Το Σάββατο 3 Μαΐου 2025 θα διεξαχθεί η δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή στα Πρότυπα (ΠΣ) και στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά (ΠΕΣ) σχολεία.
Ακολούθως, την Κυριακή 4 Μαΐου 2025 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜΩΣ).
Για τον εξαψήφιο κωδικό έκαστου μαθητή, καθώς επίσης και το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα πρέπει να μεταβεί για τις εξετάσεις, γονείς, κηδεμόνες και μαθητές ενημερώθηκαν χθες, Τετάρτη, μέσω SMS από το ΜΙNEDU.GOV, εφ’ όσον είχαν δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου στην πλατφόρμα των αιτήσεων.
Βασικές οδηγίες για τις εξετάσεις σε Πρότυπα και Ωνάσεια σχολεία
Από την Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης Διαδικασιών Εξετάσεων και Κλήρωσης, ορίζεται ότι οι μαθητές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει πριν την ημέρα εξετάσεων και να έχουν μαζί τους κατά την προσέλευση στο Εξεταστικό Κέντρο:
- Το έγγραφο της ταυτοπροσωπίας τους το οποίο πρέπει να είναι σε ισχύ, (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο για υποψήφιους άνω των 12, αλλιώς ταυτοπροσωπία από Κ.Ε.Π. για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα 12 έτη).
- Εκτυπωμένη την αίτησή τους από την πλατφόρμα των αιτήσεων, στην οποία και αναγράφεται ο εξαψήφιος κωδικός υποψηφίου και το Εξεταστικό Κέντρο.
Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να εισέρχονται στο Εξεταστικό Κέντρο τουλάχιστον μία ώρα πριν την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας, έως τις 9:00, οπότε και κλείνει η είσοδος του Εξεταστικού Κέντρου. Η ώρα έναρξης της γραπτής δοκιμασίας είναι 10:00. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υποψήφιοι/ες μαθητές/τριες προσέρχονται και αποχωρούν από το ΕΚ με ευθύνη των κηδεμόνων τους.
Οι υποψήφιοι/ες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους ένα μπουκάλι νερό, σκούρο μπλε ή μαύρο στυλό διαρκείας και γεωμετρικά όργανα. Δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού, γόμας, ούτε αριθμομηχανής. Τα κινητά τηλέφωνα και ρολόγια τύπου smart watch απαγορεύονται και θα παραδίδονται στους επιτηρητές/τριες κατά την είσοδο στην αίθουσα απενεργοποιημένα πλήρως και φυλάσσονται με το όνομα του υποψηφίου.
Η διάρκεια της γραπτής δοκιμασίας είναι:
- 150 λεπτά για τα Πρότυπα Γυμνάσια και τα Δημόσια Ωνάσεια Γυμνάσια και
- 225 λεπτά για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια,
- 180 λεπτά για τα Πρότυπα Λύκεια και τα Δημόσια Ωνάσεια Λύκεια
- 240 λεπτά για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Λύκεια.
Για υποψήφιους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ο χρόνος εξέτασης είναι επαυξημένος κατά 45 λεπτά.
Δυνατή αποχώρηση δίνεται μία ώρα (60 λεπτά) μετά την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας.
Τα αντικείμενα εξέτασης για την εισαγωγή σε Πρότυπα και Ωνάσεια
Οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στην Α’ τάξη Προτύπου ή/και Ωνασείου Γυμνασίου αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο, σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας 150 λεπτών. Στην Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.) καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στα Μαθηματικά ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων κυρίως της καθημερινής ζωής αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις.
Πιο αναλυτικά, στο γνωστικό πεδίο της κατανόησης κειμένων Ελληνικής Γλώσσας εξετάζονται οι ικανότητες στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, επιστολές, απλά δοκίμια, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.), καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων. Στο γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών εξετάζονται οι ικανότητες των μαθητών/-τριών στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής αλλά και αριθμητικές, αλγεβρικές, γεωμετρικές, στατιστικές γνώσεις και δεξιότητες.
Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Λύκεια αξιολογούνται σε γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο σχετικές με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τα Θρησκευτικά, στο πλαίσιο μιας ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας τεσσάρων (4) ωρών. Η εξέταση της Ελληνικής γλώσσας και των Μαθηματικών γίνεται σε κοινά θέματα με τους υποψήφιους για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία. Στο γνωστικό πεδίο των Θρησκευτικών, ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών να αναγνωρίζουν βασικά στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και της εκκλησιαστικής ζωής.
- Για την εισαγωγή στα Πρότυπα, το σύνολο των ερωτήσεων είναι 40: Είκοσι (20) για τα Μαθηματικά και είκοσι (20) για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας.
- Για την εισαγωγή στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία, το σύνολο των ερωτήσεων είναι 60: Είκοσι (20) για τα Μαθηματικά, είκοσι (20) για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας και είκοσι (20) για τα Θρησκευτικά.
Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και το σύνολο των αξιολογικών μονάδων είναι 100 για τα Πρότυπα και 150 για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία.
Όσον αφορά στη δοκιμασία για την εισαγωγή στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία το σύνολο των ερωτήσεων είναι 50: Εικοσιπέντε (25) για τα Μαθηματικά και εικοσιπέντε (25) για την κατανόηση κειμένου της Ελληνικής Γλώσσας. Και σε αυτή τη δοκιμασία, όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής.
Πρότυπα – Ωνάσεια: Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 25.000
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 25.000, κάτι που, όπως εκτιμάται, «καταδεικνύει την ευρεία και διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή του θεσμού».
Αναλυτικότερα, κατατέθηκαν:
- 9.056 αιτήσεις για 1.775 θέσεις σε Πρότυπα σχολεία.
- 3.274 αιτήσεις για 1.166 θέσεις σε Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
- 328 αιτήσεις για 380 θέσεις σε Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία.
- 12.159 αιτήσεις για 3.134 θέσεις σε Πειραματικά σχολεία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να λαμβάνουν την πληροφόρηση για τη διαδικασία και τις οδηγίες για τις εξετάσεις από την σελίδα υποβολής των αιτήσεων καθώς και από τις ιστοσελίδες, https://depps.minedu.gov.gr/ και https://dedimos.minedu.gov.gr/.