Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποδέχτηκαν τη συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με την Ινδονησία σχετικά με τους δασμούς χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, υποδηλώνοντας ότι το ποσοστό περίπου 20% που κάποτε θεωρούνταν τιμωρητικό, τώρα θεωρείται εφαρμόσιμο.
Οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν μικτές τάσεις στην Ασία μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για δασμούς 19% στα προϊόντα της Ινδονησίας. Οι μετοχές στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας σημείωσαν άνοδο, λόγω της αισιοδοξίας ότι οι νέοι δασμοί είναι τουλάχιστον χαμηλότεροι από το 32% που είχε αρχικά απειλήσει ο πρόεδρος. Οι μετοχές του Βιετνάμ έχουν σημειώσει άνοδο από τις αρχές Ιουλίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με τη χώρα.
Η πρόσφατη ηρεμία αποτελεί ανατροπή της κατάστασης που επικράτησε νωρίτερα φέτος. Η κατάρρευση των αγορών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών καταφυγίων όπως τα κρατικά ομόλογα, ήταν τόσο σοβαρή τον Απρίλιο μετά την επιβολή των δασμών την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» από τον Τραμπ, που ο ίδιος τoυς ανέστειλε μέσα σε λίγες ημέρες.
Τώρα, οι αγορές τους θεωρούν περισσότερο ως διαπραγματευτικά τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος για να αποσπάσει εμπορικές παραχωρήσεις. Ορισμένοι δείκτες μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως ο δείκτης ICE BofA MOVE των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, έχουν αγγίξει πολυετή χαμηλά.

Ενώ χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ έχουν προσπαθήσει να διαπραγματευτούν δασμούς των ΗΠΑ πολύ κάτω από το 20%, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι εξετάζει την επιβολή δασμών 15% έως 20% στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους. Αυτό υποδηλώνει ότι το επίπεδο του 20% δε θεωρείται πλέον ως ποινή, αλλά μάλλον ως πρότυπο στις διαπραγματεύσεις.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ινδονησίας — η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Τζακάρτα — θα είναι η πρώτη που θα συναφθεί με χώρα που στοχοποιείται από τις επιστολές του Τραμπ που απεστάλησαν την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση στους διαπραγματευτές πριν από την προθεσμία της 1ης Αυγούστου για την έναρξη ισχύος των υψηλότερων δασμών.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η τελευταία συμφωνία είναι ευνοϊκή για τα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία γενικότερα.
Η συμφωνία των ΗΠΑ με την Ινδονησία «θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητας στον εμπορικό τομέα», δήλωσε η Όντρεϊ Γκο, επικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Standard Chartered Wealth Management Group, σε συνέντευξή της στο Bloomberg. «Η υπογραφή περισσότερων εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και των ασιατικών εταίρων θα συμβάλει στην άμβλυνση και τη μείωση της αβεβαιότητας και θα βοηθήσει χώρες όπως η Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις».
Άλλοι επισημαίνουν τη μειωμένη ευαισθησία της αγοράς στις ειδήσεις σχετικά με τους δασμούς γενικά.
«Η ανησυχία των επενδυτών για τη στάση του Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο εξασθενεί γρήγορα, ακόμη και καθώς διευρύνει τη σύγκρουση», ανέφεραν σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα οι αναλυτές της Bank of America.
Η τελευταία έρευνα της τράπεζας μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων «αποτυπώνει αυτή την αυξημένη αισιοδοξία, αφού ένα εντυπωσιακό 70% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι πιθανές επιπτώσεις στις ασιατικές οικονομίες/αγορές θα είναι μόνο ελαφρώς αρνητικές, σημειώνοντας τα πιο αισιόδοξα αποτελέσματα από τον Δεκέμβριο», τόνισαν.