Eδώ και χρόνια, η Κίνα αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο σε μεγάλες ποσότητες με έκπτωση, ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης δεν το έχουν επηρεάσει σχεδόν καθόλου, σύμφωνα με αναλυτές, χάρη σε μια παράνομη αλυσίδα μεταφόρτωσης και ένα σύστημα πληρωμών σε γουάν που παρακάμπτει το δολάριο ΗΠΑ.
Τα κινεζικά τελωνεία δεν έχουν καταγράψει καμία αποστολή πετρελαίου από το Ιράν από τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο, τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της εταιρείας ανάλυσης Kpler δείχνουν ότι οι εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου από την Κίνα συνέχισαν να αυξάνονται από τότε, σχεδόν διπλασιαζόμενες σε 17,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbd) το 2024 σε σχέση με το 2022.
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ιρανικού αργού πετρελαίου. Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση ότι σχεδόν το 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων του Ιράν συνέχισαν να κατευθύνονται προς την Κίνα.
Ωστόσο, αυτό έχει επηρεάσει ελάχιστα τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, σύμφωνα με τον Μπράιαν Λάισεν, στρατηγικό αναλυτή για θέματα ενέργειας στην RBC Capital Markets.

Οι ξένοι αγοραστές πετρελαίου προσελκύονται από τους ιρανούς εξαγωγείς πετρελαίου, καθώς τα προϊόντα τους πωλούνται συχνά σε χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τους άλλους εξαγωγείς του Περσικού Κόλπου ή τους Ρώσους προμηθευτές.
«Σκιώδης ναυτιλία»
Τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας, γνωστά ως «teapots», έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια τους κύριους αγοραστές φθηνού ιρανικού αργού πετρελαίου, καθώς οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες διύλισης και οι κρατικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποφεύγουν το πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές του κλάδου.
Ενώ ορισμένα φορτία από το Ιράν μεταφέρονται απευθείας από το Ιράν στην Κίνα, η πλειονότητα υποβάλλεται σε πολλαπλές μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, συχνά στον Περσικό Κόλπο ή στα Στενά της Μαλάκκα, όπου το ιρανικό πετρέλαιο που βρίσκεται σε πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις μεταφέρεται σε δεξαμενόπλοια που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις πριν από την αποστολή τους στην Κίνα.
Τα δεξαμενόπλοια που φορτώνουν στο Ιράν κάνουν επίσης αυτό που ονομάζεται «spoofing» — όπου μεταδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τη διαδρομή του δεξαμενόπλοιου για να καλύψουν τη συμμετοχή τους σε αυτό το εμπόριο, σύμφωνα με αναλυτές.
Αυτές οι πληρωμές γίνονται συνήθως σε γουάν μέσω μικρών τραπεζών που έχουν υποβληθεί σε αμερικανικές κυρώσεις, προστατεύοντας τους αγοραστές από την έκθεση στο SWIFT.
Όπως αναφέρει το CNBC, καθώς οι ΗΠΑ συνέχιζαν να εντείνουν τις κυρώσεις, οι Ιρανοί παραγωγοί πετρελαίου και οι ναυτιλιακές εταιρείες έλαβαν πρόσθετα μέτρα για να κάνουν την αλυσίδα εφοδιασμού πιο περίπλοκη και την παρακολούθηση των πλοίων πιο συγκεχυμένη, προκειμένου να συνεχίσουν αυτές τις συναλλαγές.
Αλλαγή πορείας
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέπληξε τις αγορές πρόσφατα με μια ανάρτηση στο Truth Social ότι η Κίνα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, σε μια προφανή αλλαγή της προηγούμενης πολιτικής του για την καταστολή των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας της Μέσης Ανατολής. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε στο CNBC ότι τα σχόλια του Τραμπ δεν υποδηλώνουν χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν «θα χρειαστεί χρήματα για να ξαναβάλει τη χώρα σε τάξη», αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι η χαλάρωση της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν.