Μια καινοτόμος μέθοδος που συνδυάζει διαχείριση αποβλήτων και δράση κατά της κλιματικής κρίσης παρουσιάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετατρέποντας υπολείμματα γαρίδας – κελύφη, κεφάλια και εντόσθια – σε υψηλής απόδοσης ενεργό άνθρακα, οι ερευνητές βρήκαν αποτελεσματική λύση για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO₂).
«Η μελέτη μας μετατρέπει τα απόβλητα γαρίδας σε προϊόν μεγάλης αξίας, βοηθώντας τόσο στη διαχείριση αποβλήτων όσο και στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» σημείωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Χαίφ Αλ-Τζομάρ.
Η παγκόσμια βιομηχανία θαλασσινών παράγει ως και 8 εκατ. τόνους αποβλήτων τον χρόνο από γαρίδες, καβούρια και αστακούς, που καταλήγουν κυρίως σε χωματερές. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λευκές γαρίδες από το Ομάν, τις οποίες συνέλεξαν από την ψαραγορά Souq Al Jubail της Σάρτζα. Πριν από τη μετατροπή, τα υπολείμματα καθαρίστηκαν προσεκτικά και αποξηράθηκαν.
Αρχικά τα απόβλητα γαρίδας περνούν από πυρόλυση – θερμική διεργασία που τα μετατρέπει σε βιοάνθρακα. Έπειτα υφίστανται όξινη κατεργασία, χημική ενεργοποίηση και μηχανική λείανση (ball milling). Το αποτέλεσμα είναι ενεργός άνθρακας που δεσμεύει CO₂ και διατηρεί υψηλή σταθερότητα ακόμη και σε πολλούς κύκλους χρήσης, σύμφωνα με το interesting engineering.
«Η τεχνική αυτή προσφέρει οικονομικά αποδοτική παραγωγή ενεργού άνθρακα, μετατρέποντας δύσκολα διαχειρίσιμα απόβλητα σε φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν υψηλής ποιότητας με πολλές εφαρμογές», υπογράμμισε ο καθηγητής Τσαούκι Τζενάι, ειδικός στην αειφόρο ενέργεια.
Πολλαπλές χρήσεις
Ο ενεργός άνθρακας που προέρχεται από γαρίδες μπορεί να αξιοποιηθεί για καθαρισμό αέρα και νερού, ανάκτηση διαλυτών, εξόρυξη χρυσού αλλά και σε ιατρικές πρακτικές.
Στον τομέα CCUS (δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα), το υλικό έχει ιδιαίτερη αξία για ενεργειακές μονάδες, τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες και πετροχημικά εργοστάσια.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nanoscale, ο συνδυασμός θερμικών, χημικών και μηχανικών διαδικασιών ενισχύει τις ιδιότητες του προϊόντος, προσφέροντας βιώσιμη λύση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.