Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε πρώτα απ΄ όλα στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, για το οποίο οι 4 στους 10 ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση της Marc, θεωρούν ότι είναι ο βασικός λόγος για το πολιτικό κόστος που υφίσταται η κυβέρνηση.
Αναμφισβήτητα, η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα, οπότε αυτός που κυβερνά "λούζεται" και το κόστος. Όμως, πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό για να καταλάβουμε πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία και γιατί. Δεν δικαιολογούμε την κυβέρνηση, αλλά αιτιολογούμε γιατί είχαμε την έξαρση της ακρίβειας τα τελευταία τρία χρόνια. Η εξήγηση είναι πάρα πολύ απλή και σχετίζεται με τον Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε έκρηξη των τιμών της ενέργειας, που με τη σειρά της πυροδότησε τις ισχυρές ανοδικές τάσεις σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια θετικά νέα για την πορεία των τιμών, μετά τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν σε 2.180 προϊόντα. Θαύματα δεν γίνονται και σίγουρα το μεγάλο τεστ και... τσεκάρισμα θα γίνει στο ράφι. Αν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, οι μισοί από τους... γκρινιάρηδες πειστούν ότι έχουν γίνει βήματα για να περιοριστεί το πρόβλημα, τότε αυτό θα είναι ένα κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, στην τελική ευθεία προς την κάλπη.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται στο ποσοστό των Ευρωεκλογών και λίγο παραπάνω αλλά με το ρίσκο των αναγωγών. Το στοιχείο αυτό αρκεί για να επιβεβαιωθεί ότι για τον Μητσοτάκη... γεννούν και τα... κοκόρια! Ωστόσο, με βάση τη χθεσινή δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1, μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση η... δυναμική επανεμφάνιση Τσίπρα. Σύμφωνα με σχετικό εύρημα, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Μητσοτάκης λαμβάνει 33% και ο Τσίπρας 24,3%! Δεν ξέρουμε αν το ποσοστό του Τσίπρα είναι τυχαίο με βάση τα τηλέφωνα που έγιναν στους ερωτηθέντες, αλλά αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Πιθανόν να πρόκειται για την οροφή του Τσίπρα και στην πορεία να δούμε την... κατρακύλα του!
Από κει και πέρα, υπάρχει και ο Ανδρουλάκης, ο οποίος φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος χαμένος αν ο Τσίπρας κατέβει στις προσεχείς εκλογές, ως επικεφαλής κάποιου κομματικού φορέα. Αν το κόμμα του Τσίπρα είναι δεύτερο, τότε θα πρόκειται για μια δυναμική επιστροφή και για μια εν δυνάμει απειλή για τον Μητσοτάκη, αλλά για το... 2031! Αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει στις επιδόσεις του 2023, τότε θα είναι τρίτο κόμμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει συστημικό πολιτικό ντόμινο.
Η αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώκει συνεργασία με τον Τσίπρα, βλέποντας ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά απέναντι στον Μητσοτάκη, αλλά το 2031. Το κεντρώο μπλοκ θα αντιδράσει σε μια τέτοια προοπτική και είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε μια επικίνδυνη περιδίνηση. Μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο μετά από μια ήττα από τον Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει το φάσμα της διάλυσης. Αυτό θα είναι ένα πολύ κακό νέο για τον Μητσοτάκη, εφόσον ποντάρει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.
Στις προσεχείς εκλογές, εφόσον δούμε στη δεύτερη θέση τον Τσίπρα και στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ, τότε θα έχουμε την πρόκληση ενός ντόμινο που θα επηρεάσει όλα τα μικρότερα κόμματα. Η επιδεικτική και αγενής αποχώρηση της Κωνσταντοπούλου από το στούντιο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή της Φαίης Μαυραγάνη, σε ερώτηση για τον Τσίπρα, δείχνει ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι το πρώτο κόμμα που θα έχει πρόβλημα. Επιπλέον, ένα κόμμα Τσίπρα μπορεί να κλείσει τον δρόμο προς τη Βουλή, στο Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη, το ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη και τη Νέα Αριστερά του Χαρίτση.
Το προαναφερόμενο σενάριο θα ήταν ιδιαιτέρως βολικό για τον Μητσοτάκη, ο οποίος ποντάρει σε μια Βουλή με λιγότερα κόμματα, με τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι και πιο... εύκολο να συμμετάσχει σε μια συγκυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη. Ο Ανδρουλάκης απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών αρχίζουν οι ζυμώσεις. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης θα μείνουν όρθιοι, μόνο εφόσον συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και με τον Μητσοτάκη να έχει τον πρώτο λόγο για την πρωθυπουργία.
Την ίδια στιγμή, ο Σαμαράς και διάφοροι άλλοι δεν θέλουν τον Μητσοτάκη να συνεχίσει να κυριαρχεί, επιδιώκοντας το κλείσιμο του δρόμου προς την εξουσία. Ένα τέτοιο σενάριο συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες, καθώς όταν θα έρθει η ώρα της συγκρότησης κυβέρνησης, τον πρώτο λόγο δεν θα τον έχει ο... Σαμαράς, αλλά η Ευρώπη! Ο Μητσοτάκης αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι πολύ δύσκολο να τον... κουνήσουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι συγκροτούν το αντι-μητσοτακικό μπλοκ, είναι ότι η προώθηση Τσίπρα και το "κάψιμο" Ανδρουλάκη από διάφορα συμφέροντα που κινούνται στο παρασκήνιο, μάλλον θα ωφελήσει τον Μητσοτάκη.
Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει τη ζημιά στον Ανδρουλάκη και η διαπλοκή να περιμένει από τον δεύτερο να μη στηρίξει μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το ποιος θα είναι δεύτερος και τρίτος έχει τεράστια σημασία για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ο πρώτος φαίνεται να είναι ο Μητσοτάκης, αλλά από μόνος του δεν θα είναι αρκετός για να υπάρξει κυβέρνηση. Αν ο Τσίπρας είναι δεύτερος, τότε αυτό βολεύει τον Μητσοτάκη, γιατί οι πιθανότητες συγκυβέρνησης με το τρίτο ΠΑΣΟΚ θα είναι αυξημένες. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς για τις εκλογές και πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ωστόσο, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούμε στο... κενό. Η επόμενη μέρα για τη χώρα, δεν φαίνεται να είναι στο χέρι του Μητσοτάκη, αλλά θα εξαρτηθεί μάλλον κατά τον μεγαλύτερο βαθμό από τις κινήσεις του Τσίπρα και το αποτέλεσμα που θα φέρει ο Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ. Το... μπλέξιμο μπορεί να περιμένει 17 μήνες!