• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Reuters: Ο Τσίπρας προσπαθεί να επανεκλεγεί αλλά δεν του βγαίνει
Ειδήσεις

Reuters: Ο Τσίπρας προσπαθεί να επανεκλεγεί αλλά δεν του βγαίνει

11 Φεβρουαρίου, 2019Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Δεν αποδίδει καρπούς η στρατηγική επανεκλογής που εφαρμόζει τους τελευταίους έξι μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, πατά το γεγονός ότι οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονίων και επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική ΠΓΔΜ, μεταδίδει το Reuters σε άρθρο του με τον τίτλο «Πώς ελπίζει να λύσει τον γρίφο των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Το Reuters υπενθυμίζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με μία αριστερή ατζέντα και την υπόσχεση να ανατρέψει τη λιτότητα. Αλλά, όπως αναφέρει, «υπέκυψε στα αιτήματα των πιστωτών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής», αναφέρει το in.gr.

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού λένε ότι «η στρατηγική του τώρα πλησιάζει το σημείο όπου η κυβέρνησή του θα μπορέσει να κάνει πράξει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να κάνει τροποποιήσεις στον πόνο της διάσωσης – σχέδιο που όπως εκείνος λέει αποβλέπει στη “δίκαιη ανάπτυξη”».

Από τον περασμένο Αύγουστο «ο Τσίπρας έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για να καταργήσει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, να μειώσει τους φόρους στα ακίνητα και τις επιχειρήσεις και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αύξησε για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία τον κατώτατο μισθό κατά 11%. Επίσης θέλει να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές τα περασμένα χρόνια και να διευκολύνει τις αποπληρωμένες χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, είπαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Παράλληλα γίνονται κινήσεις για την επέκταση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας από τα έξι στα 12 μίλια, είπαν δύο αξιωματούχοι στο πρακτορείο – κίνηση που «μπορεί να αμβλύνει κάποιες εθνικιστικές αντιδράσεις για τη “Μακεδονία” και να επιτρέψει τη δημιουργία ΑΟΖ γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά και να πυροδοτήσει τις εντάσεις με την Τουρκία», υπογραμμίζει το Reuters.

Οι κινήσεις αυτές αποβλέπουν στη μείωση του προβαδίσματος της ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου, το πρώτο επίσημο τεστ δημοτικότητας του Τσίπρα αφότου ανήλθε στην εξουσία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως προτιμήσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν το προβάδισμα αυτό συνεχίσει να διευρύνεται, αν και ο ίδιος το έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα», είπε στο πρακτορείο ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. «Ο στόχος είναι να μειώσουμε το προβάδισμα αυτό στις ευρωεκλογές για να μπορέσουμε να κερδίσουμε στις εθνικές εκλογές αργότερα εντός του έτους».

Το ερώτημα, λέει το Reuters, είναι κατά πόσον ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει αρκετή καλή θέληση από τους εταίρους στην ΕΕ για να χαλαρώσει κι άλλο το ζωνάρι και να κερδίσει ψήφους.

Παρά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα – προϋπόθεση για πιθανή ελάφρυνση του χρέους. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν ότι μολονότι η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει φέτος τους δημοσονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή. Κι ενώ οι υπουργοί του χειροκρότησαν όταν ο Τσίπρας ανακοίνωση την αύξηση του κατώτατου μισθού υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επεφύλαξαν ψυχρή υποδοχή λίγες μέρες αργότερα. «Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα κάνει πίσω σε πολλούς τομείς. Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι φυσικά θετικό για τον Τσίπρα κι αυτό που έκανε στο μακεδονικό, αλλά εδώ δεν είναι αγορές, δεν μπορείς να ανταλλάξεις το ένα με το άλλο», πρόσθεσε.

Και το πρακτορείο καταλήγει: «Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ μπορεί να ανησυχήσει τις αγορές – αποσταθεροποιώντας άλλη μια πτυχή της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις χρηματαγορές.»

Κι όπως παρατηρεί ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Markeit Economics: «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που θα πρέπει να προσέξει η Ελλάδα να μην περάσει. Οι Αγορές αντιλαμβάνονται ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μια μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων».

Τσίπρας
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑΑΔΕ: 25.000 φορολογικοί έλεγχοι μέσα στο 2019
Next Article 7 προσλήψεις στην ΕΦ.Α. Πέλλας

Related Posts

Η Σκιάθος στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας και του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων

18 Ιουνίου, 2025

Metlen: Φωτίζονται τα Τείχη για την ανάδειξη της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης

18 Ιουνίου, 2025

Ανδρουλάκης στην Βουλή: Ο πρωθυπουργός αποπειράθηκε την αυτοθυματοποίηση, αλλά πέτυχε την αυτογελοιοποίηση

18 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.