, Σύμης, Καρπάθου, Κάσου, Αστυπάλαιας, Λήμνου, Ικαρίας, Σαμοθράκης και άλλων μικρότερων νησιών.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί και το επίδομα θέρμανσης για όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η αίτηση θα υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (MyΘέρμανση) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη δόση θα δοθεί τον Δεκέμβριο. Το επίδομα καλύπτει όχι μόνο πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και άλλα καύσιμα.
Η εξέλιξη της τιμής θα εξαρτηθεί από το Brent, που αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα ή ελαφρώς χαμηλότερα, εφόσον δεν αλλάξουν οι διεθνείς παράγοντες. Αυτό σημαίνει σταθερότητα και στην εγχώρια αγορά, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές.
Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου παραμένουν χαμηλές από την αρχή του 2025 λόγω της χαλάρωσης των περικοπών του ΟΠΕΚ+, της αυξημένης παραγωγής στις ΗΠΑ και της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης. Το αργό διαπραγματεύτηκε κατά μέσο όρο 15 δολάρια το βαρέλι χαμηλότερα από πέρυσι, υπό τον φόβο υπερπροσφοράς και την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας.
Αντίστοιχα, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σταθεροποιούνται γύρω στα 32 ευρώ/MWh από τα μέσα Σεπτεμβρίου, χάρη στα υψηλά αποθέματα. Η Gas Infrastructure Europe αναφέρει ότι τα αποθέματα φτάνουν τα 95,5 δισ. κυβικά μέτρα, κάτω από τον πενταετή μέσο όρο και χαμηλότερα σε ετήσια βάση, με τον ρυθμό έγχυσης να μειώνεται φυσιολογικά στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης.