Όταν ο Στιβ Τζομπς ανέβηκε στη σκηνή το 1982 για να παραλάβει το βραβείο «Golden Plate» από την Academy of Achievement, έθεσε ένα ερώτημα που, 43 χρόνια μετά, παραμένει επίκαιρο: «Έχετε σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει να είναι κανείς ευφυής; Σίγουρα κάποιοι το έχετε κάνει. Συναντάτε έναν φίλο σας που δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος και αναρωτιέστε: Τι μας διαφοροποιεί;»
Η διαφορά βρίσκεται στις εμπειρίες
Ο θρυλικός συνιδρυτής της Apple δεν πίστευε πως η ευφυΐα είναι απλώς μια έμφυτη ικανότητα. Αντίθετα, την απέδιδε σε κάτι πιο πρακτικό: την ικανότητα να βλέπει κανείς συνδέσεις που οι άλλοι δεν μπορούν. «Αν έχεις τις ίδιες εμπειρίες με όλους τους άλλους, θα καταλήξεις να κάνεις τις ίδιες συνδέσεις. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το εύρος των εμπειριών σου», υποστήριζε o Τζομπς.
Οι πιο δημιουργικοί και επιτυχημένοι άνθρωποι, τόνισε, αντλούν από ένα ευρύ φάσμα εμπειριών για να βρίσκουν μοναδικές λύσεις στα προβλήματα. Αυτή η θεώρηση δεν αφορά μόνο την καινοτομία.
Τέσσερα tips για να σκεφτόμαστε πιο έξυπνα
Σύμφωνα με το CNBC, αν νιώθετε ότι έχετε περιέλθει σε ένα τέλμα, ότι έχετε κολλήσει σε μια ρουτίνα και θέλετε να διευρύνετε τον τρόπο σκέψης σου, ακολούθησε αυτές τις τέσσερις συμβουλές:
1. Αναλάβετε την ευθύνη
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αλλαγή είναι η τάση να επιρρίπτουμε τις ευθύνες για μια κατάσταση σε εξωτερικούς παράγοντες. «Μια φίλη μου ένιωθε δυστυχισμένη στη δουλειά της για χρόνια, αλλά επέρριπτε όλες τις ευθύνες στον ευθύνη στον σύντροφό της, υποθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να μετακομίσουν σε άλλη πόλη» αναφέρει ο Σκοτ Μάουτζ, ομιλητής και πρώην ανώτερο στέλεχος της Procter & Gamble, ο οποίος είναι επίσης, συγγραφέας του βιβλίου «Ο διανοητικά ισχυρός ηγέτης».
Όταν επιτέλους συζήτησε το θέμα μαζί του, συνειδητοποίησε ότι ήταν πρόθυμος να μετακινηθεί. Η αλλαγή ξεκινά από τη στιγμή που σταματάμε να κατηγορούμε τις περιστάσεις και αναγνωρίζουμε τον ρόλο που διαδραματίζουμε και εμείς σε αυτή την κατάσταση.
Για να αλλάξουμε νοοτροπία, πρέπει να κατανοήσουμε τα μοτίβα που μας κρατούν στάσιμους. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα είναι:
- «Θα περιμένω» – Αναβάλλουμε συνεχώς αποφάσεις.
- Αποφεύγουμε νέες προκλήσεις όταν εμφανίζονται.
- Δικαιολογούμε το τέλμα μας με τη φράση «Τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους».
- Θέλουμε αλλαγή, αλλά δεν κάνουμε κάτι για να την πετύχουμε.
Για να ξεφύγουμε από αυτά τα μοτίβα, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να δούμε τη ζωή μας πιο αντικειμενικά. Ρώτησε τον εαυτό σου: Πού νιώθω ότι έχω κολλήσει; Τι με κρατάει πίσω; Αν χρειάζεται, συζήτησε το θέμα με κάποιον που σε γνωρίζει καλά.
Όταν κάποιος βρίσκεται σε τέλμα, τείνει να αποφεύγει τις προκλήσεις και να επιλέγει την εύκολη διαδρομή. Το μυαλό μας μπαίνει σε μια κατάσταση «αυτόματου πιλότου» και αποφεύγουμε οτιδήποτε απαιτεί προσπάθεια.
Η λύση; Να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τη χαρά της πρόκλησης. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι συνταρακτικό. Μπορεί να είναι απλό, όπως να δοκιμάσουμε ένα νέο άθλημα ή να ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα. Το σημαντικό είναι να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό της μάθησης και της ανάπτυξης.
4. Κάντε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή
Δεν μπορείτε να αλλάξετε πορεία αν δεν ξέρετε τον προορισμό σας. Αναρωτηθείτε: Ποιος είναι ο στόχος σας; Μόλις τον ορίσετε, σημειώστε τον. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταγράφουν τους στόχους τους είναι πολύ πιο πιθανό να τους πετύχουν.