Στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι έχει επέλθει (πρόσκαιρα;) η ηρεμία και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση του Ιράν και της Χαμάς, καθώς είναι στο χέρι τους να μην ανοίξουν και πάλι μέτωπο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για... καλό δικό τους.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ... αυτοπροβάλλεται ως "ειρηνοποιός" και αυτοπροτείνεται για Νόμπελ Ειρήνης, αφού προηγουμένως... αι ημέτεραι δυνάμεις έχουν επιτύχει την "οικοπεδοποίηση" των περιοχών όπου κατοικούν όσοι οφείλουν να... συνθηκολογήσουν! Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κυρίως η μεγάλη πρόκληση του Ιράν βρίσκεται σε ύφεση και αυτό αντανακλάται στην πορεία των αγορών. Τα χρηματιστήρια κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα, το πετρέλαιο ενισχύεται... προσεκτικά και ο χρυσός παρουσιάζει τάσεις ήπιας διόρθωσης.
Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι επαρκή, ώστε να αρθεί πλήρως η αβεβαιότητα, καθώς προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα. Ο Τραμπ μετά τη... δουλίτσα στη Μέση Ανατολή και την υπερψήφιση του "όμορφου νομοσχεδίου", φαίνεται ότι ετοιμάζεται για να ανοίξει νέα μέτωπα. Η ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα από την 1η Αυγούστου, αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις αγορές, ενώ παράλληλα υπάρχει η παράταση της αγωνίας στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να υφίσταται η ανοικτή πληγή της Ρωσίας, όπου ο Πούτιν δεν λέει να κάνει πίσω με τίποτα στο θέμα της Ουκρανίας. Οι "αυτοκτονίες" Ρώσων αξιωματούχων που... απέτυχαν, συνεχίζονται και ο Τραμπ είναι απογοητευμένος. Άλλωστε, από την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης μέσα σε ένα... εικοσιτετράωρο (δηλαδή στις 21 Ιανουαρίου 2025), έχουμε φτάσει στην ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων με τη συμπλήρωση 169... εικοσιτετραώρων από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του στον Λευκό Οίκο.
Στο ιδιαιτέρως δυσεπίλυτο παζλ έρχεται να προστεθεί και η... περίεργη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η κίνηση αυτή, αν λάβουμε υπόψιν ποιοι είναι από πίσω, παραπέμπει ευθέως σε πιόνια του Πούτιν μέσα στην Ευρώπη! Ακροδεξιοί, ακροαριστεροί, αντιεμβολιαστές, πολιτικοί τυχοδιώκτες και λοιποί... διάολοι θέλουν να ανάψουν... φωτιές στην Ευρώπη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου προέχει η στήριξη της Ουκρανίας και η αποφασιστική ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν είναι μια μομφή κατά του προσώπου της προέδρου, αλλά μια... ύπουλη κίνηση που έχει ως στόχο τη δημιουργία ρηγμάτων μέσα στην Ευρώπη.
Οι υπονομευτές της ευρωπαϊκής συνοχής βάζουν τρικλοποδιά σε χώρες όπου κυριαρχούν οι ηγέτες της λογικής και οι φωνές του ρεαλισμού και της λογικής. Η αναστάτωση στην Ευρώπη πλήττει συνολικά τους στόχους των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και των υπολοίπων χωρών που αγωνίζονται για να ενταχθούν στο κοινό νόμισμα. Οι "τρικλοποδιές" των εσωτερικών εχθρών της Ευρώπης συνιστούν έγκλημα κατά των οικονομικών προοπτικών της και στο πλαίσιο αυτό υπονομεύονται κατ΄ αρχάς οι χώρες-σηματωροί, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Από κοντά ακολουθούν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου η πολιτική σταθερότητα και η παρουσία του Μητσοτάκη, έχουν οδηγήσει σε άλλο επίπεδο την οικονομία μας. Άρα, όποιος υπονομεύει την πορεία της Ευρώπης, υπονομεύει και την πορεία της Ελλάδας. Η πρόταση μομφής δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποια ανατροπή, ωστόσο, είναι μία εξαιρετικά... πονηρή κίνηση, η οποία έχει σαφή στόχευση και πρέπει να τεθεί υπό... παρακολούθηση. Η Ευρώπη έχει τα μέσα και τους μηχανισμούς για να θέσει στο περιθώριο όσους θέλουν την καταστροφή της. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Με έναν απρόβλεπτο Τραμπ και έναν εγκληματία Πούτιν, υπάρχει μια διπλή απειλή για την Ευρώπη, η οποία μπορεί να χτυπήσει την οικονομία της, αλλά και την ύπαρξη της.
Πώς το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις και τι μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και τη σταθερότητα της χώρας
Μία ακόμη δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας καταγράφει μια οριακή φθορά της κυβέρνησης με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμα στοιχεία για τη διαμόρφωση της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έως τις εκλογές του 2027.
Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, τόσο σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου, όσο και σε επίπεδο καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε η εταιρεία Opinion Poll, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφώνεται στις 15,9 μονάδες, που μεταφράζεται σε... υπερ-double score!
Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29.8%, σχεδόν δύο μονάδες πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών, με ελαφρά πτώση σε σχέση με το 30,4% της δημοσκόπησης του Μαίου. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει μικρή άνοδο και από το 13,4% ανεβαίνει στο 13,9%, ενώ στην τρίτη θέση υποχωρεί η Πλεύση Ελευθερίας, καθώς το τέλος της σκευωρίας των Τεμπών οδηγεί τα ποσοστά της σε... διόρθωση (13,7% έναντι 16% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 10.5% από 9.6%, Κ.Κ.Ε 8% έναντι 8.2%, ΣΥΡΙΖΑ 5.5% από 5.8%, ΜεΡΑ25 με 3.3% από 2.4%, Νίκη 3,1% από 3%, Κίνημα Δημοκρατίας 3,1% από 2,9%, Φωνή Λογικής 2,6% έναντι 2,9%, Νέα Αριστερά 1,7% από 1,2% και Σπαρτιάτες 1,2% έναντι 1%.
Παρά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Μητσοτάκης κρατάει υψηλό ποσοστό καταλληλότητας για την πρωθυπουργία (σχεδόν 28%), αλλά στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου (9,6%) και στην τρίτη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με το μισό ποσοστό απ΄ ότι παίρνει το κόμμα στη δημοσκόπηση (7,1%)! Δηλαδή, από αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν γίνονταν εκλογές την προσεχή Κυριακή, οι μισοί ούτε καν τολμούν να... διανοηθούν ότι για τη θέση του πρωθυπουργού θα ήταν καταλληλότερος όλων ο Ανδρουλάκης! Αυτό είναι ένα στοιχείο που σε συνδυασμό με την πορεία αποδυνάμωσης της Πλεύσης Ελευθερίας, ενισχύουν περαιτέρω τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.
Ένα επιπλέον "χαρτί" που έχει στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι το 49,3% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν την προτίμηση εκφράζει 1 στους 2 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ! Το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων ψηφίζουν τα υπόλοιπα κόμματα θέλει πρόωρες εκλογές, δεν έχει και κάποια... ιδιαίτερη σημασία. Η καθαρή πρωτιά της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές θα καθοριστεί κυρίως από το ποσοστό αυτών που δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι.
Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 92,8% θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά το 47,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι το σκάνδαλο αφορά όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Επιπλέον, το 30% αποδίδει ευθύνες μόνο στη Νέα Δημοκρατία και το 20,4% στις παθογένειες του Ελληνικού κράτους. Όμως, το 43.8% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο με την σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με την Οικονομική Αστυνομία και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων. Επιπλέον, οι 4 στους 10 δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφούν οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν παράνομα, ενώ το 39,4% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο με την ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Τα παραπάνω ευρήματα αποτελούν μία φωτογραφία της στιγμής από μία συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων, οπότε θα χρειαστεί περισσότερο... υλικό για να δούμε τις επιπτώσεις του σκανδάλου, χωρίς φυσικά να μπορούμε να υπολογίσουμε τις προεκτάσεις του. Ο Μητσοτάκης είναι... καταδικασμένος να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα και να μην αφήσει τίποτα... κρυμμένο κάτω από το χαλί. Σε γενικές γραμμές η κοινή γνώμη εκφράζει μια ισορροπημένη άποψη, η οποία δεν συνιστά σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε ένα επόμενο στάδιο, εφόσον υπάρξει εμπλοκή... ηχηρών ονομάτων της γαλάζιας παράταξης, δεν θα προκύψουν αρνητικά αποτελέσματα, αλλάζοντας τα σημερινά δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφήνει περιθώρια στον Μητσοτάκη να μην το πάει μέχρι τέλους, ενώ δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να προκληθεί ένα ντόμινο αποκαλύψεων, που ίσως οδηγήσει ακόμη και σε πτώση της κυβέρνησης, με τη φυγή κάποιων βουλευτών, οι οποίοι υπό την πίεση της μη επανεκλογής τους, θα επιχειρήσουν... ηρωική έξοδο! Πάντως, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος αναμένει τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις μειώσεις φόρων και τις εισοδηματικές ενισχύσεις της επόμενης χρονιάς. Ο κόσμος ψηφίζει με κύριο κριτήριο την τσέπη του και θέλει να δει πιο προσιτές τιμές στο ράφι, περισσότερα λεφτά στην τσέπη του και μεγαλύτερη αξία για την περιουσία του. Για τα παραπάνω, φαίνεται να εμπιστεύεται συγκριτικά τον σημερινό πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να παραβλέπουμε ότι τα ποσοστά του κόμματος και του ιδίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Η ακρίβεια παραμένει στην πρώτη γραμμή, ενώ στο θέμα της ακίνητης περιουσίας υπάρχει μια ελπίδα ότι δεν θα πληγεί η πλειονότητα των ιδιοκτητών που διαθέτουν οικόπεδα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση, οι φόροι και η αξία της περιουσίας του κάθε πολίτη αποτελούν βασικότατα κριτήρια διαμόρφωσης της τελικής επιλογής που θα κάνει μέσα στο... παραβάν. Αν η κυβέρνηση βρεθεί στη δίνη σοβαρών αποκαλύψεων για εμπλοκή στελεχών της ή... παρατρεχάμενων στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν η ακρίβεια εξακολουθεί να απασχολεί το 60% των πολιτών, εάν οι μειώσεις φόρων δεν είναι επαρκείς και εάν στα ακίνητα γίνουν... ανοησίες που θίγουν την ιδιοκτησία, τότε ο Μητσοτάκης θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να φροντίσει από τώρα να μην... μπλέξει, γιατί στο τέλος το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει ολόκληρη η χώρα!