Οι λιανοπωλητές της Γερμανίας βλέπουν τα αποθέματα να εξαφανίζονται από τα ράφια, καθώς οι κλοπές στα καταστήματα, που οφείλονται εν μέρει στο οργανωμένο έγκλημα, φτάνουν σε νέα ύψη.
Οι απώλειες αποθεμάτων λιανικής πώλησης στη Γερμανία αυξήθηκαν σε 4,95 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του κλάδου από το EHI Retail Institute. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κλοπών σε καταστήματα κατά σχεδόν 5% και στον αυξανόμενο αριθμό κλοπών που συνδέονται με οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες συνήθως αρπάζουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ σε εμπορεύματα ανά κλοπή.
Η έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία από 98 λιανοπωλητές στη Γερμανία που λειτουργούν περισσότερα από 17.000 καταστήματα, διαπιστώνει ότι οι κλοπές και οι προσπάθειες πρόληψης οδηγούν σε αύξηση των τιμών σε όλους τους τομείς κατά περίπου 1,5%. Ολόκληρος ο λιανικός τομέας της χώρας απασχολεί περίπου τρία εκατομμύρια άτομα και πραγματοποιεί ετήσιες πωλήσεις ύψους περίπου 630 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια βασική πρόκληση, όπως σημειώνεται στη μελέτη, είναι η αντιμετώπιση του αυξανόμενου ρόλου των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, οι οποίες συνδέονται με περίπου το ένα τρίτο των συνολικών απωλειών αποθεμάτων πέρυσι. Η έκθεση σημειώνει ότι οι κλέφτες στοχεύουν συνήθως μικρά αντικείμενα υψηλής αξίας, όπως αλκοόλ και καφέδες σε σούπερ μάρκετ, ξυραφάκια και αρώματα σε φαρμακεία, καθώς και ηλεκτρονικά είδη ή επώνυμα ρούχα.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έχει κάνει τα είδη καθημερινής χρήσης πιο ακριβά. «Είναι δύσκολο να πούμε αν οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ορισμένα είδη ή αν αυτό αποτελεί εν μέρει μια μορφή διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης, Φρανκ Χορστ.
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Από το τέλος της πανδημίας, οι κλοπές σε καταστήματα λιανικής έχουν αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τα καταστήματα να προσλάβουν εσωτερικούς ντετέκτιβ, να κλειδώσουν τις βιτρίνες με τα προϊόντα και να εγκαταστήσουν εξελιγμένο λογισμικό παρακολούθησης. Η αύξηση των συστημάτων αυτοεξυπηρέτησης θεωρείται επίσης ότι έχει συμβάλει στην αύξηση των κλοπών, ωθώντας πολλούς λιανοπωλητές να απαιτούν από τους πελάτες να σαρώνουν τις αποδείξεις τους για να βγουν από το κατάστημα.
Ενώ τα στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας έδειξαν μείωση του αριθμού των καταγγελιών για κλοπές σε καταστήματα από το 2023, το EHI υποστηρίζει ότι οι απογραφές αποθεμάτων παρέχουν μια πιο ακριβή εικόνα των πραγματικών επιπέδων κλοπών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου το 98% των κλοπών σε καταστήματα δεν εντοπίζονται.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, εταιρείες όπως η Securitas AB επωφελούνται από αυτή την αυξημένη ζήτηση. Ταυτόχρονα, οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών, ιδίως όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστούν πιο δύσκολη την εξεύρεση κατάλληλων υπαλλήλων.
Αν και οι λιανοπωλητές είναι ενήμεροι για τους κινδύνους, σύμφωνα με τον Χορστ, μερικές φορές απλά δεν υπάρχουν καλύτερες επιλογές.