• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024
Ειδήσεις

Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024

13 Νοεμβρίου, 2024Updated:13 Νοεμβρίου, 2024Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων οδεύουν να σπάσουν κάθε ρεκόρ φέτος, αποκαλύπτει μελέτη που δίνεται στη δημοσιότητα από τους επιστήμονες του Global Carbon Project, οι οποίοι σημειώνουν πως δεν βλέπουν να έχει φθάσει στην κορύφωση η καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Κατά τη μελέτη αναφοράς, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που οφείλονται στα ορυκτά καύσιμα θα φθάσουν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το 2024, στους 37,4 δισεκ. τόνους, αυξανόμενες κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2023.

Κι αν προστεθούν οι προβλεπόμενες εκπομπές που οφείλονται στις μεταβολές της χρήσης γαιών, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, το σύνολό τους αναμένεται να φθάσει στα 41,6 δισεκ. τόνους φέτος (+2,5%).

Οι συνολικές εκπομπές CO2 είναι επιπεδοποιημένες την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνουν οι επιστήμονες του Global Carbon Project.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα πιο δραματικές, όμως δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη ότι η καύση ορυκτών καυσίμων έφθασε στο μέγιστο επίπεδό της» κι άρα θα αρχίσει να υποχωρεί, συνόψισε ο καθηγητής Πιερ Φρίντλινγκσταϊν του πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος διευθύνει τη μελέτη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που τη συνοδεύει.

Για τον Γκλεν Πίτερς, του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας για το Κλίμα, με έδρα το Όσλο, ο κόσμος βρίσκεται «κοντά» στην κορύφωση των εκπομπών που οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν μοιάζει να τη φθάνει.

«Η χρήση ανανεώσιμων (πηγών ενέργειας) αυξάνεται σημαντικά», όπως και «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», μολαταύτα «αυτά δεν είναι αρκετά», υπογράμμισε σε δημοσιογράφους.

Το 2023, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτιμούσε πως η παγκόσμια κορύφωση της κατανάλωσης ορυκτών μορφών ενέργειας (πετρέλαιο και υποπροϊόντα του, φυσικό αέριο, διάφορες μορφές άνθρακα) θα έχει επέλθει «πριν από το 2030».

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ομάδα των 120 επιστημόνων που συνέβαλαν στην εκπόνηση της μελέτης Global Carbon Budget εκτιμά πως είναι 50-50% η πιθανότητα να ξεπεραστεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° Κελσίου «μόνιμα» μέσα σε «περίπου έξι χρόνια», με άλλα λόγια ο κόσμος να αποτύχει να τηρήσει τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (2015).

Μολονότι η εκτίμηση αυτή συνδέεται με διάφορες «ανησυχίες», «είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει -και άρα ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη του στόχου του 1,5 ° Κελσίου και την αποφυγή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής- έχει σχεδόν εξαντληθεί», τονίζεται στο δελτίο Τύπου του Global Carbon Project.

Οι εκπομπές της Κίνας, όπου γίνονται οι ογκωδέστερες εκλύσεις CO2 παγκοσμίως (32% του συνόλου), αναμένεται να αυξηθούν οριακά (+0,2%), ωστόσο το φάσμα της πρόβλεψης περιλαμβάνει ενδεχόμενη μικρή μείωσή τους.

Οι εκπομπές των ΗΠΑ (13% του συνόλου) αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6%, αυτές της Ινδίας (8% του συνόλου) να αυξηθούν κατά 4,6%, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7% του συνόλου) να μειωθούν κατά 3,8%.

Η μελέτη επισημαίνει εξάλλου πως τα τρέχοντα επίπεδα εξάλειψης του διοξειδίου του άνθρακα με τεχνολογικά μέσα, εξαιρουμένων δηλαδή φυσικών μέσων όπως η αναδάσωση, δεν επιτρέπουν την εξισορρόπηση των εκπομπών εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων παρά κατά το ένα εκατομμυριοστό.

CO2
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleAutohellas: Στα 76 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο
Next Article Τέλη κυκλοφορίας: Πώς να τα πληρώσετε εύκολα και γρήγορα από το κινητό σας

Related Posts

Μπορεί η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση του υπερτουρισμού;

15 Ιουνίου, 2025

Ανάλυση: Ποια είναι τα χειρότερα σενάρια για την κρίση στη Μέση Ανατολή

15 Ιουνίου, 2025

ΝΥΤ: Χτυπώντας την καρδιά του ιρανικού καθεστώτος, ο Νετανιάχου προστατεύει την κληρονομιά του

14 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.