• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Ρωσία: Αυξήσεις φόρων για την χρηματοδότηση του πολέμου
Πλανήτης

Ρωσία: Αυξήσεις φόρων για την χρηματοδότηση του πολέμου

3 Οκτωβρίου, 2025Updated:3 Οκτωβρίου, 2025Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στην αύξηση της φορολόγησης σε επιχειρήσεις και πρόσωπα προσανατολίζεται το Κρεμλίνο, καθώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο και δεν θέλει να προσφύγει στον δανεισμό, ενώ γίνονται όλο και πιο γκρίζες οι προοπτικές για την ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2026, που πρέπει να εγκριθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο, την Κρατική Δούμα. Τα σχέδια δαπανών δείχνουν ότι οι αμυντικές δαπάνες του χρόνου θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές και θα χρηματοδοτηθούν με αυξήσεις φόρων. Οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν ελαφρώς το 2026, στα 13 τρισ. ρούβλια, από το μετασοβιετικό ρεκόρ των 13,5 τρισ. ρούβλι φέτος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών που έλαβε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

«Οι συνολικές δαπάνες το 2026 παραμένουν σε επίπεδο συγκρίσιμο με το 2025, αλλά είναι υψηλότερες από το επίπεδο του 2024» είπε ο  υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ,

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι, προκειμένου να «χρηματοδοτήσει την άμυνα και την ασφάλεια», προτείνει μια σειρά από αυξήσεις φόρων, οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν εναλλακτική λύση στον αυξημένο δανεισμό και θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ το 2026.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNBC ο ΦΠΑ θα αυξηθεί σε 22% από 20%. Το όριο από το οποίο αρχίζουν να πληρώνουν οι μικρές επιχειρήσεις θα μειωθεί από τα 60 εκατ. ρούβλια στα 10, ενώ θα στα τυχερά παιχνίδια θα επιβληθεί νέος φόρος 5%.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας θα υποχωρήσει στο 1,3% το 2026 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,4%. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 4,1%.

Ρωσία

Το μάρμαρο πληρώνουν οι πολίτες

Οι αναλυτές εξηγούν ότι το οικονομικό βάρος του πολέμου μεταφέρεται στους πολίτες ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ρωσική οικονομία που εισέρχεται σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης.

«Καθώς η οικονομική ανάπτυξη κολλάει και τα έσοδα μειώνονται, η Μόσχα δεν είναι πλέον σε θέση να ενισχύσει τα δημοσιονομικά κίνητρα που τροφοδότησαν την προηγούμενη επέκταση κατά τη διάρκεια του πολέμου, υιοθετώντας αντ’ αυτού μέτρα λιτότητας που απειλούν να στραγγαλίσουν περαιτέρω την πολιτική οικονομία», σημείωσε σε ανάλυση αυτή την εβδομάδα ο Αλεξάντερ Κολιάντρ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Η οικονομική στρατηγική της Μόσχας για το πέμπτο έτος του πολέμου είναι αδιαμφισβήτητη… το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα ​​χωρίς σημαντικές αυξήσεις δαπανών, μετακυλώντας αντ’ αυτού το κόστος του πολέμου σε ολόκληρη την κοινωνία», είπε.

Η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, συνεργάτιδα του Κέντρου Carnegie Russia Eurasia υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2026 μοιάζει «όλο και περισσότερο με έναν συμβιβασμό μεταξύ του στρατοπέδου του πολέμου και των οικονομολόγων» προσθέτοντας ότι «τον λογαριασμό θα πληρώσει ο ρωσικός λαός, ο οποίος αντιμετωπίζει περαιτέρω αυξήσεις φόρων».

Προειδοποίησε ότι η ονομαστική μείωση των αμυντικών δαπανών το 2026 «σίγουρα δεν αποτελεί ένδειξη ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας».

«Οι δαπάνες του προϋπολογισμού στην κατηγορία της εθνικής άμυνας μπορεί να μειώνονται από 13,4 τρισ. ρούβλια φέτος σε 12,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2026 (μείωση 4,2%), αλλά οι δαπάνες σε μια παρακείμενη κατηγορία εθνική ασφάλεια και επιβολή του νόμου  αυξάνονται από 3,46 τρισ. σε 3,91 τρισ. ρούβλια: αύξηση 13%», σημείωσε η Προκοπένκο.

Ο πληθωρισμός στο στόχαστρο

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος ξεκίνησε το 2022, προκάλεσε μια ριζική αλλαγή στην οικονομία της χώρας, με τις αχαλίνωτες κρατικές δαπάνες για την άμυνα και το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα να τροφοδοτούν τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό, ο οποίος επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις κυρώσεις, την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την υψηλότερη ζήτηση μισθών, καθώς και τους περιορισμούς στην προσφορά.

Οι αυξήσεις τιμών, ιδίως σε βασικά αγαθά όπως το βούτυρο και το κρέας, είναι δυσβάσταχτες για τους Ρώσους καταναλωτές.  Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Αύγουστο, ενώ το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας ήταν στο 17%.

Όχι στον δανεισμό

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ, ερωτήθηκε αυτή την εβδομάδα από το κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass σχετικά με τη λογική πίσω από τις αυξήσεις φόρων σε καταναλωτές και επιχειρηματίες εξήγησε ότι ήταν προτιμότερες από τον αυξημένο δανεισμό, ο οποίος θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό.

«Μια ανεξέλεγκτη αύξηση του δημόσιου χρέους θα οδηγούσε σε επιτάχυνση του πληθωρισμού και, κατά συνέπεια, σε αύξηση του βασικού επιτοκίου. Αντίθετα, η απόφαση για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού μέσω αυξήσεων φόρων δίνει στην Κεντρική Τράπεζα περιθώριο να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική. Το βασικό επιτόκιο είναι κρίσιμο για την αύξηση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε στο Tass.

Ρωσία Φόροι
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΣτο ΚΑΡΦΙ: ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ στο ΠΑΣΟΚ
Next Article Γιώργος Κώτσηρας: Οικοδομούμε ένα φορολογικό πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης προς όφελος του συνόλου των πολιτών

Related Posts

Οι ΗΠΑ εξετάζουν μείωση δασμών στο σκωτσέζικο ουίσκι προς ενίσχυση της βιομηχανίας μπέρμπον

3 Οκτωβρίου, 2025

Ο Ντ. Τραμπ προειδοποίησε για κύμα απολύσεων και περικοπών εάν συνεχιστεί το shutdown

3 Οκτωβρίου, 2025

Ρεκόρ για τον Μασκ – Η περιουσία του άγγιξε τα 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes

2 Οκτωβρίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.