• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»ΡΑΕ: Αισιοδοξία για κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα
Ειδήσεις

ΡΑΕ: Αισιοδοξία για κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα

13 Οκτωβρίου, 2022Updated:13 Οκτωβρίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Την εκτίμηση ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το φετεινό χειμώνα με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια θα καλυφθεί, εξέφρασε ο Β' αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, και πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης, Δημήτρης Φούρλαρης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "Ενεργειακή Επάρκεια σε Ηλεκτρισμό & Φυσικό Αέριο -Ασφάλεια τροφοδοσίας καταναλωτών" που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Ακόμη και στη διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα κάλυψης της ζήτησης (τόσο για φυσικό αέριο όσο και για ηλεκτροπαραγωγή), στην περίπτωση αυτή ωστόσο προκύπτει ερωτηματικό ως προς την δυνατότητα πλήρους κάλυψης της ζήτησης από την Βουλγαρία. Η γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, μετά την διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία εξαρτάται από τις εξαγωγές φυσικού αερίου που γίνονται μέσω Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, η αιχμή της ζήτησης τον φετινό χειμώνα αναμένεται σε συνθήκες ισχυρού ψύχους να κυμανθεί μεταξύ 8600 και 9200 μεγαβάτ (τον προηγούμενο χειμώνα έφτασε στα 8600 μεγαβάτ).

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας είναι η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, η εξασφάλιση εναλλακτικού καυσίμου (Diesel) για τις πέντε συνολικλα μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με πετρέλαιο καθώς και η εξασφάλιση αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν χαμηλότερη συμμετοχή κατά τις βραδινές ώρες οπότε παρουσιάζεται η αιχμή της ζήτησης το χειμώνα (λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας) ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα υδατικά αποθέματα τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Φούρλαρης, οι φόβοι που διατυπώνονται για ενδεχόμενο έλλειψης αν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη και νερών και ταυτόχρονα έχουμε αυξημένες εξαγωγές, δεν δικαιολογούνται καθώς υπό τις περιστάσεις αυτές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά θα είναι αυξημένες, άρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξαγωγών.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα σχέδια αντίδρασης των διαχειριστών σε περίπτωση έλλειψης ενέργειας και σε ακραίες καιρικές συνθήκες προβλέπουν προγραμματισμένες περικοπές κάτι που όμως όπως είπε "αποτελεί ακραίο σενάριο και ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί".

featured ζήτηση ηλεκτρική ενέργεια
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΗ ΕΥΔΑΠ συμμετέχει στο The Boardroom
Next Article Εφορία: Πότε και για ποιους διαγράφονται τα χρέη

Related Posts

Πώς οι πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια

15 Ιουνίου, 2025

Pimco: Συμβουλές στους επενδυτές για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων

15 Ιουνίου, 2025

Σούπερ μάρκετ vs λαϊκή αγορά: Πού βρίσκονται οι καλύτερες τιμές σε φρούτα και λαχανικά

15 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.