Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στο ζήτημα των δασμών με το Λευκό Οίκο να διατείνεται ότι στο περιθώριο των 90 ημερών θα υπάρξουν συμφωνίες, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερα δεδομένα.
Του Δημήτρη Τζάνα
Από την άλλη πλευρά, επενδυτικοί οίκοι όπως η HSBC και η Barclays, η κεντρική αρθρογραφία του Economist αλλά και ο Jimmie Dimon της J.P.Morgan θεωρούν ότι αγορές διατηρούν την αισιοδοξία τους εικάζοντας ότι η πολιτική Τραμπ συνιστά ένα «έξυπνο διαπραγματευτικό χαρτί». Προειδοποιούν δε ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα αποφύγει τελικά την ύφεση και το δολάριο από κοινού με τα αμερικανικά ομόλογα θα υποστούν βαριές συνέπειες καθώς οι διεθνείς επενδυτές μειώνουν ήδη τις θέσεις τους σε αυτά. Όσον αφορά τους μετοχικούς τίτλους, οι απώλειες κατά $2,3 τρις. για τις κεφαλαιοποιήσεις των 6 μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών (Alphabet, Amazon, Apple, Meta & Nvidia) από τα προ λίγων μηνών υψηλά τους, αποτυπώνουν την υψηλή αποστροφή προς τις μετοχικές τοποθετήσεις που ήδη καταγράφεται στη Wall Street.
Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για το 2024 οδήγησε σε συνολική καθαρή κερδοφορία 11,5 δις. ευρώ ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 11,3 δις. του 2007. Με το μέσο P/E στο 10,3 η αγορά είναι λογικά τιμολογημένη διατηρώντας σημαντικό discount έναντι των ευρωπαϊκών. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι επιδόσεις για το 2025 είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διατήρηση της κερδοφορίας πάνω από τα €11 δις. στο βαθμό που τα τριμηνιαία ελπιδοφόρα στοιχεία διατηρηθούν σε όλο το έτος, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρούν την ελκυστικότητά τους.
Επιπλέον, οι γενναιόδωρες χρηματικές διανομές που θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ, οδηγούν σε μερισματικές αποδόσεις που συχνά είναι πάνω από 5%, με το guidance των διοικήσεων να αναφέρει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών μεγεθών θα συνοδευθεί από τη διατήρηση διανομής υψηλών μερισμάτων, όπως έχουν τονίσει οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και πολλών διοικήσεων εταιρειών δεικτοβαρών μετοχών (Cenergy, Metlen, Τιτάν, Σαράντης κοκ).
Με τα μακροοικονομικά στοιχεία για το 2025 σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να αναφέρονται σε δείκτη χρέους/ΑΕΠ ύψους 145,7% στο βαθμό που το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 2,3% και καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, επιδόσεις που είναι ιδιαίτερα πιθανό να επιτευχθούν, εφόσον συνεχιστεί η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τα έργα υποδομής που έχουν δρομολογηθεί.
* Ο Δημήτρης Τζάνας είναι σύμβουλος Διοίκησης του Κύκλου ΑΧΕΠΕΥ.