Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο Bloomberg, σε μια κίνηση που αναμένεται να ελαφρύνει το βάρος του χρέους της χώρας στο μέλλον.
«Θα πρέπει να το έχουμε αφήσει εντελώς πίσω μας μέχρι το 2031», είπε ο υπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο από τις Βρυξέλλες. Η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι επιλογή πολιτικής «είναι καθεστώς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η τελευταία αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου θα γινόταν το 2041, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό έως το 2031. Η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει ορισμένα από τα δάνειά της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει να το κάνει ξανά το 2025, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg τον Νοέμβριο.
Η Ελλάδα οφείλει σήμερα 31,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Greek Loan Facility, από τα συνολικά 52,9 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί ως δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης. Η χώρα έλαβε συνολικά τρία πακέτα διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς κρίσης δημόσιου χρέους.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή ακόμα περισσότερων δανείων έρχεται καθώς η Ελλάδα ξεπερνά τους δημοσιονομικούς της στόχους, κάτι που θα βοηθήσει στην ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας από το 2032 και μετά.
Το 2018, το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης ενέκρινε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης — μεταξύ άλλων — μιας αναβολής τόκων και αποσβέσεων, που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος διάσωσης μέχρι το 2033. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου εξομαλύνει ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, σημειώνει το Bloomberg.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, έναντι στόχου για 154%, ενώ μειώθηκε και σε ονομαστικούς όρους. Φέτος, αναμένεται να πέσει κάτω από το επίπεδο του 150%.
Η ταχεία συρρίκνωση του χρέους, σε συνδυασμό με μια ισχυρή οικονομία και έναν προϋπολογισμό με υψηλές επιδόσεις, είναι μεταξύ των λόγων που οδήγησαν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψαν πλεόνασμα προϋπολογισμού το 2024, μια απροσδόκητη επίδοση που αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Δεν σχεδιάζουμε να μετακυλίσουμε τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο Πιερρακάκης στο Bloomberg. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα και ο υπουργός αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 θα είναι 3,2% του ΑΕΠ.
«Συνολικά, ελπίζουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού σε όλα τα μελλοντικά σενάρια», είπε.